Varsinais-Suomen ELY-keskusVarsinais-Suomen ELY-keskus

Perniön tulvasuojeluhankkeen kaivuut on saatu päätökseen, syksyllä hanke jatkuu maisemapuiden istutuksilla ja läjitysalueen viimeistelyllä

Jaa

Kesän 2023 osalta kaivuut aloitettiin koulujen päätyttyä 5.6.2023. Kaksitasouoman kaivuuta tehtiin Leskenkujan jäteveden pumppaamon kohdalta yläjuoksua kohti.

Kaivinkone työssä Peniönjoen uomalla.
Pekka Parkkila

Pumppaamon kohdalle tehtiin keväällä 2023 tuentaselvitys, jolla haluttiin varmistua, että pumppaamo ja siitä joen äyrään tuntumassa kulkevat putket eivät vaarannu kaivuiden seurauksena. Tuentaselvityksen tuloksena ilmeni, että alkuperäisen suunnitelman mukaan pumppaamoa olisi pitänyt tukea teräspontein. Kyseinen tueta osoittautui kuitenkin hankkeen budjettiin nähden liian hintavaksi, joten luiskan linjausta muutettiin siten ettei vaaraa synny. Lisävarmistuksena joen penkkaan tehtiin eroosiosuojaus vesihuollon putkistojen suojaamiseksi.

Kaivuualueelta löytyi aiemmin kasvihuonekäytössä olleen kiinteistön kohdalta muoveja ja lasijätettä, jotka seulottiin irti mullasta ja toimitettiin kierrätykseen.

Leskenkujan ylittävän kävelysillan ympäristö jätettiin kaivamatta, koska Salon kaupungilla on tarkoituksena uudistaa silta ensivuoden aikana ja kaivuu on tarkoitus saattaa loppuun sen hankkeen yhteydessä.

Talven aikana syntyi pintavalunnan seurauksena joitain eroosiovaurioita jo kaivettuun uomaan. Näitä vaurioita korjattiin ja vastaavien vaurioiden syntyä pyrittiin estämään lisäämällä kivetystä ja pintavaluntaa ohjaavia painanteita.

Salon kaupunki teki kesällä suunnitelman joen varteen istutettavista puista

Suunnitelmassa hyödynnettiin loppukesästä 2022 laaditun kansalaiskyselyn tuloksia. Puiden istutus tapahtuu syksyllä 2023.

Läjitysalueen viimeistely on kärsinyt loppukesän sateista, mutta alue on tarkoitus tasoittaa ja saattaa mahdollisimman hyvään viljelykuntoon ennen ensi kesää. Läjitysalue salaojitetaan lähivuosina, kun läjitetty maa on paremmin asettunut.

Hankkeen kokonaiskustannukset tarkentuvat vielä syksyn mittaan. Arviona on, että tulvatasannekaivuuta tehtiin 2 km matkalta ja maata lähes 80 000 m³.

Hankkeen tulvasuojeluvaikutukset olivat havaittavissa jo viime talvena ja tämän kesän kaivuut parantavat tulvansuojeluvaikutusta entisestään.

Hankkeen yhteystietoja:

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Ilkka Myllyoja puh. 0295 022 911

Salon kaupunki

Petri Virtanen puh. 027785201

Matti Hakamäki Oy

Toimitusjohtaja Joonas Kalin puh. 043 825 9610

Avainsanat

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Työpajassa esillä yleissuunnitelmaluonnos valtatien 8 parantamisesta Rauman ja Eurajoen välillä4.12.2023 12:13:59 EET | Tiedote

Torstaina 14.12. kello 17.30 alkaen Eurajoen Lapijoen koululla järjestetään kaikille avoin työpaja, jossa esitellään alustava yleissuunnitelmaluonnos valtatien 8 parantamiseksi Rauman ja Eurajoen välillä. Suunnitelmaluonnoksesta keskustellaan pienryhmissä sekä etenkin haastaviin kohteisiin ja haittojen lieventämiseen haetaan ratkaisuja yhdessä keskustellen.

Avantin eritasoliittymä E18 Turun kehätiellä (kt40) avataan liikenteelle 1.12.202330.11.2023 08:21:01 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on toteuttanut yhteistyössä Liedon kaupungin kanssa Avantin eritasoliittymän ramppien sekä katuyhteyden rakentamisen. Eritasoliittymän rakentaminen parantaa alueen liikenneyhteyksiä Tuulissuon teollisuusalueelle sekä kehätien liikenneturvallisuutta ja välityskykyä. Hanke on jatkoa Väyläviraston toteuttamalle E18 Kausela-Kirismäki -hankkeelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme