Selvitys lentoliikenteen vaikutuksista aluetalouteen valmis – Heikot yhteydet näkyvät yritysten liikevaihdossa ja investointien määrässä
Lentoliikenteen tarjontaan, kapasiteettiin ja lentolippujen hintoihin liittyvät haasteet ovat vaivanneet viime vuosina etenkin Oulun, Kajaanin ja Kuusamon lentoliikennettä. Ne ovat vaikuttaneet samalla koko alueen saavutettavuuteen ja eri toimialojen kilpailukykyyn. Tähän tarpeeseen valmistui selvitys lentoliikenteen vaikutuksista aluetalouteen.
Lentoliikenteen aluetaloudellisista vaikutuksista on valmistunut selvitys. Mukana selvityksessä ovat kolmen lentoasemapaikkakunnan – Oulu, Kajaani ja Kuusamo – vaikutusalueet. Tulokset esitellään perjantaina 15. syyskuuta Pohjois-Pohjanmaan liiton järjestämässä tilaisuudessa.
Oulun, Kajaanin ja Kuusamon lentoasemien vaikutusalueella toimivista yrityksistä noin 300 vastasi selvityksessä tehtyyn kyselyyn. Kysely oli auki elokuussa 2023. Vastauksia tuli etenkin teollisuuden, matkailun sekä IT-alan yrityksistä. Teollisuuden aloista korostuivat saha- ja paperiteollisuus sekä metalliteollisuus. Yhteenlaskettuna vastaajat edustivat 45 prosenttia alueen liikevaihdosta ja 15 prosenttia alueen työpakoista.
Selvitystyö on Pohjois-Pohjanmaan liiton hallinnoiman Lentoliikenteen tulevaisuus Pohjois-Suomessa -hankkeen tekemä. Mukana EAKR -rahoitteisessa hankkeessa ovat myös Kainuun liitto ja Naturpolis Oy. Selvitystyö toteutettiin yhdessä Sitowise Oy:n ja Kiila Consulting Oy:n kanssa.
Selkeä tulos: Myynti riippuu lennoista
Selvitystyön mukaan Oulun, Kajaanin ja Kuusamon lentoasemien vaikutusalueelle syntyvästä liikevaihdosta 51 prosenttia eli 26 miljardia euroa riippuu lentoliikenteestä. Liikevaihto synnyttää noin 11 000 työpaikkaa alueella. Se tarkoittaa verotuloja valtiolle ja kunnille yhteisö- ja palkkatuloveron muodossa noin 319 miljoonaa euroa. Alueen yrityksistä 49 prosenttia pitää asiakkaiden ja muiden sidosryhmien tapaamista kasvotusten välttämättömänä ja 32 prosenttia tärkeänä.
Lentoliikenneriippuvaisesta liikevaihdosta 59 prosenttia eli 16 miljardia euroa on kansainvälistä myyntiä. Tämä synnyttää noin 2 765 työpaikkaa ja noin 90 miljoonaa euroa yhteisö- ja palkkaverotuloa valtiolle ja kunnille.
Investoinnit edellyttävät sujuvia yhteyksiä
Joka kolmas alueen yritys on tehnyt viimeisen 10 vuoden aikana investointeja, jotka edellyttävät sujuvia lentoliikenneyhteyksiä. Nämä yritykset vastaavat 71 prosentista alueen yritysten liikevaihdosta ja 61 prosentista työpaikoista.
Yleisimmät lentoliikenteestä riippuvat investoinnit ovat olleet uuden toimipisteen avaaminen, työpaikkojen määrän merkittävä lisääminen, investoinnit uusiin koneisiin ja laitteisiin sekä matkailuyritysten investoinnit majoituskapasiteettiin. Suurin osa investoinneista on ollut suuruudeltaan 1–5 miljoonan euroa, mutta myös satojen miljoonien investointeja on tehty.
Toisaalta lähes joka kymmenes yritys kertoo jättäneensä investointeja tekemättä huonojen lentoliikenneyhteyksien takia viimeisen 10 vuoden aikana. Joukossa on ainakin yksi 150 miljoonan euron investointi. Suurin osa tekemättä jääneistä investoinneista on ollut arvoltaan kymmenien ja satojen tuhansien eurojen arvoisia.
Lentoliikenne vaikuttaa yritysten liikevaihtoon
Lentoliikenteestä riippuvaiset yritykset arvioivat parempien lentoyhteyksien näkyvän kasvavana liikevaihtona. Kajaanin lentoaseman vaikutusalueella 48 prosenttia yrityksistä arvioi kasvattavansa liikevaihtoaan, Oulun lentoaseman vaikutusalueella 50 prosenttia ja Kuusamon lentoaseman vaikutusalueella 49 prosenttia.
Tällä hetkellä Kajaanin lentoaseman vaikutusalueen lentoliikenteestä riippuvaisten yritysten vuotuinen liikevaihto on 1,7 miljardia euroa ja työpaikkoja niissä on 1 250. Oulun aseman vaikutusalueella yritysten liikevaihto on 22,7 miljardia euroa ja työpaikkoja niissä on 8 850. Kuusamossa liikevaihto on 540 miljoonaa euroa ja työpaikkoja on 1 020.
Yritykset arvioivat myös kasvattavansa liikevaihtoaan, jos tarjolla olisi yritysten tarpeisiin nykyistä paremmin sopivia lentoyhteyksiä. Matkailualan yrityksistä peräti 97 prosenttia arvioi kasvattavansa liikevaihtoaan. Kasvua tulisi noin 39 miljoonaa euroa, jolloin koko toimiala kasvaisi noin kahdeksan prosenttia.
Uutta liikevaihtoa syntyisi noin 1,7 miljardia euroa ja uusia työpaikkoja noin 5 350 kappaletta. Tämä toisi verotuloja niin valtiolle kuin kunnille yhteensä noin 109 miljoonaa euroa.
Nykyisten lentoyhteyksien vähäisyys on vaikuttanut negatiivisesti työpaikkojen määrään 10 prosentissa alueen yrityksistä. Työpaikkoja on menetetty yhteensä noin 3 080 kappaletta. Merkittävintä vähennys on ollut IT-sektorilla (noin 830 työpaikkaa).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lentoliikenteen tulevaisuus Pohjois-Suomessa -hankkeen projektipäällikkö Rauno Kurtti, Pohjois-Pohjanmaan liitto, rauno.kurtti(at)pohjois-pohjanmaa.fi, 0400 686 130
Pohjois-Pohjanmaan liitto - pohjoisen puolesta avoimessa yhteistyössä
Pohjois-Pohjanmaan liitto on Pohjois-Pohjanmaan 30 kunnan muodostama kuntayhtymä. Liiton tehtäviä ovat alueellinen kehittäminen, aluekehittämisohjelmien sekä EU-ohjelmien valmistelu yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, maankäytön, liikennejärjestelmäsuunnittelun sekä maakuntakaavoituksen viranomais- ja kehittämistehtävät, edunvalvonta ja maakunnan tunnetuksi tekeminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan liitto
Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat: Aluelähtöisen kehittämisen periaate turvattava EU:n tulevassa rahoitusmallissa20.12.2024 09:55:08 EET | Tiedote
Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunta kokoontui torstaina 19.12.2024 Helsingissä. Tapaamisessa muodostettiin yhteinen kannanotto Euroopan unionin tulevasta rahoitusmallista. Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien yhteinen tahtotila on, että aluelähtöisen kehittämisen periaate turvataan myös vuoden 2028 jälkeen.
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen kokoustiedote 17.12.202417.12.2024 14:18:58 EET | Tiedote
Maakuntahallitus kokoontui vuoden viimeiseen kokoukseensa tiistaina 17. joulukuuta Oulussa. Kokouksen aluksi Itämeren komission pääsihteeri Lucille Ehrhart esitteli CPMR Baltic Sea Commission ajankohtaisia asioita. Edunvalvonta-asioissa maakuntajohtaja Jussi Rämet kertoi eduskunnan tekemän jakovaraeräpäätöksen Pohjois-Pohjanmaan kohteista sekä Pohjoisen Suomen ohjelman valmisteluryhmän viimeisestä kokouksesta. Ohjelman toteuttaminen perustuu olemassa olevan rahoitukseen. Työ luovutetaan tammikuussa pääministeri Orpolle. Maakuntajohtaja kertoi valtionosuusjärjestelmäuudistuksen selvityshenkilöiden Arto Sulosen ja Eero Laesterän raportista, joka sisältää selvityshenkilöiden mallin uudeksi kuntien peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmäksi. Hallintojohtaja Toni Saranpää avasi hankintalainsäädäntöön valmisteltavia muutoksia. Erityisesti kuntia koskee julkisen sektorin mahdollisuudet tuottaa in-house-yksiköissä tukipalveluita, joille on olemassa markkinat. Myös kilpailutuksen uusimisvelvoll
Ennakko: Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen kokous 17.12.202416.12.2024 08:05:31 EET | Tiedote
Maakuntahallituksen 17.12.2024 kokouksen esityslista on julkaistu Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla.
Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston kokous 9.12.20249.12.2024 13:52:40 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjamaan maakuntavaltuusto kokoontui 9.12.2024 syyskauden kokoukseensa Ouluun. Maakuntavaltuusto päätti hyväksyä Pohjois-Pohjanmaan liiton toiminta- ja taloussuunnitelman 2025–2027 ja talousarvion vuodelle 2025.
Iin kunnalle tunnustus työstä kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisestä (julkaisuvapaa 27.11. klo 15.15)27.11.2024 15:15:00 EET | Tiedote
Iin kunta saa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiteko 2024 -tunnustuksen kokonaisvaltaisesta työstä kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi ja elämänhallinnan lisäämiseksi. Iissä on huomioitu erityisesti henkisen hyvinvoinnin ja osallisuuden sisällyttäminen kunnan toimintaa ohjaaviin strategisiin suunnitelmiin sekä konkreettiseen hyvinvointityöhön. Olemme todella ylpeitä ja otettuja siitä, että pitkäjänteinen, laaja ja Iin näköinen hyvinvointityömme on näyttäytynyt tunnustuksen arvoisena, iloitsee kunnanjohtaja Marjukka Manninen. Iin kunnan hyvinvointityö nojaa vahvasti strategisiin painopisteisiin: vahvaan ja kestävään kasvuun, luonnonläheiseen Iihin, henkiseen hyvinvointiin sekä systeemiseen muutokseen. Hyvinvointityö on mielestäni hienosti yhdistetty vahvuuksiimme kulttuuriin ja ympäristöön. Kokonaisvaltainen hyvinvointityö on myös aidosti osana vastuullisuustyötämme, korostaa Manninen. Hyvinvointijohtaja Janne Puolitaival kertoo, että Iin kunnassa on saatu erinomaisesti mukaan kylät, yh
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme