Digi- ja väestötietovirasto

Helsingin vihki-illassa Rakkausviraston ovet avautuvat virka-ajan jälkeen

Jaa

Digi- ja väestötietoviraston eli Rakkausviraston vihki-illassa Helsingissä vihitään kymmeniä pareja avioliittoon poikkeuksellisesti arki-iltana. Loppuunvarattu tapahtuma vastaa kesän patoutuneeseen kysyntään ja tuo vaihtoehdon viraston ulkopuolella tehtävälle vihkimiselle. Suosittuja vihkipäiviä ovat myös erikoiset päivämäärät, ja viraston ajanvarauksessa huomataankin jo ensi vuoden karkauspäivän suosio vihkipäivänä.

Rakkausvirasto-kyltti vihkitilassa

Helsingin Rakkausvirasto on suosittu vihkipaikka, ja viime kesän virastovihkimisistä erityisesti perjantait varattiin loppuun jo keväällä. Syyskuun vihkitapahtumalla palvellaan työssäkäyviä ja heitä, jotka eivät ehtineet varata vihkiaikaa kesäkuukausilta.

Viraston vihkitiloissa avioituminen on maksutonta virka-aikaan, ja näin on myös vihki-iltana. Rakkausvirastosta voi myös tilata vihkijän haluamaansa vihkipaikkaan ja -aikaan lisämaksusta.

Torstaina tahdotaan Lemmenjoella ja Riisitunturilla

Helsingin Rakkausvirastossa vihitään 26 paria avioon torstaina 21. syyskuuta. Vihki-illassa vihille pääsee klo 19 asti, kun normaalisti viimeinen vihkiaika on klo 15.15.

Jokaiselle parille on varattu aikaa 15 minuuttia, ja itse vihkiminen kestää vain muutaman minuutin. Pareja vihitään vuonna 2020 avatuissa viihtyisissä vihkitiloissa Lemmenjoella ja Riisitunturilla. Tilaan mahtuu 15–20 vierasta, joista osalle on istumapaikka. Paikalla on viraston puolesta todistajia, ja halutessaan hääparit saavat muistoksi valokuvan itsestään.

Lemmenjoki-vihkitila%20Helsingiss%E4
Lemmenjoki-vihkitila Helsingissä

Rakkausvirastosta saa myös vihkitodistajat

Digi- ja väestötietoviraston henkilöstöllä ympäri Suomea on virka-aikaan mahdollisuus erityiseen tehtävään: he voivat toimia vihkitodistajana, jos vihkiseurueessa ei ole mukana kahta vähintään 15-vuotiasta todistajaa. Näin saattaa esimerkiksi olla silloin, jos vihille on päätetty mennä salaa. 

Helsingin toimipaikan henkilöstölle tarjottiin mahdollisuutta ilmoittautua vihki-illan todistajaksi. Erikoisesta ajasta huolimatta intoa löytyi, sillä vapaaehtoisten lista kasvoi nopeasti pariinkymmeneen ja seuraavat jouduttiin jo jättämään rannalle.

Innostusta löytyy myös vihkijöiden puolelta. Vihkijöitä on illan aikana viisi, ja heidän joukossaan on myös yksi viraston ylijohtajista.

Vihkipari: muistakaa ottaa henkilöllisyystodistukset mukaan

Ei ole harvinaista, että toinen vihkiparista lähtee vihkipaikalta vauhdilla taksilla hakemaan puuttuvia henkilöllisyystodistuksia. Vihkiparin kannattaa siis laittaa muistilistalle itsensä ja mahdollisten todistajien lisäksi henkilöllisyystodistukset. Sormus ei siviilivihkimisessä ole välttämätön.

Avioliiton esteiden tutkintatodistus tarvitaan mukaan vain, jos sen on tehnyt seurakunta. Todistuksen voimassaoloaika kannattaa tarkastaa jo vihkiaikaa varatessa: esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta sen myöntämisestä.

2024 karkauspäivää varataan jo

Rakkausvirastoon voi varata vihkiajan enintään puolen vuoden päähän. Uusia aikoja avautuu varattavaksi joka päivä.

– Huomaamme ajanvarauksessa nopeasti suositut päivät. Vuonna 2024 helmikuussa suosittuja päiviä ovat 24.02.2024 sekä karkauspäivä 29.2.2024. Karkauspäivälle meillä onkin jo useampia varauksia eri kaupungeissa, kertoo johtava asiantuntija Tanja Tams Digi- ja väestötietovirastosta.

Jos aikoja on vapaana ja todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on valmiiksi voimassa, vihille pääsee aikaisintaan viikon päästä varauksesta.

Siviilivihkiminen on suosituin tapa solmia avioliitto

Juuri itsenäistyneessä Suomessa vuonna 1917 säädettiin avioliittolaki, joka mahdollisti myös siviiliavioliitot.  Siviilivihkimisten suosio verrattuna kirkolliseen vihkimiseen on kasvanut vuosien varrella, ja se onkin tilastojen mukaan ollut suosituin tapa mennä naimisiin jo viimeiset kymmenen vuotta. Vuonna 2022 solmituista avioliitoista noin 56 prosenttia oli siviilivihkimisiä.

Digi- ja väestötietoviraston lisäksi avioliittoon vihkivät evankelisluterilainen ja ortodoksinen kirkko, käräjäoikeus sekä rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat, joilla on siihen oikeus.

Virasto vihkii avioliittoon samaa ja eri sukupuolta olevat puolisot. Vihkijänä toimii henkikirjoittaja tai julkinen notaari. Vihkipaikkoja Suomessa on 33, joista useimmat ovat viraston tiloissa.

Kutsu medialle: Vihki-ilta Helsingissä 21.9. klo 16–19

Tervetuloa paikan päälle Helsingin vihki-iltaan, jossa on mahdollisuus haastatella vihkijää ja tehdä juttua vihki-illasta. Vihkiparien haastattelut ja kuvaaminen heidän toiveitaan noudattaen. Vihkitilojen osoite: Lintulahdenkuja 2 D, Helsinki. Median ilmoittautumiset etukäteen: dvv.viestinta@dvv.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta. https://dvv.fi

Vihkiminen

Rakkausvirasto vihki yli 10 600 paria avioliittoon vuonna 2022. Virastossa työskentelee 140 vihkijää eri puolilla Suomea.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har tagit i bruk ett nytt automatiskt avgörandeförfarande i Namnändringstjänsten – det blir lättare att återgå till det gamla efternamnet22.11.2023 09:02:16 EET | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har den 21.11.2023 tagit i bruk ett nytt automatiskt avgörandeförfarande för ändringar av efternamn som sökts via Namnändringstjänsten då en myndig person återgår till sitt tidigare efternamn. Det är fråga om Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas första automatiserade förvaltningsbeslut. Avgörandeförfarandet har tagits i bruk i enlighet med regleringen av det automatiska avgörandeförfarandet som trädde i kraft den 1.5.

Digi- ja väestötietovirasto on ottanut käyttöön uuden automaattisen ratkaisumenettelyn Nimenmuutospalvelussa – vanhaan sukunimeen palaaminen helpottuu22.11.2023 09:02:16 EET | Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto on ottanut 21.11.2023 käyttöön uuden automaattisen ratkaisumenettelyn Nimenmuutospalvelun kautta haetuissa sukunimen muutoksissa, joissa täysi-ikäinen henkilö palaa aiemmin käytössä olleeseen sukunimeensä. Kyseessä on Digi- ja väestötietoviraston ensimmäinen automatisoitu hallintopäätöksen tekeminen. Ratkaisumenettely on käyttöönotettu 1.5. voimaan tulleen automaattisen ratkaisumenettelyn sääntelyn mukaisesti.

Digital and Population Data Services Agency adopts new automated decision-making procedure in its Name Change Service – returning to a previous surname will now be easier22.11.2023 09:02:16 EET | Press release

On 21 November 2023, the Digital and Population Data Services Agency introduced a new automated decision-making procedure in the Name Change Service for adult individuals who wish to return to a previously used surname. This is the first automated administrative decision-making procedure at the Digital and Population Data Services Agency. The automated procedure was introduced in accordance with the regulation concerning automated decision-making, which entered into force on 1 May.

Etiska överväganden måste göras innan man använder artificiell intelligens – en omfattande guide ger organisationer råd om ansvarsfullt användande av artificiell intelligens14.11.2023 09:24:54 EET | Tiedote

Utnyttjandet av artificiell intelligens förutsätter etiska överväganden av organisationerna, till exempel på grund av samhälleliga risker och hot. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har idag publicerat en guide som är öppen för alla om ansvarsfullt användande av artificiell intelligens.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme