Helsingin vihki-illassa Rakkausviraston ovet avautuvat virka-ajan jälkeen
Digi- ja väestötietoviraston eli Rakkausviraston vihki-illassa Helsingissä vihitään kymmeniä pareja avioliittoon poikkeuksellisesti arki-iltana. Loppuunvarattu tapahtuma vastaa kesän patoutuneeseen kysyntään ja tuo vaihtoehdon viraston ulkopuolella tehtävälle vihkimiselle. Suosittuja vihkipäiviä ovat myös erikoiset päivämäärät, ja viraston ajanvarauksessa huomataankin jo ensi vuoden karkauspäivän suosio vihkipäivänä.
Helsingin Rakkausvirasto on suosittu vihkipaikka, ja viime kesän virastovihkimisistä erityisesti perjantait varattiin loppuun jo keväällä. Syyskuun vihkitapahtumalla palvellaan työssäkäyviä ja heitä, jotka eivät ehtineet varata vihkiaikaa kesäkuukausilta.
Viraston vihkitiloissa avioituminen on maksutonta virka-aikaan, ja näin on myös vihki-iltana. Rakkausvirastosta voi myös tilata vihkijän haluamaansa vihkipaikkaan ja -aikaan lisämaksusta.
Torstaina tahdotaan Lemmenjoella ja Riisitunturilla
Helsingin Rakkausvirastossa vihitään 26 paria avioon torstaina 21. syyskuuta. Vihki-illassa vihille pääsee klo 19 asti, kun normaalisti viimeinen vihkiaika on klo 15.15.
Jokaiselle parille on varattu aikaa 15 minuuttia, ja itse vihkiminen kestää vain muutaman minuutin. Pareja vihitään vuonna 2020 avatuissa viihtyisissä vihkitiloissa Lemmenjoella ja Riisitunturilla. Tilaan mahtuu 15–20 vierasta, joista osalle on istumapaikka. Paikalla on viraston puolesta todistajia, ja halutessaan hääparit saavat muistoksi valokuvan itsestään.
Rakkausvirastosta saa myös vihkitodistajat
Digi- ja väestötietoviraston henkilöstöllä ympäri Suomea on virka-aikaan mahdollisuus erityiseen tehtävään: he voivat toimia vihkitodistajana, jos vihkiseurueessa ei ole mukana kahta vähintään 15-vuotiasta todistajaa. Näin saattaa esimerkiksi olla silloin, jos vihille on päätetty mennä salaa.
Helsingin toimipaikan henkilöstölle tarjottiin mahdollisuutta ilmoittautua vihki-illan todistajaksi. Erikoisesta ajasta huolimatta intoa löytyi, sillä vapaaehtoisten lista kasvoi nopeasti pariinkymmeneen ja seuraavat jouduttiin jo jättämään rannalle.
Innostusta löytyy myös vihkijöiden puolelta. Vihkijöitä on illan aikana viisi, ja heidän joukossaan on myös yksi viraston ylijohtajista.
Vihkipari: muistakaa ottaa henkilöllisyystodistukset mukaan
Ei ole harvinaista, että toinen vihkiparista lähtee vihkipaikalta vauhdilla taksilla hakemaan puuttuvia henkilöllisyystodistuksia. Vihkiparin kannattaa siis laittaa muistilistalle itsensä ja mahdollisten todistajien lisäksi henkilöllisyystodistukset. Sormus ei siviilivihkimisessä ole välttämätön.
Avioliiton esteiden tutkintatodistus tarvitaan mukaan vain, jos sen on tehnyt seurakunta. Todistuksen voimassaoloaika kannattaa tarkastaa jo vihkiaikaa varatessa: esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta sen myöntämisestä.
2024 karkauspäivää varataan jo
Rakkausvirastoon voi varata vihkiajan enintään puolen vuoden päähän. Uusia aikoja avautuu varattavaksi joka päivä.
– Huomaamme ajanvarauksessa nopeasti suositut päivät. Vuonna 2024 helmikuussa suosittuja päiviä ovat 24.02.2024 sekä karkauspäivä 29.2.2024. Karkauspäivälle meillä onkin jo useampia varauksia eri kaupungeissa, kertoo johtava asiantuntija Tanja Tams Digi- ja väestötietovirastosta.
Jos aikoja on vapaana ja todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on valmiiksi voimassa, vihille pääsee aikaisintaan viikon päästä varauksesta.
Siviilivihkiminen on suosituin tapa solmia avioliitto
Juuri itsenäistyneessä Suomessa vuonna 1917 säädettiin avioliittolaki, joka mahdollisti myös siviiliavioliitot. Siviilivihkimisten suosio verrattuna kirkolliseen vihkimiseen on kasvanut vuosien varrella, ja se onkin tilastojen mukaan ollut suosituin tapa mennä naimisiin jo viimeiset kymmenen vuotta. Vuonna 2022 solmituista avioliitoista noin 56 prosenttia oli siviilivihkimisiä.
Digi- ja väestötietoviraston lisäksi avioliittoon vihkivät evankelisluterilainen ja ortodoksinen kirkko, käräjäoikeus sekä rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat, joilla on siihen oikeus.
Virasto vihkii avioliittoon samaa ja eri sukupuolta olevat puolisot. Vihkijänä toimii henkikirjoittaja tai julkinen notaari. Vihkipaikkoja Suomessa on 33, joista useimmat ovat viraston tiloissa.
Kutsu medialle: Vihki-ilta Helsingissä 21.9. klo 16–19
Tervetuloa paikan päälle Helsingin vihki-iltaan, jossa on mahdollisuus haastatella vihkijää ja tehdä juttua vihki-illasta. Vihkiparien haastattelut ja kuvaaminen heidän toiveitaan noudattaen. Vihkitilojen osoite: Lintulahdenkuja 2 D, Helsinki. Median ilmoittautumiset etukäteen: dvv.viestinta@dvv.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja Tamsjohtava asiantuntija
Puh:+358 295 536 347tanja.tams@dvv.fiKuvat
Linkit
Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.
Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta. https://dvv.fi
Vihkiminen
Rakkausvirasto vihki yli 10 600 paria avioliittoon vuonna 2022. Virastossa työskentelee 140 vihkijää eri puolilla Suomea.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto
Det lönar sig att göra årsredovisningen i den nya Intressebevakningens e-tjänst15.1.2025 08:30:00 EET | Pressmeddelande
Det är aktuellt för intressebevakarna och de redovisningsskyldiga intressebevakningsfullmäktiga att upprätta en årsredovisning. Den kan nu för första gången göras helt digitalt i Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas nya Intressebevakningens e-tjänst. Sista inlämningsdag för redovisningen som upprättats för 2024 är 31.3.2025.
Vuositili kannattaa tehdä uudessa Edunvalvonnan asiointipalvelussa15.1.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Vuositilin laatiminen on ajankohtaista edunvalvojille ja tilivelvollisille edunvalvontavaltuutetuille. Sen voi nyt tehdä ensimmäistä kertaa täysin digitaalisesti Digi- ja väestötietoviraston uudessa Edunvalvonnan asiointipalvelussa. Vuodesta 2024 tehdyn tilin viimeinen palautuspäivä on 31.3.2025.
Tack vare befolkningsdatasystemet är det många saker i Finland som sker så gott som automatiskt i medborgarnas ögon8.1.2025 09:05:00 EET | Pressmeddelande
Finlands befolkningsdatasystem är unikt i världen och har betjänat informationsförsörjningen i vårt samhälle i redan 50 år. Den första versionen av systemet blev klar och började användas i slutet av 1974. Tack vare befolkningsdatasystemet behöver personer som bor i Finland till exempel inte själva lämna sina uppgifter till flera olika myndigheter, utan de uppgifter som registrerats i systemet är automatiskt tillgängliga för flera olika aktörer. Systemet innebär även att det inte behöver ordnas någon särskild folkräkning i vårt land. Finland är ett av få länder, utöver bland annat Danmark, där man har kunnat frångå en särskild folkräkning.
Väestötietojärjestelmän ansiosta moni asia tapahtuu Suomessa kansalaisten silmissä kuin automaattisesti8.1.2025 09:05:00 EET | Tiedote
Maailman mittaluokassa ainutlaatuinen Suomen väestötietojärjestelmä on palvellut yhteiskuntamme tietohuoltoa jo 50 vuotta. Järjestelmän ensimmäinen versio valmistui ja otettiin käyttöön loppuvuodesta 1974. Väestötietojärjestelmän ansiosta Suomessa asuvien ihmisten ei esimerkiksi tarvitse itse toimittaa tietojaan usealle eri viranomaiselle, vaan järjestelmään kirjatut tiedot ovat automaattisesti useiden eri toimijoiden käytettävissä. Järjestelmä myös mahdollistaa sen, ettei maassamme tarvitse järjestää erillistä väestönlaskentaa. Suomi on yksi harvoja maita muun muassa Tanskan lisäksi, joissa on voitu luopua erillisestä väestölaskennasta.
Many things happen automatically in the eyes of Finland’s citizens thanks to the population information system8.1.2025 09:05:00 EET | Press release
Globally, Finland’s unique population information system has served our society’s information services for 50 years. The first version of the system was completed and activated in late 1974. Thanks to the population information system, residents of Finland do not have to submit their records to several different authorities separately. Instead, the data recorded in the system is automatically available to several different actors. One of the system's benefits is also that we do not need to organise a separate census in this country. Finland is one of the few countries, in addition to Denmark, that has been able to abandon carrying out censuses.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme