Digi- ja väestötietovirasto

Helsingin vihki-illassa Rakkausviraston ovet avautuvat virka-ajan jälkeen

Jaa

Digi- ja väestötietoviraston eli Rakkausviraston vihki-illassa Helsingissä vihitään kymmeniä pareja avioliittoon poikkeuksellisesti arki-iltana. Loppuunvarattu tapahtuma vastaa kesän patoutuneeseen kysyntään ja tuo vaihtoehdon viraston ulkopuolella tehtävälle vihkimiselle. Suosittuja vihkipäiviä ovat myös erikoiset päivämäärät, ja viraston ajanvarauksessa huomataankin jo ensi vuoden karkauspäivän suosio vihkipäivänä.

Rakkausvirasto-kyltti vihkitilassa

Helsingin Rakkausvirasto on suosittu vihkipaikka, ja viime kesän virastovihkimisistä erityisesti perjantait varattiin loppuun jo keväällä. Syyskuun vihkitapahtumalla palvellaan työssäkäyviä ja heitä, jotka eivät ehtineet varata vihkiaikaa kesäkuukausilta.

Viraston vihkitiloissa avioituminen on maksutonta virka-aikaan, ja näin on myös vihki-iltana. Rakkausvirastosta voi myös tilata vihkijän haluamaansa vihkipaikkaan ja -aikaan lisämaksusta.

Torstaina tahdotaan Lemmenjoella ja Riisitunturilla

Helsingin Rakkausvirastossa vihitään 26 paria avioon torstaina 21. syyskuuta. Vihki-illassa vihille pääsee klo 19 asti, kun normaalisti viimeinen vihkiaika on klo 15.15.

Jokaiselle parille on varattu aikaa 15 minuuttia, ja itse vihkiminen kestää vain muutaman minuutin. Pareja vihitään vuonna 2020 avatuissa viihtyisissä vihkitiloissa Lemmenjoella ja Riisitunturilla. Tilaan mahtuu 15–20 vierasta, joista osalle on istumapaikka. Paikalla on viraston puolesta todistajia, ja halutessaan hääparit saavat muistoksi valokuvan itsestään.

Lemmenjoki-vihkitila%20Helsingiss%E4
Lemmenjoki-vihkitila Helsingissä

Rakkausvirastosta saa myös vihkitodistajat

Digi- ja väestötietoviraston henkilöstöllä ympäri Suomea on virka-aikaan mahdollisuus erityiseen tehtävään: he voivat toimia vihkitodistajana, jos vihkiseurueessa ei ole mukana kahta vähintään 15-vuotiasta todistajaa. Näin saattaa esimerkiksi olla silloin, jos vihille on päätetty mennä salaa. 

Helsingin toimipaikan henkilöstölle tarjottiin mahdollisuutta ilmoittautua vihki-illan todistajaksi. Erikoisesta ajasta huolimatta intoa löytyi, sillä vapaaehtoisten lista kasvoi nopeasti pariinkymmeneen ja seuraavat jouduttiin jo jättämään rannalle.

Innostusta löytyy myös vihkijöiden puolelta. Vihkijöitä on illan aikana viisi, ja heidän joukossaan on myös yksi viraston ylijohtajista.

Vihkipari: muistakaa ottaa henkilöllisyystodistukset mukaan

Ei ole harvinaista, että toinen vihkiparista lähtee vihkipaikalta vauhdilla taksilla hakemaan puuttuvia henkilöllisyystodistuksia. Vihkiparin kannattaa siis laittaa muistilistalle itsensä ja mahdollisten todistajien lisäksi henkilöllisyystodistukset. Sormus ei siviilivihkimisessä ole välttämätön.

Avioliiton esteiden tutkintatodistus tarvitaan mukaan vain, jos sen on tehnyt seurakunta. Todistuksen voimassaoloaika kannattaa tarkastaa jo vihkiaikaa varatessa: esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta sen myöntämisestä.

2024 karkauspäivää varataan jo

Rakkausvirastoon voi varata vihkiajan enintään puolen vuoden päähän. Uusia aikoja avautuu varattavaksi joka päivä.

– Huomaamme ajanvarauksessa nopeasti suositut päivät. Vuonna 2024 helmikuussa suosittuja päiviä ovat 24.02.2024 sekä karkauspäivä 29.2.2024. Karkauspäivälle meillä onkin jo useampia varauksia eri kaupungeissa, kertoo johtava asiantuntija Tanja Tams Digi- ja väestötietovirastosta.

Jos aikoja on vapaana ja todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on valmiiksi voimassa, vihille pääsee aikaisintaan viikon päästä varauksesta.

Siviilivihkiminen on suosituin tapa solmia avioliitto

Juuri itsenäistyneessä Suomessa vuonna 1917 säädettiin avioliittolaki, joka mahdollisti myös siviiliavioliitot.  Siviilivihkimisten suosio verrattuna kirkolliseen vihkimiseen on kasvanut vuosien varrella, ja se onkin tilastojen mukaan ollut suosituin tapa mennä naimisiin jo viimeiset kymmenen vuotta. Vuonna 2022 solmituista avioliitoista noin 56 prosenttia oli siviilivihkimisiä.

Digi- ja väestötietoviraston lisäksi avioliittoon vihkivät evankelisluterilainen ja ortodoksinen kirkko, käräjäoikeus sekä rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat, joilla on siihen oikeus.

Virasto vihkii avioliittoon samaa ja eri sukupuolta olevat puolisot. Vihkijänä toimii henkikirjoittaja tai julkinen notaari. Vihkipaikkoja Suomessa on 33, joista useimmat ovat viraston tiloissa.

Kutsu medialle: Vihki-ilta Helsingissä 21.9. klo 16–19

Tervetuloa paikan päälle Helsingin vihki-iltaan, jossa on mahdollisuus haastatella vihkijää ja tehdä juttua vihki-illasta. Vihkiparien haastattelut ja kuvaaminen heidän toiveitaan noudattaen. Vihkitilojen osoite: Lintulahdenkuja 2 D, Helsinki. Median ilmoittautumiset etukäteen: dvv.viestinta@dvv.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta. https://dvv.fi

Vihkiminen

Rakkausvirasto vihki yli 10 600 paria avioliittoon vuonna 2022. Virastossa työskentelee 140 vihkijää eri puolilla Suomea.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Forskning: Endast 15 % av finländarna litar på AI-tjänster – "Utbildning i digital säkerhet intresserar allt fler”21.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Enligt Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas färska Barometer för digital säkerhet har finländarnas känsla av säkerhet i den digitala miljön hållits på en utmärkt nivå. Upp till 85 procent upplever den digitala miljön som åtminstone ganska säker. Upp till 28 procent uppger dock att förtroendet för den digitala säkerheten har försämrats under det senaste halvåret. Bakom förändringen syns en betydande ökning av nätbrottslighet och till exempel färska tjänster inom artificiell intelligens, som man förhåller sig intresserat men skeptiskt till. I resultaten framhävs dessutom det växande intresset för utbildning i digital säkerhet.

Tutkimus: Suomalaisista vain 15 % luottaa tekoälypalveluihin – “Digiturvakoulutus kiinnostaa yhä useampia”21.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Digi- ja väestötietoviraston tuoreen Digiturvabarometrin mukaan suomalaisten turvallisuuden tunne digitaalisessa ympäristössä on pysynyt erinomaisella tasolla. Jopa 85 prosenttia kokee digiympäristön vähintään melko turvalliseksi. Kuitenkin jopa 28 prosenttia kertoo luottamuksen digitaaliseen turvallisuuteen heikentyneen viimeisen puolen vuoden aikana. Muutoksen taustalla näkyy verkkorikollisuuden merkittävä kasvu ja esimerkiksi tuoreet tekoälypalvelut, joihin suhtaudutaan kiinnostuneesti, mutta skeptisesti. Lisäksi tuloksissa korostuu kasvava kiinnostus digiturvakoulutukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme