Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry

AKT:n Ismo Kokko: ”Emme hyväksy lakko-oikeuden rajoittamista”

Jaa

AKT ei hyväksy hallituksen suunnitelmia lakko-oikeuden rajoittamiseksi ja on valmis muiden liittojen kanssa järjestölliseen yhteistyöhön heikennysten torjumiseksi. AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokon mukaan hallitus esittää pelkkiä heikennyksiä, ja tarkoituksellisesti sivuuttaa kaikki ne toimivat pohjoismaiset esimerkit, joilla työrauhaa voitaisiin Suomessakin edistää.

Orpo-Purran hallitus haluaa pikavauhtia rajoittaa lakko-oikeutta ja tekee sen kyseenalaisin perustein. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry ei hyväksy hallituksen aikeita puuttua lakko-oikeuteen ja rajoittaa työntekijöiden tärkeää, viimeistä keinoa puolustaa oikeuksiaan. 

Suomessa hallitus rakentaa tarinaa, jonka mukaan lakko-oikeuden muutoksissa ei olisi kyse perusoikeuksien rajoittamisesta, vaan kansallisesta kilpailukyvystä. Vertailua tehdään eri maihin tarkoitushakuisesti ja hallituksen toimiksi valikoituu vain sääntelyä, joka on epäedullista työntekijöiden kannalta. Työntekijöille edulliset keinot työrauhan edistämiseksi on rajattu esityksistä pois.

- Hallitus on poiminut haluamansa rusinat muiden Pohjoismaiden pullista. Sen perustelut lakko-oikeuden rajoituksille eivät kerta kaikkiaan ole kestäviä, sanoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko

Toisin kuin hallitus väittää, esimerkiksi Ruotsissa poliittisia lakkoja ei ole lailla rajoitettu. Sen sijaan Ruotsissa neuvotteluyhteys työnantajien ja työntekijöiden välille on rakennettu niin vahvaksi, että yhteisymmärrys on helppo saada syntymään ja jo se rajoittaa tarvetta lakkoilla. 

- Kun perustuslailla suojattuja perusoikeuksia lähdetään rajoittamaan, tulee sen olla sekä yleisesti hyväksyttävää että painavan yhteiskunnallisen tarpeen vaatimaa. Perusoikeuksia ei voi rajoittaa tarpeettomasti, ennakoivasti tai vain varmuuden vuoksi. Asiaa valmistelevasta kolmikantaryhmästä on tihkunut tietoja, että juuri tästä on kyse, Kokko sanoo. 

Lakko-oikeus kuuluu saumatta työntekijöiden ammatilliseen järjestäytymisoikeuteen. Suomi muiden maiden mukana on ratifioinut Kansainvälisen työjärjestön ILOn työtaisteluoikeutta koskevat yleissopimukset. 

Hallituksen kaavailemat rajoitukset koskisivat poliittisia työtaisteluja sekä ns. tukityötaisteluja, joissa liitot tiukan paikan tullen tukevat toisiaan. Tukea tarvitsee yleensä työnantajan erityisen painostuksen kohteena oleva liitto tai ryhmä, eivätkä tukitaisteluun ryhtyvät hyödy asiasta itse millään tavalla.

Yhteyshenkilöt

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry on n. 45 000 jäsenen ammattiliitto ja vahva edunvalvoja. Liiton jäsenet työskentelevät autoliikenne-, ahtaus-, säiliöauto- ja öljytuote-, matkailu-, huolinta- ja liikenneopetusaloilla sekä huoltokorjaamoissa, terminaaleissa ja lentokoneiden matkustamoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry

AKT ja SMU: Ay-liikkeelle merkittävä periaatteellinen voitto käräjäoikeudessa3.8.2023 10:09:28 EEST | Tiedote

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 21. heinäkuuta kiinalaisvarustamo Coscon turvaamistoimipyynnön. Liberian lipun alla seilaavan mukavuuslippulaiva Da Tain lastauksen pysäyttävälle saarrolle oli perusteet. Käräjäoikeus ratkaisi näin asian työntekijöiden hyväksi. Tämä oli Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:lle sekä Suomen Merimies-Unioni SMU:lle erittäin tärkeä voitto. Jo muutamaa päivää myöhemmin Da Tain miehistölle allekirjoitettiin uusi, oikeudenmukaisempi työehtosopimus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme