SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Kuntien valtionosuuksien kohtuullistaminen ei voi odottaa

Jaa

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) on huolissaan Kymenlaakson hyvinvointialueen uudistuksesta johtuvista valtionosuusleikkauksista ja on jättänyt asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Kuva: Jukka -Pekka Flander / SDP
Jukka -Pekka Flander

Hyvinvointialueuudistuksesta johtuvat valtionosuuden vähennykset jäävät tällä hetkellä pysyvästi rasittamaan kuntien taloutta.

- Tilanne johtaa osassa kuntia kohtuuttomiin talouden tasapainottamisvaatimuksiin. Näen uhkana, että kunnat joutuvat kohtuuttomiin säästötoimin, palveluiden rajuun karsimiseen ja selviytyminen jopa lakisääteisten palveluiden tuottamisesta käy haasteelliseksi, Werning toteaa.

Werning huomauttaa, että esimerkiksi Kouvola, joka on Suomen 11. suurin kaupunki, on joutumassa kohtuuttomiin talousvaikeuksiin. 

- Elokuun loppuun mennessä päivitettyjen valtionosuuslaskelmien mukaan Kouvolan osuudet vähenevät vuodesta 2023 vuoteen 2024 yhteensä noin 21,7 miljoonalla eurolla. Tämä tulee johtamaan kokonaisuudessaan noin 5 miljoonan euron negatiiviseen valtionosuuteen. Kymenlaakson kuntien yhteenlaskettu euromääräinen valtionosuus putoaa tämän vuoden lopussa 51,5 miljoonasta eurosta ensi vuonna 4,6 miljoonaan siis -91,1%. Maakunnan kaupungeista kaksi Kouvola ja Hamina liittyvät ensi vuonna negatiivisen valtionosuuden kuntiin, selkeyttää Werning. 

Kymenlaakson hyvinvointialueella v. 2022 toteutettu palkkaharmonisaatio jää kuormittamaan kuntien taloutta kohonneiden kustannusten kautta valtionosuusleikkauksissa. Kymenlaakson näkymä on kokonaisuudessaan karua tarkasteltavaa ja Kymenlaakso onkin ylivoimainen häviäjä 2024 valtionosuuksissa. 

- Tämä asettaa kunnat eriarvoiseen asemaan niihin kuntiin ja hyvinvointialueisiin nähden, joissa harmonisaatio tullaan tekemään valtion rahoittamana. Ja kokonaisuudessaan tämä tulee epätasa-arvoistamaan niitä kuntia, jotka ovat olleet kehittämässä hyvinvointialueiden toimintaa ennakoivaa vapaaehtoistakuntayhtymämallilla, Werning huomauttaa.

Kansanedustaja Werning kysyy kirjallisessa kysymyksessään hallitukselta, mitä hallitus aikoo tehdä, jotta mikään kunta ei valtionosuusjärjestelmästä johtuen joudu maksamaan negatiivisia osuuksia eikä näin joudu kohtuuttomiin vaikeuksiin, ja että millä budjettiriihen nopeilla toimilla hallitus tukee kuntia tässä kriisiytyneessä tilanteessa. 

Lisätietoja:

Kansanedustaja Paula Werning (sd.)

paula.werning@eduskunta.fi

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme