SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Suhosen lakialoite lähetekeskusteltiin: Tässä on teille Ruotsin mallia!

Jaa

SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen kesäkuussa valmistunut lakialoite järjestökanteesta työsuhteen riita-asioista lähetekeskusteltiin tänään perjantaina eduskunnassa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP Jukka-Pekka Flander

– Tässä on teille, hyvä maamme hallitus ja hallituspuolueiden kansanedustajat Ruotsin mallia. Malli, joka antaa jotain työntekijöillekin. Te olette kuunnelleet vain työnantajapuolta ja hallitusohjelma onkin työantajien märkä uni. Te toteutatte mukisematta työelämän heikennykset ja ajatte osa-aikaiset sekä pienituloiset köyhyyteen ja toimeentuloluukulle, latasi Suhonen esittelypuheenvuorossaan.

– Ei ole oikein, että maan hallitus tekee yksipuolista leikkauspolitiikkaa ilman mitään sordinoa. Päätöksiä perustellaan pohjoismaisella mallilla, mutta sieltä poimitaan vain työnantajille mieluisat rusinat pullasta. Suomalainen neuvottelujärjestelmä on perustunut luottamukselle ja sopimiselle. Tätä halutaan nyt ideologisista syistä keinuttaa häikäilemättömästi, perustelee Suhonen.

– Kanneoikeus, antaisi toteutuessaan selkeyttä ja nopeutta riitojen ratkaisuun. Sillä olisi myös ennaltaehkäisevä luonne, joten se myös vähentäisi oikeudenkäyntejä ja niiden kuluja. Se helpottaisi myös poliisin työkuormaa, usein tutkinnallisesti vaikeissa tapauksissa. Ulkomaisen työvoiman lisääntyessä, se myös parantaisi Suomi-kuvaa reilujen työmarkkinoiden maana, lisää työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Suhonen.

Lakialoite keräsi tukea myös muilta kansanedustajilta ja perjantaista huolimatta puheenvuoroja aiheesta käytettiin täysistunnossa useita. 

– Kiitos edustaja Suhoselle tärkeän lakialoitteen valmistelusta. Kanneoikeudella on erityinen merkitys nuorille työelämässä, esimerkiksi kesätyöntekijöille. Nuoret työntekijät kohtaavat monenlaisia haasteita työmarkkinoilla, eivätkä välttämättä tunne oikeuksiaan tai osaa puuttua epäkohtiin. Kanneoikeus tukisi myös heidän asemaansa työmarkkinoilla, lakialoitetta tukenut kansanedustaja Juha Viitala korostaa.Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Suuren valiokunnan sd-jäsenet: Tekoälyn sääntelyn täytyy ennaltaehkäistä riskejä ja turvata perusoikeudet28.9.2023 17:51:30 EEST | Tiedote

Suuri valiokunta on saanut valmiiksi eduskunnan kannan EU-neuvotteluihin tekoälyn sääntelyä koskevaan asetusehdotukseen (Artificial Intelligence Act). Valmistelussa ovat olleet tiiviisti mukana suuren valiokunnan demariryhmän jäsenet: Elisa Gebhard, Maria Guzenina, Timo Harakka, Kimmo Kiljunen, Jani Kokko, Helena Marttila, Matias Mäkynen ja Ville Skinnari.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme