Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Merkittävän suomalaisen keksijän Eric Tigerstedtin elämäkerta julkaistaan 26.9.

Jaa

Tiedätkö, kuka keksi elokuvan äänen? Suomalainen keksijä Eric Tigerstedt. Hän kehitti myös ääniaaltojen tallennusmenetelmiä ja muita kiinnostavia keksintöjä. Silti hän on jäänyt jälkipolville unholaan. Markus Hotakaisen uutuuskirja Eric Tigerstedt – Suomen Tesla korjaa tämän epäkohdan. Kirja julkaistaan 26.9.

Eric Tigerstedt syntyi Urjalassa vuonna 1887 ja kuoli onnettomuuden ja sairauden murtamana vuonna 1925 New Yorkissa. Hänen isänsä heitti hänet kadulle 15-vuotiaana, kun hän oli salakuunnellut perhettään, mutta otti pojan myöhemmin takaisin ja tuki tätä sekä rahallisesti että muutenkin.

Tigerstedt oli varakkaasta suvusta mutta kuoli köyhänä. Vaikka hän sai suosituskirjeen itse Thomas Alva Edisonilta, keksinnöt eivät tuoneet hänelle rahaa. Hän oli kuitenkin suorastaan julkkis niin Suomessa kuin Tanskassa ja Saksassa, missä hän myös asui. Rakkaudessakaan ei paljon onnea ollut.

Markus Hotakaisen kirja Eric Tigerstedt – Suomen Tesla valottaa suomalaiskeksijän elämää kohdettaan kunnioittavalla tavalla. Elämäkerrasta kuvastuu, että Tigerstedt oli Suomen ja muidenkin maiden mittakaavassa poikkeuksellinen nero. Hän jopa visioi vuonna 1913  "sähköisen silmän",  jonka kautta ihmiset seuraavat kodeissaan maailman tapahtumia – eli television.

Markus Hotakainen on luonnontieteisiin ja tekniikkaan erikoistunut tietokirjailija. Hän asuu Nuuksion kansallispuiston kupeessa ja kävelee ja valokuvaa luontoa päivittäin.

Tekniikan museon kokoelmissa on kokonaisuus Tigerstedtin keksijäntyöhön liittyvää esineistöä, muun muassa kookas puinen kaappi, jonka tiedetään liittyneen Tigerstedtin äänielokuvakeksintöihin.

Kirjan julkistamistilaisuus on tiistaina 26.9. kello 17 
Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa (Kaisa-talo, Kaisaniemenkatu 5, Helsinki).
Keskusteluosuus alkaa kello 17.15, joten saavuthan hyvissä ajoin paikalle.

Kirja ilmestyy painettuna, e-kirjana ja äänikirjana. Äänikirjan lukee Markus Niemi.

Markus Hotakainen: Eric Tigerstedt – Suomen Tesla
Aula & Co 2023
192 s.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvaa voi käyttää elämäkerrasta kertovien juttujen yhteydessä. Kuvaselitystä on käytettävä julkaisun yhteydessä.
Eric Tigerstedt seisoo parvekkeella ja pitelee papukaijaa käsissään. Kuva on mahdollisesti vuodelta 1918. Kuva: Tekniikan museo.
Lataa
Kuvaa voi käyttää elämäkerrasta kertovien juttujen yhteydessä. Kuvaselitystä on käytettävä julkaisun yhteydessä.
Ericin kehittämä kryptografoni eli "salatiedotuskone", josta olisi voinut tulla kaupallinen menestys. Kuva: Tekniikan museo.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Aula & Co on kasvava keskisuuri kirjankustantamo. Nuoren kustantamon hittikirjoja ovat muun muassa Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija, maailman tunnetuimman tähtitieteilijän Neil DeGrasse Tysonin Tähtitiedettä kiireisille, Ison-Britannian tunnetuimman nykykirjailijan Matt Haigin teokset sekä kulttimaineeseen noussut Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja. Sami Tissarin romaani Krysa oli Finlandia-ehdokas vuonna 2022.

Aula & Co on Storytel Booksin omistama itsenäinen yhtiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Iain M. Banks, maailman paras scifikirjailija - Ville Keynäs kertoo suurprojektista to 9.11. klo 166.11.2023 16:18:05 EET | Kutsu

Iain M. Banksin Kulttuuri-sarjan (Muista Flebasta, Pelaaja, Aseiden käyttö) voi sanoa aloittaneen avaruusoopperoiden uuden tulemisen kirjallisuudessa. Aula & Co julkaisee Kulttuuri-sarjan kolme ensimmäistä kirjaa lyhyen ajan sisällä. Ville Keynäs on huolellisesti käynyt läpi omat suomennoksensa. Mikään helppo työ se ei ollut, sen verran paljon teossarjassa on kosmologisia termejä. Kustantaja Niko Aula ja suomentaja Ville Keynäs keskustelevat Banksista Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa torstaina 9.11. klo 16-17. Sivullinen sijaitsee Kaisa-talossa Helsingissä osoitteessa Kaisaniemenkatu 5 Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tapahtuma myös lähetetään suorana Rosebudin Youtube-kanavalla.

Kirjamessujen päävierat Paolo Giordano (Italia), Annie Lyons (UK) ja Martin Österdahl (Ruotsi) – Aula & Co Helsingin kirjamessuilla24.10.2023 12:10:03 EEST | Tiedote

Aula & Co:n ulkomaiset kirjailijavieraat Helsingin kirjamessuilla ovat italialainen Paolo Giordano (Tasmania, la 28.10. klo 11), brittikirjailija Annie Lyons (Pommisuojan lukupiiri, la klo ) ja Martin Österdahl (Uudenvuodenjuhlat). Muita teemoja ja aiheita ovat isän sairastuminen sydämen tuhoavaan sairauteen, suomalaisnero Eric Tigerstedt, rescuekissat, elintarvikkeiden historia, ihmisen elimistön toiminta, mainosmaailma, valta fantasiakirjallisuudessa ja Turun linnan Katariina -nimiset valtiattaret.

Vehka Kurjenmiekka kirjoitti esikoisromaaniaan Kellopelisydän 12 vuotta20.10.2023 10:30:31 EEST | Tiedote

Vehka Kurjenmiekka aloitti esikoisromaaninsa Kellopelisydän kirjoittamisen 12 vuotta sitten. "Kirjoitin kymmeniä toisistaan paljon poikkeavia aloituksia, joissa samaa oli oikeastaan lähinnä aloituslause ja pohjaidea." Lopputuloksena on romaani, joka on saanut poikkeuksellisen paljon huomiota etenkin Instagramissa. Kirjamessujen teema on tänä vuonna valta, ja Kurjenmiekka sekä Niklas Ahnberg (Poika joka paransi haavat) kertovat valta-teeman pohjalta kirjoistaan Helsingin kirjamessuilla lauantaina 28.10. klo 13.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme