Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Merkittävän suomalaisen keksijän Eric Tigerstedtin elämäkerta julkaistaan 26.9.

Jaa

Tiedätkö, kuka keksi elokuvan äänen? Suomalainen keksijä Eric Tigerstedt. Hän kehitti myös ääniaaltojen tallennusmenetelmiä ja muita kiinnostavia keksintöjä. Silti hän on jäänyt jälkipolville unholaan. Markus Hotakaisen uutuuskirja Eric Tigerstedt – Suomen Tesla korjaa tämän epäkohdan. Kirja julkaistaan 26.9.

Eric Tigerstedt syntyi Urjalassa vuonna 1887 ja kuoli onnettomuuden ja sairauden murtamana vuonna 1925 New Yorkissa. Hänen isänsä heitti hänet kadulle 15-vuotiaana, kun hän oli salakuunnellut perhettään, mutta otti pojan myöhemmin takaisin ja tuki tätä sekä rahallisesti että muutenkin.

Tigerstedt oli varakkaasta suvusta mutta kuoli köyhänä. Vaikka hän sai suosituskirjeen itse Thomas Alva Edisonilta, keksinnöt eivät tuoneet hänelle rahaa. Hän oli kuitenkin suorastaan julkkis niin Suomessa kuin Tanskassa ja Saksassa, missä hän myös asui. Rakkaudessakaan ei paljon onnea ollut.

Markus Hotakaisen kirja Eric Tigerstedt – Suomen Tesla valottaa suomalaiskeksijän elämää kohdettaan kunnioittavalla tavalla. Elämäkerrasta kuvastuu, että Tigerstedt oli Suomen ja muidenkin maiden mittakaavassa poikkeuksellinen nero. Hän jopa visioi vuonna 1913  "sähköisen silmän",  jonka kautta ihmiset seuraavat kodeissaan maailman tapahtumia – eli television.

Markus Hotakainen on luonnontieteisiin ja tekniikkaan erikoistunut tietokirjailija. Hän asuu Nuuksion kansallispuiston kupeessa ja kävelee ja valokuvaa luontoa päivittäin.

Tekniikan museon kokoelmissa on kokonaisuus Tigerstedtin keksijäntyöhön liittyvää esineistöä, muun muassa kookas puinen kaappi, jonka tiedetään liittyneen Tigerstedtin äänielokuvakeksintöihin.

Kirjan julkistamistilaisuus on tiistaina 26.9. kello 17 
Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa (Kaisa-talo, Kaisaniemenkatu 5, Helsinki).
Keskusteluosuus alkaa kello 17.15, joten saavuthan hyvissä ajoin paikalle.

Kirja ilmestyy painettuna, e-kirjana ja äänikirjana. Äänikirjan lukee Markus Niemi.

Markus Hotakainen: Eric Tigerstedt – Suomen Tesla
Aula & Co 2023
192 s.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvaa voi käyttää elämäkerrasta kertovien juttujen yhteydessä. Kuvaselitystä on käytettävä julkaisun yhteydessä.
Eric Tigerstedt seisoo parvekkeella ja pitelee papukaijaa käsissään. Kuva on mahdollisesti vuodelta 1918. Kuva: Tekniikan museo.
Lataa
Kuvaa voi käyttää elämäkerrasta kertovien juttujen yhteydessä. Kuvaselitystä on käytettävä julkaisun yhteydessä.
Ericin kehittämä kryptografoni eli "salatiedotuskone", josta olisi voinut tulla kaupallinen menestys. Kuva: Tekniikan museo.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Aula & Co on kasvava keskisuuri kirjankustantamo. Nuoren kustantamon hittikirjoja ovat muun muassa Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija, maailman tunnetuimman tähtitieteilijän Neil DeGrasse Tysonin Tähtitiedettä kiireisille, Ison-Britannian tunnetuimman nykykirjailijan Matt Haigin teokset sekä kulttimaineeseen noussut Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja. Sami Tissarin romaani Krysa oli Finlandia-ehdokas vuonna 2022.

Aula & Co on Storytel Booksin omistama itsenäinen yhtiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Suomalaisten rescue-kissojen pelastustarinat kirjaksi29.9.2023 09:31:02 EEST | Tiedote

Suomessa arvioidaan olevan jopa 1,3 miljoonaa kissaa. Kotikissojen lisäksi meillä elää ainakin 20 000 kissaa heitteillä kodittomina. Tämä kirja kertoo heidän pelastamisestaan. Osa saa oman kodin, koska vaikka jotkut hylkäävät kissoja, moni rakastaa. Heli Mäenpään kirja Arvon kissa esittelee ympäri maata pelastettujen kissojen elämäntarinoita tarinoiden ja kuvien kautta. Kirja julkaistaan rescue-kissojen muotokuvia sisältävässä valokuvanäyttelyssä Kämp Gallerian Gardenissa, joka avautuu yleisölle 13.10.

Martin Österdahlin Uudenvuodenjuhlat on suljetun tilan murhenäytelmä – saapuu vieraaksi kirjamessuille26.9.2023 11:36:18 EEST | Tiedote

Martin Österdahl on varsinaiselta ammatiltaan Euroviisujen johtaja. Osan vuodesta hän omistaa dekkarien kirjoittamiselle. Uusin teos Uudenvuodenjuhlat sukeltaa ihmismielen synkkään kellariin. Päivällisvieraille valkenee heti kättelyssä, että he ovat entuudestaan tuttuja – eikä hyvällä tavalla. Sveitsissä asuva Österdahl vierailee Helsingin kirjamessuilla lokakuun lopussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme