Salon taidemuseo Veturitalli

Kuvataiteilija Jarno Vesalan yksityisnäyttely avautuu Salon taidemuseossa 30.9.2023

Jaa

Kutsu medialle: Tervetuloa näyttelyn tiedotustilaisuuteen Salon taidemuseo Veturitalliin (os. Mariankatu 14) perjantaina 29.9.2023 klo 10 kuvataiteilija Jarno Vesalan läsnä ollessa.

Tasan kymmenen vuotta sitten Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valitun Jarno Vesalan (s. 1977) yksityisnäyttely Salon taidemuseossa on laaja katsaus taiteilijan pääasiallisesti kolmen viime vuoden aikana tehtyyn tuotantoon. Vanhan veturitallin korkeat, hämärästi valaistut salit luovat ainutlaatuiset puitteet Vesalan suurille installaatioille, joita ei ole nähty esillä tässä laajuudessa sitten vuoden 2013 näyttelykiertueen. Kymmenessä vuodessa teosten koko ja massa ovat kasvaneet ja samalla niistä on tullut koko tilan täyttäviä installaatioita.

Vesalan teoksissa yhdistyy useita taiteen ilmaisumuotoja kuten liikkuvaa kuvaa, kuvanveistoa sekä ääntä. Näyttelysalien pimeys toimii välineenä teosten esittämiselle. Keskeisessä roolissa installaatioissa on katsojan kokemus. Teokset ovat kuin pysähtyneitä elokuvan kohtauksia, joihin katsoja pääsee sisään. Katsojasta tulee osa teosta, kun hän sulautuu hahmoksi muiden joukkoon. Teokset syntyvät taiteilijan ympäristöstään tekemistä havainnoista. Hän pyrkii jakamaan muistonsa tapahtuneesta siten, että katsoja tavoittaa teoksen äärellä saman tunteen kuin taiteilija itse havaintonsa syntyessä. Teosten hahmoissa aistittava, juuri tapahtunut tai tuleva muutos luo jännitteen katsojan ja teoksen välille.

Veturitallin näyttelyn teoksia yhdistää meille kaikille yhteinen ja yhteiskunnassamme ajankohtainen aihe, kodin käsite. Koti merkitsee turvallisuutta, rauhallisuutta, menneisyyden muistoja ja tulevaisuuden suunnitelmia. Joskus koti voidaan menettää tai sinne yritetään tunkeutua väkisin. Näyttelytilojen dramaturgia johdattelee katsojaa kurkkimaan ikkunoista sisään sekä liikkumaan videoprojisointien ja rakennelmien välissä. Saloon on toteutettu myös kokonaan uusi, teeman yhteen kokoava teos, jossa katsoja joutuu seuraamaan erään tapahtuman kulkua osana suurta ihmisjoukkoa, hiljaisena hyväksyjänä. Miltä tuntuu olla osa ryhmän toimintaa, mutta samalla ulkopuolinen ja yksin? Vesalan rakentamat kohtaukset ovat hienovireisiä kannanottoja tämän hetken yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Samalla taiteilija esittää pienten eleiden kautta kysymyksiä ihmisenä olemisesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna Nyqvist, intendentti, puh. 0447784888, minna.nyqvist@salo.fi

Kuvat

Jarno Vesala: Erään kotiintulon rakennelma, 2022, kuva Mikko Vares
Jarno Vesala: Erään kotiintulon rakennelma, 2022, kuva Mikko Vares
Lataa
Jarno Vesala, Lepo, 2022, kuva: Jarno Vesala
Jarno Vesala, Lepo, 2022, kuva: Jarno Vesala
Lataa
Jarno Vesala, kuva: Anniina Mannila
Jarno Vesala, kuva: Anniina Mannila
Lataa

Linkit

Salon taidemuseo Veturitalli on Salon kaupungin vuonna 1998 perustama taidelaitos, joka tuottaa korkeatasoisia näyttelyitä ja toimii konserttien ja muiden eri tapahtumien järjestäjänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Salon taidemuseo Veturitalli

Uusi verkkonäyttely Salovisio kertoo Salon elektroniikkateollisuuden historiasta15.11.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Sukella salolaisen elektroniikkateollisuuden vaiheisiin, jotka ovat vaikuttaneet koko Suomen elinkeinoelämään. Salon historialliseen museoon kuuluvan elektroniikkamuseon verkkonäyttely Salovisio julkaistaan 15.11.2023 ja on kaikkien vapaasti tutustuttavissa netissä osoitteessa salovisio.fi. Verkkonäyttelyssä esitellään Salon elektroniikkateollisuuden historiaa 1920-luvun lopulta 2010-luvulle saakka. Näyttelyn artikkeleita kuvittavat museon kokoelmista löytyvät esineet ja vanha mainosmateriaali Salossa valmistetuista tuotteista. Työntekijöiden äänen tuovat kuuluviin lyhyet muistelmat eri vuosikymmenten tapahtumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme