On aika tehdä esitykset vuoden 2024 äitienpäivän kunniamerkkien saajista
Aluehallintovirastot pyytävät 3.11.2023 mennessä esitykset toimialueiltaan vuoden 2024 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä. Jos omat lapset tekevät esityksiä, tulee niissä olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.
Äitienpäivän kunniamerkki, Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristein, myönnetään lasten ja nuorten esimerkillisestä kasvatustyöstä sekä perhe-elämän ja vanhemmuuden edistämisestä ansioituneelle. Perusteluna voi olla myös laajemman yhteisvastuullisen kasvatustehtävän toteuttaminen esimerkiksi lastensuojelu- ja perhejärjestöissä, nuoriso- ja urheilujärjestöissä tai muissa yhteiskunnallisissa järjestöissä. Ammatissaan kasvattajana toimivalle kunniamerkkiä ei kuitenkaan myönnetä.
Ehdokkaiden alaikärajana on 40 vuotta. Pyrkimyksenä on, että palkittavat äidit edustavat mahdollisimman erilaisia ryhmiä, esimerkiksi ansiotyössä käyviä, yksinhuoltajia, maaseudun emäntiä jne. sekä myös eri vähemmistöryhmiä kuten romaneja, saamelaisia ja maahanmuuttajia.
Ehdokkaiden tulee edustaa tasapuolisesti äitejä myös ikänsä puolesta. Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle.
Omien lasten tekemissä kunniamerkkiesityksissä tulee olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa sellaisilta järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä, jotka tuntevat hyvin kyseessä olevan perheen. Jos äitienpäiväkunniamerkkiä ehdotetaan muille kuin biologisille äideille, esim. kasvatti-, sijais- tai tukiperheiden äideille, ehdotukselle olisi eduksi, jos sen mukana olisi esim. perheen hyvin tuntevan ja perheessä asuneen lapsen puoltokirje. Muutkin omaiset, tuttavat ja naapurit voivat olla aloitteellisia, mutta esityksen tekijänä tulee tällöin olla viranomainen, järjestö tai muu yhteisö. Äitienpäiväkunniamerkin hakeminen sekä äideille jaettavat mitalit ovat maksuttomia.
Aluehallintovirastot ottavat kunniamerkkiesityksessään huomioon sekä tasapuoliset alueelliset jakaumat että ruotsinkielisen väestön osuuden. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee aluehallintovirastojen esitysten perusteella kunniamerkkiesityksen ritarikunnille. Kunniamerkit luovutetaan äitienpäivänä valtakunnallisessa juhlassa, jonka järjestelyistä vastaa Mannerheimin Lastensuojeluliitto.
Äitienpäivän kunniamerkkiesitykset tehdään Ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomakkeella ja sosiaali- ja terveysministeriön liitteellä. Lomakkeet toimintaohjeineen löytyvät julkishallinnon verkkopalvelusta (www.suomi.fi) ja STM:n verkkosivuilta. Niitä voi tilata myös aluehallintovirastoista.
Äitienpäivän kunniamerkkiesitykset toimitetaan viimeistään 3.11.2023 sen aluehallintoviraston kirjaamoon, jonka toimialueella saajaehdokas asuu. Lisätietoja antavat kunkin alueen yhteyshenkilöt (alla). Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)avi.fi (ei skandinaavisia merkkejä). Puhelimitse meidät tavoittaa vaihteen kautta, p. 0295 016 000.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, PL 1, 13035 AVI
(Kanta-Häme, Päijät-Häme, Uusimaa, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala)
Lisätietoja: kehittämispäällikkö Leena Tulokas
Itä-Suomen aluehallintovirasto, PL 2, 13035 AVI
(Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)
Lisätietoja: tarkastaja Eeva Eriksson
Lapin aluehallintovirasto, PL 3, 13035 AVI
(Lappi)
Lisätietoja: tarkastaja Eija Kallo
Lounais-Suomen aluehallintovirasto, PL 4, 13035 AVI
(Varsinais-Suomi, Satakunta)
Lisätietoja: suunnittelija Pirjo Ojanen
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, PL 5, 13035 AVI
(Pirkanmaa, Keski-Suomi, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa)
Lisätietoja: tarkastaja Kirsi Mäenpää
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, PL 6, 13035 AVI
(Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)
Lisätietoja: assistentti Niina Rytilahti, kehittämispäällikkö Leena Meriläinen
Avainsanat
Kuvat
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Palvelukodin työntekijät tekivät huomattavia määriä töitä – palveluesihenkilölle sakkoja työaikarikkomuksesta10.12.2024 13:43:20 EET | Tiedote
Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi hämeenlinnalaisen palvelutalon palveluesihenkilölle 10 päiväsakkoa. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 2.12.2024.
Luonnonvarakeskus saa alittaa Ylä-Enonveden ja Saarijärven säännöstelyn alarajan9.12.2024 09:46:57 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskukselle on myönnetty oikeus tilapäisesti poiketa Ylä-Enonveden ja Saarijärven säännöstelyn alarajasta. Poikkeamisella turvataan riittävä vesimäärä Enonkoskella sijaitsevalle kalanviljelylaitokselle. Laitoksella viljellään ja ylläpidetään uhanalaisia kalakantoja, muun muassa Saimaan järvilohta.
Regionförvaltningsverken understöder tillsyn inom grundläggande utbildning9.12.2024 08:30:00 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverken understöder det kommande lagförslaget om tillsyn inom den grundläggande utbildningen. Enligt utkastet till förslaget ska regionförvaltningsverken i fortsättningen på eget initiativ kunna utreda om en utbildningsanordnare har följt lagen. Det skulle inte såsom i nuvarande lagstiftning längre krävas att en vårdnadshavare lämnar in ett klagomål, utan regionförvaltningsverket skulle kunna starta en utredning till exempel utifrån uppgifter i medierna eller kundkontakter. Genom tillsyn skulle det således vara möjligt att smidigare och mer effektivt ingripa i missförhållanden, och tillsyn kunde också förebygga problem.
Aluehallintovirastot kannattavat perusopetuksen valvontaa9.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Aluehallintovirastot kannattavat tulevaa lakiesitystä perusopetuksen valvonnasta. Esitysluonnoksen mukaan aluehallintovirastot voisivat jatkossa oma-aloitteisesti tutkia, onko opetuksen järjestäjä noudattanut lakia. Enää ei edellytettäisi nykyisen lain tapaan, että huoltaja tekee asiasta kantelun, vaan aluehallintovirastot voisivat käynnistää asian selvittämisen esimerkiksi mediassa olleiden tietojen pohjalta tai asiakasyhteydenoton perusteella. Valvonnan kautta pystyttäisiin näin ketterämmin ja tehokkaammin puuttumaan epäkohtiin, ja valvonta voisi myös ennaltaehkäistä ongelmia.
Buller och vibrationer ligger fortfarande i toppen av yrkessjukdomar – över 60 procent av arbetsplatserna har inte bedömt riskerna9.12.2024 08:13:53 EET | Pressmeddelande
Även om olägenheterna som orsakas av buller och vibrationer är riskfaktorer för arbetshälsan som alla känner till, förekommer de fortfarande i toppen av statistiken över yrkessjukdomar. År efter år är bullerskador den vanligaste yrkessjukdomen i Finland och vibrationssjukdomar hör till de tio vanligaste.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme