Suomen Apteekkariliitto

Apteekkariliitto: Apteekit hyvinvointialueiden tueksi

Jaa

Apteekkariliitto ehdottaa, että Suomessa pitäisi perustaa työryhmä valmistelemaan apteekkien roolia hyvinvointialueilla. Liiton mukaan apteekeilla olisi mahdollisuus keventää terveydenhuollon kuormitusta.

Suomessa on maankattava apteekkiverkosto ja apteekkeja on lähes jokaisessa Suomen kunnassa. Julkaisuvapaa kuva: Apteekkariliitto/ Jone Matilainen
Suomessa on maankattava apteekkiverkosto ja apteekkeja on lähes jokaisessa Suomen kunnassa. Julkaisuvapaa kuva: Apteekkariliitto/ Jone Matilainen Apteekkariliitto/ Jone Matilainen Apteekkariliitto/ Jone Matilainen

Suomen Apteekkariliitto ehdottaa sosiaali- ja terveysministeriölle, että se perustaisi työryhmän selvittämään, miten apteekkeja voisi hyödyntää laajemmin hyvinvointialueiden tukena. Ministeriön, hyvinvointialueiden ja apteekkien yhteisen työryhmän toimeksiantona olisi tehdä esitys siitä, miten lääkehoito ja apteekit voitaisiin integroida tiiviiksi osaksi hyvinvointialueiden hoito- ja palveluprosesseja. 

Apteekkariliiton mukaan apteekeilla on suuri mahdollisuus tukea hyvinvointialueita. Apteekkien yli 800 toimipisteen ja 5 500 farmasian ammattilaisen verkosto on toistaiseksi alihyödynnetty resurssi.  

− Apteekeilla olisi mahdollisuus keventää perusterveydenhuollon kuormitusta muun muassa auttamalla palveluiden tuottamisessa ja vahvistamalla alueellista terveyspalveluverkostoa, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler toteaa. 

Mallia Tanskasta 

Apteekkariliiton mukaan Suomessa voitaisiin ottaa mallia esimerkiksi Tanskasta, missä apteekkien hyödyntäminen terveydenhuollossa on jo pitkällä. Tanskassa työryhmä on julkaissut käytännön suosituksia siitä, miten apteekkeja voidaan hyödyntää vahvemmin julkisen terveydenhuollon tukena. Ehdotuksina ovat mm. lääkitysongelmien ratkominen apteekissa, sosiaalityöntekijöiden ja omaisten lääketiedon tuki apteekista, lääkkeenmääräysprosessin uudistaminen ja annosjakelupalvelun laajentaminen.  

− Tanskassa terveydenhuollon haasteet ovat hyvin samankaltaisia kuin Suomessa. Työryhmän avulla parhaat käytännöt apteekkien potentiaalin hyödyntämiseksi on mahdollista löytää myös Suomessa, Charlotta Sandler sanoo. 

 
Tärkeä löytää yhtenevät käytännöt 

Suomessa on maankattava apteekkiverkosto ja apteekkeja on lähes jokaisessa Suomen kunnassa. Apteekkien laajaa verkostoa voisi hyödyntää esimerkiksi tarjoamalla tiloja hyvinvointialueiden järjestämille palveluille. Tästä olisi hyötyä erityisesti haja-asutusalueilla. 

− Jos paikkakunnalta lähtee terveysasema, voisi apteekkien tiloja ainakin paikoittain käyttää esimerkiksi rokotusten tai laboratorionäytteiden ottamiseen. Apteekissa voi toimia myös erillinen Terveyspiste, josta asukkaat voivat saada matalan kynnyksen terveyspalveluita, Sandler esittää. 

Apteekkeja voisi hyödyntää myös esimerkiksi lääkitysongelmien tunnistamiseen, lääkehoitojen onnistumisen seuraamiseen ja riskipotilaiden seulontaan. Keväällä 2023 julkaistun väitöstutkimuksen mukaan apteekeilla voisi olla merkittävä rooli esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. 

− Apteekeilla on paljon mahdollisuuksia auttaa terveydenhuoltoa. Selvitystyöryhmän perustaminen olisi tarpeellista, jotta parhaat käytännöt osataan tunnistaa ja että apteekkien ja hyvinvointialueiden yhteistyölle saataisiin luotua yhtenäiset käytännöt, Sandler sanoo. 

Lisätietoja:

Charlotta Sandler

farmaseuttinen johtaja

charlotta.sandler@apteekkariliitto.fi

p. 050 543 0411 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler. Julkaisuvapaa kuva: Apteekkariliitto/Mikko Mäntyniemi
Farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler. Julkaisuvapaa kuva: Apteekkariliitto/Mikko Mäntyniemi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Apteekkariliitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme