ELY-keskukset

Korjaamisen jalo taito - suunnitteletko vanhan rakennuksesi korjausta?

Jaa

Tervetuloa 10.10.2023 Turussa järjestettävään Korjaamisen jalo taito -seminaariin (etäosallistumismahdollisuus). Seminaarissa pureudutaan korjausrakentamisen taidon tarpeisiin ja uhanalaisuuteen. Tapahtuma on suunnattu valtakunnallisesti kaikille rakentamisen ja kiinteistönhuollon parissa toimiville ja alalle aikoville sekä koulutuksen parissa työskenteleville.

Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon. Tänä vuonna rakennusperinnön hoidon avustusten haku käynnistyy 17.10.2023.

Talon katon korjausta.
Kuva © Satakunnan Museo, Kalle Virtanen.

Korjaamisen jalo taito -seminaari tiistaina 10.10.2023 klo 12-16

Löydät seminaarin alustavan ohjelman ELY-keskuksen tapahtumakalenterista:
Korjaamisen jalo taito -seminaari, Turku 10.10.2023

Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon

Määrärahaa voidaan myöntää avustuksena yksityisille omistajille, yhteisöille, yrityksille, kunnille ja kuntayhtymille. Hakuaika vuoden 2024 avustuksille on 17.10. - 30.11.2023.

Avustukset rakennusperinnön ja saariston ympäristön hoitoon jälleen haettavissa 

Avustuksia myönnetään korjauksiin, joissa edistetään kulttuurihistoriallisten tai maisemallisesti arvokkaiden rakennusten säilymistä. Tyypillisiä avustettavia toimenpiteitä ovat esimerkiksi katon, julkisivujen, ikkunoiden tai ulko-ovien korjaustyöt ja kantavien rakenteiden korjaustyö. Korjaustyö tulee tehdä siten, että rakennuksen alkuperäinen luonne ja ominaispiirteet sekä historiallinen aitous säilyvät ja rakennusosien tarpeetonta uusimista vältetään. Alueellinen vastuumuseo ohjaa ja neuvoo korjaustöiden tekemisessä.

Vuoden 2024 avustusten hakuaika päättyy 30.11.2023

Päätökset tehdään kevään 2024 aikana ja myönteisistä päätöksistä ilmoitetaan hakijoille kesäkuun alkuun mennessä.

Ensisijaisesti suosittelemme kaikkia avustusta hakevia tahoja tekemään hakemuksensa Aluehallinnon asiointipalvelun kautta (kts. linkit tiedotteen lopussa).

Sähköinen hakemus on joustava työkalu, koska hakija voi seurata ja täydentää omaa hakemustaan tarvittaessa. Myös muut hakutavat ovat edelleen käytössä. Tarkemmat tiedot ja hakulomakkeet löytyvät ELY-keskuksen verkkopalvelusta. 

Saariston ympäristön hoidon avustusta voidaan myöntää Varsinais-Suomessa:

Kemiönsaareen, Kustaviin ja Paraisille. Saariston ympäristön hoidon avustusta voidaan myöntää myös seuraavissa kunnissa sijaitseviin saariin, joihin ei ole kiinteää tieyhteyttä, sekä näissä kunnissa sijaitseviin muihin saariin ja alueisiin, vaikka niihin on kiinteä tieyhteys: Kaarina (myös Harvaluoto), Naantali (myös Airismaa, Lempisaari, Livonsaari, Otavan saari ja Teersalo), Salo (myös Angelniemi, Angelansaari, Isoluoto ja Kaukassalo), Taivassalo (myös Aasamaa, Leikluoto, Kahiluoto, Kaitainen, Kuusisto, Kuustenmaa, Lehtinen, Mussalo ja Naurisluoto) sekä Uusikaupunki (myös Pyhämaa, Lepäinen ja Kittamaa). 

Satakunnassa saariston ympäristön hoidon avustusta voidaan myöntää:

​​​​​niihin Porin saariin, joihin ei ole kiinteää tieyhteyttä sekä Reposaareen.  

Avustuksia on aiemmin myönnetty monenlaisiin kohteisiin

Varsinais-Suomessa avustusta myönnettiin viime vuonna mm. asuinrakennuksen korjaustoimenpiteiden suunnitteluun (Turku); päärakennuksen piippujen korjausmuuraukseen ja juurien pellittämiseen (Aura); päärakennuksen viereisen portin restaurointiin sekä Uuteenkaupunkiin, rakennuksen huopakaton uusimiseen (Turku).

Turussa%20oikaistiin%20ja%20korjattiin%20avustuksen%20turvin%20Suomen%20Talousseuran%2C%20Finska%20Hush%E5llningss%E4llskapet%20rf%2C%20pienempi%20portti.
Turussa oikaistiin ja korjattiin avustuksen turvin Suomen Talousseuran, Finska Hushållningssällskapet rf, pienempi portti. Kuva © Finska Hushållningssällskapet rf.

Satakuntaan avustusta myönnettiin viime vuonna mm. asuinrakennuksen julkisivurappauksen paikkakorjaukseen ja maalaukseen (Kokemäki); asuinrakennuksen ja aitan betonitiilikattojen kunnostukseen (Pomarkku); päärakennuksen alapohjan ja hirsivaurioiden paikkakorjaukseen sekä Säkylään, maakellarin tiilikaton korjaukseen (Eura).

Eurassa%20avustuksella%20saatiin%20korjattua%20p%E4%E4rakennuksen%20alapohja%20ja%20tehty%E4%20hirsivaurioiden%20paikkakorjauksia.
Eurassa avustuksella saatiin korjattua päärakennuksen alapohja ja tehtyä hirsivaurioiden paikkakorjauksia. Kuva © yksityinen kokoelma.

Saariston ympäristön hoidon avustusta on viime vuosina myönnetty Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueille mm.  aitan alimpien hirsivaurioiden kunnostukseen ja siihen liittyen maanmuokkaukseen sadevesien johtamiseksi poispäin rakennuksesta (Kaarina), asuinrakennuksen ikkunoiden korjaamiseen (Kemiönsaari); asuinrakennuksen julkisivun kunnostamiseksi punamullalla maalaten (Kustavi), sekä rakennuksen ulkoverhouksen, ulkoportaiden ja terassin lahovaurioiden paikkakorjaukseen ja maalaamiseen perinteisellä pellavaöljymaalilla (Porin Reposaari).

Kaarinassa%20avustusta%20k%E4ytettiin%20aitan%20alimpien%20hirsivaurioiden%20kunnostukseen%20ja%20lis%E4ksi%20muokattiin%20maata%2C%20jotta%20sadevedet%20ohjautuisivat%20poisp%E4in%20rakennuksesta.
Kaarinassa avustusta käytettiin aitan alimpien hirsivaurioiden kunnostukseen ja lisäksi muokattiin maata, jotta sadevedet ohjautuisivat poispäin rakennuksesta. Kuva © yksityinen kokoelma.

Lisätietoa:

Yhteyshenkilö

Karolina Jalarvo, p. 0295 022 501,
karolina.jalarvo@ely-keskus.fi
Varsinais-Suomen ELY-keskus

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kristiinankaupunki-Nokia -välisen voimajohtohankkeen YVA-selostukseen edellytetään täydennystä (Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Satakunta ja Pirkanmaa)27.11.2023 10:41:00 EET | Tiedote

Ympäristövaikutusten arviointiselostusta eli YVA-selostusta on täydennettävä ennen perustellun päätelmän antamista etenkin hankkeen luontovaikutusten arvioinnin ja Natura-arviointien osalta. Muut täydennystarpeet liittyvät mm. pohjavesialueiden lähtötietoihin. Täydennetty arviointiselostus kuulutetaan ja asetetaan nähtäville uudestaan.

MKB-dokumentet för kraftledningsprojektet mellan Kristinestad och Nokia kräver komplettering (Södra Österbotten, Österbotten, Satakunta och Birkaland)27.11.2023 10:12:53 EET | Tiedote

Miljökonsekvensbedömningen det vill säga MKB-dokumentet måste kompletteras innan en motiverad slutsats ges, särskilt för projektets bedömning av konsekvenserna för naturen och Naturabedömningarna. De övriga kompletteringsbehoven gäller bland annat utgångsdata för grundvattenområdena. Det kompletterade MKB-dokumentet kungörs och läggs fram till påseende på nytt.

Alemman maantieverkon kunnostustarve kasvaa 15 miljoonalla eurolla raakapuu- ja tuulivoimakuljetusten lisääntyessä27.11.2023 08:00:25 EET | Tiedote

Alemman maantieverkon kunnostustarve kasvaa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa seuraavien 10 vuoden aikana yhteensä 15 miljoonalla eurolla raakapuu- ja tuulivoimakuljetusten lisääntymisen myötä. Lisäksi kuljetusten kannalta kriittisimpien painorajoitettujen siltojen uusimisen kustannukset ovat noin 6 miljoonaa euroa. Kustannukset kasvavat noin 8 % alemman maantieverkon nykyiseen, noin 170 miljoonan euron korjausvelkaan verrattuna.

Kokemäenjoelle pyritään aikaansaamaan jääkantta viikonvaihteessa alkavan pakkasjakson avustuksella (Pirkanmaa, Satakunta, Varsinais-Suomi)24.11.2023 14:55:10 EET | Tiedote

Kokemäenjoen jääkannen muodostusta pyritään edistämään näillä näkymin heti viikonlopun jälkeen vesistöalueen säännösteltyjen järvien juoksutuksia supistamalla. Asiasta sovittiin perjantaina 24.11.2023 Kokemäenjoen säännöstelytahojen ja ELY-keskusten yhteisessä neuvottelussa. Jääkannen muodostamisella pyritään estämään hyyteenmuodostuksen aiheuttamat ongelmat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme