Kouluissa kokataan syksyllä taas kotimaista
Kokkaa kotimaista -koulukampanja on ihastuttanut kouluissa jo kolmena syksynä. Yli 30 000 kasiluokkalaista on kokkaillut MTK-yhdistysten toimittamista raaka-aineista herkullisen aterian. MTK:n toiminnassa aktiivisesti mukana olevat toimijat halki Suomen huolehtivat kampanjan jalkauttamisesta ja ruokailon levittämisestä.
Laadukkaat raaka-aineet ja oivaltavat reseptit ruokailon lähteinä
Kokkaa kotimaista -materiaali pitää sisällään kotimaiset raaka-aineet pää- ja jälkiruokaan sekä sähköisen oppimateriaalin ja oppilaille jaettavan reseptivihkosen. Tämän vuoden ruokaohjeet ja herkulliset inspiraatiokuvat on toteuttanut keittiömestari Kati Laszka. Suomalaiset, monipuoliset ja laadukkaat raaka-aineet sopivat moneen makuun ja ruokavalioon.
Pääraaka-aineita tämän syksyn kampanjassa ovat kotimainen siipikarjanliha, makoisat tomaatit, yrtit ja kasvikset sekä mainiot maitotuotteet, kuten kerma ja tuorejuusto. Lisäksi kotoisa peruna, mahtava proteiininlähde herne ja kotimainen pasta sekä maukkaat monipuoliset omenat ja pehmoinen kaura, tällä kertaa makeana herkkuna omenapaistoksen päällä.
Reseptit reissaavat, laadukkaat raaka-aineet ovat paikallisia!
Ruoka ja ruokavalinnat ovat aina ajankohtaisia, ja some-kanavat tarjoavat nuorille jatkuvana virtana erilaista, herkullista ja innostavaa sisältöä sekä ideoita. Laadukkaiden raaka-aineiden merkitys ja kotimaisuus saattavat välillä painua taka-alalle. Kokkaa kotimaista -kampanja haluaa innostaa ruuanlaittoon ja tarjoaa oppilaille kassillisen kotimaisia raaka-aineita.
Kivojen reseptien myötä saattaa syttyä oivallus: reseptit reissaavat, raaka-aineet ovat paikallisia! Yhdessä kokatun ja nautitun aterian voima on vaikuttava. Yhteisessä ruokapöydässä voidaan keskustella vaikkapa seuraavista aiheista: Mitä ruuan alkuperä merkitsee? Tiedätkö mistä ruoka tulee? Millainen ruoka maistuu sinulle tai perheellesi? Millaisia makumuistoja tai perinteitä ruokaan liittyy?
- On äärimmäisen tärkeää, että nuoret ovat tietoisia siitä, mistä ruoka tulee ja miten sitä tuotetaan. Sanonta "Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa" pätee myös tässä asiayhteydessä. Haluamme antaa nuorille mahdollisuuden ymmärtää suomalaisen ruuantuotannon arvo ja rikkaus, jotta he voivat tehdä tietoisempia ruokavalintoja ja vaalia suomalaista ruokakulttuuria myös tulevaisuudessa, painottaa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Ruotsinkieliset koulut mukaan kampanjaan
Kokkaa kotimaista -mallin tavoitteena on kertoa suomalaisesta ruuantuotannosta herkullisella ja konkreettisella tavalla. Samalla malli herättelee kokeilemaan ruuanlaittoa sekä tutustuttaa oppilaat suomalaiseen ruokaan, ruuantuottajiin ja suomalaiseen, rikkaaseen ruokakulttuuriin.
Kokkaa kotimaista -kampanja on osa MTK:n toteuttamaa ruokakasvatusta ja kouluyhteistyötä. Tänä vuonna kampanja uudistuu mukavilla tavoilla: Kampanja-aika pitenee helmikuun loppuun saakka, ja SLC-yhteistyön myötä kampanja laajenee Kocka inhemskt -nimellä myös ruotsinkielisiin yläkouluihin.
Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmalli on tehty kotitalousopettajille helpoksi toteuttaa: Paikallinen tuottajayhdistys toimittaa oppimateriaalin kotitalousopettajalle ja vie koululle kotimaisia raaka-aineita sisältävän ruokakassin.
Kokkaa kotimaista -kampanjan mahdollistaa MTK-Säätiö. Kampanjan toteutuksessa on mukana myös Maaseudun Sivistysliitto.
Kampanjamateriaali löytyy MSL:n verkko-opistosta: https://moodle.msl.fi/course/view.php?id=181
Lisätietoja:
Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK, 0503413167
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, heidi.siivonen@mtk.fi, 0405688802
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK:n Lihaseminaari Seinäjoella 13.11.2024 – Lihamarkkinoiden haasteet ja mahdollisuudet tulevaisuudessa5.11.2024 08:00:00 EET | Kutsu
MTK:n Lihaseminaari pureutuu alan ajankohtaisiin teemoihin, toimintaympäristön muutoksiin ja teknologian tarjoamiin uusiin mahdollisuuksiin. Tilannekatsauksen esittää valtiosihteeri Päivi Nerg maa- ja metsätalousministeriöstä, ja Snellmanin konsernijohtaja Markus Hellström jakaa vinkkinsä markkinoilla menestymiseen. VTT:n tutkimuspäällikkö Emilia Nordlund valottaa uusien teknologioiden mahdollisuuksia maataloussektorille. Lihaedunvalvonnasta käytännössä kertoo MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg, ja tutkimuspäällikkö Juha Lappalainen pohtii globaalin lihamarkkinan tulevaisuutta. Lopuksi käydään paneelikeskustelu, jossa mukana on myös MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Metsänhoitoyhdistys Kainuu on Vuoden Kymppi – Metsävaltuuskunnan kultainen ansiomerkki savonlinnalaiselle Juha-Pekka Hannikaiselle31.10.2024 13:24:40 EET | Tiedote
Metsänhoitoyhdistys Kainuu on valittu Vuoden Kympiksi. Vuoden Kymppi on MTK:n metsävaltuuskunnan myöntämä tunnustus ansiokkaasta metsänomistajien etujen ajamisesta sekä metsänomistajaorganisaation jäsenten ja muiden metsänomistajien palvelusta. Metsävaltuuskunta palkitsi savonlinnalaisen Juha-Pekka Hannikaisen kultaisella ansiomerkillä.
MTK:n Tiirola: Luonnonsuojelulakia on täsmennettävä31.10.2024 09:17:13 EET | Tiedote
MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola vaati metsävaltuuskunnan kokouksen avauspuheenvuorossaan luonnonsuojelulain lajisuojelupykäliin korvausperusteita. Orpon hallitus lupaa ohjelmassaan vahvistaa omaisuudensuojaa, mutta ilman korvausperusteiden ulottamista lajisuojeluun metsänomistajan omaisuudensuoja uhkaa romahtaa.
Ympäristötuen hakeminen nyt metsänhoitoyhdistyksien palveluvalikoimassa28.10.2024 09:52:24 EET | Tiedote
Metsänomistaja voi suojella metsää ja saada siitä korvausta 10 vuoden ympäristötukisopimuksella. Nyt Metsänhoitoyhdistykset tarjoavat kattavan palvelun ympäristötukien hakemiseen.
Tervetuloa seuraamaan MTK:n syysparlamenttia ja maaseutunuorten edustajavalintoja MTK:n johtopaikoille23.10.2024 11:43:51 EEST | Kutsu
MTK:n syysparlamentti järjestetään Jyväskylässä 24.–26.10.2024. Tapahtumassa tehdään jälleen historiaa, kun maaseutunuorten edustajat valitaan MTK:n johtokuntaan ja metsäjohtokuntaan. Näillä valinnoilla on suuri merkitys maaseutunuorten vaikutusmahdollisuuksille järjestön toiminnassa ja edunvalvonnassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme