Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kouluissa kokataan syksyllä taas kotimaista

Jaa

Kokkaa kotimaista -koulukampanja on ihastuttanut kouluissa jo kolmena syksynä. Yli 30 000 kasiluokkalaista on kokkaillut MTK-yhdistysten toimittamista raaka-aineista herkullisen aterian. MTK:n toiminnassa aktiivisesti mukana olevat toimijat halki Suomen huolehtivat kampanjan jalkauttamisesta ja ruokailon levittämisestä. 

Laadukkaat raaka-aineet ja oivaltavat reseptit ruokailon lähteinä 

Kokkaa kotimaista -materiaali pitää sisällään kotimaiset raaka-aineet pää- ja jälkiruokaan sekä sähköisen oppimateriaalin ja oppilaille jaettavan reseptivihkosen. Tämän vuoden ruokaohjeet ja herkulliset inspiraatiokuvat on toteuttanut keittiömestari Kati Laszka. Suomalaiset, monipuoliset ja laadukkaat raaka-aineet sopivat moneen makuun ja ruokavalioon.

Pääraaka-aineita tämän syksyn kampanjassa ovat kotimainen siipikarjanliha, makoisat tomaatit, yrtit ja kasvikset sekä mainiot maitotuotteet, kuten kerma ja tuorejuusto. Lisäksi kotoisa peruna, mahtava proteiininlähde herne ja kotimainen pasta sekä maukkaat monipuoliset omenat ja pehmoinen kaura, tällä kertaa makeana herkkuna omenapaistoksen päällä.  

Reseptit reissaavat, laadukkaat raaka-aineet ovat paikallisia! 

Ruoka ja ruokavalinnat ovat aina ajankohtaisia, ja some-kanavat tarjoavat nuorille jatkuvana virtana erilaista, herkullista ja innostavaa sisältöä sekä ideoita. Laadukkaiden raaka-aineiden merkitys ja kotimaisuus saattavat välillä painua taka-alalle. Kokkaa kotimaista -kampanja haluaa innostaa ruuanlaittoon ja tarjoaa oppilaille kassillisen kotimaisia raaka-aineita.

Kivojen reseptien myötä saattaa syttyä oivallus: reseptit reissaavat, raaka-aineet ovat paikallisia! Yhdessä kokatun ja nautitun aterian voima on vaikuttava. Yhteisessä ruokapöydässä voidaan keskustella vaikkapa seuraavista aiheista: Mitä ruuan alkuperä merkitsee? Tiedätkö mistä ruoka tulee? Millainen ruoka maistuu sinulle tai perheellesi? Millaisia makumuistoja tai perinteitä ruokaan liittyy?  

  • On äärimmäisen tärkeää, että nuoret ovat tietoisia siitä, mistä ruoka tulee ja miten sitä tuotetaan. Sanonta "Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa" pätee myös tässä asiayhteydessä. Haluamme antaa nuorille mahdollisuuden ymmärtää suomalaisen ruuantuotannon arvo ja rikkaus, jotta he voivat tehdä tietoisempia ruokavalintoja ja vaalia suomalaista ruokakulttuuria myös tulevaisuudessa, painottaa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Ruotsinkieliset koulut mukaan kampanjaan 

Kokkaa kotimaista -mallin tavoitteena on kertoa suomalaisesta ruuantuotannosta herkullisella ja konkreettisella tavalla. Samalla malli herättelee kokeilemaan ruuanlaittoa sekä tutustuttaa oppilaat suomalaiseen ruokaan, ruuantuottajiin ja suomalaiseen, rikkaaseen ruokakulttuuriin.  

Kokkaa kotimaista -kampanja on osa MTK:n toteuttamaa ruokakasvatusta ja kouluyhteistyötä. Tänä vuonna kampanja uudistuu mukavilla tavoilla: Kampanja-aika pitenee helmikuun loppuun saakka, ja SLC-yhteistyön myötä kampanja laajenee Kocka inhemskt -nimellä myös ruotsinkielisiin yläkouluihin. 

Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmalli on tehty kotitalousopettajille helpoksi toteuttaa: Paikallinen tuottajayhdistys toimittaa oppimateriaalin kotitalousopettajalle ja vie koululle kotimaisia raaka-aineita sisältävän ruokakassin.   

Kokkaa kotimaista -kampanjan mahdollistaa MTK-Säätiö. Kampanjan toteutuksessa on mukana myös Maaseudun Sivistysliitto. 

Kampanjamateriaali löytyy MSL:n verkko-opistosta: https://moodle.msl.fi/course/view.php?id=181  

Lisätietoja: 
Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK, 0503413167
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, heidi.siivonen@mtk.fi, 0405688802 

Kuvat

Kokkaa kotimaista
Kokkaa kotimaista
Lataa
Kokkaa kotimaista
Kokkaa kotimaista
Lataa
Kokkaa kotimaista
Kokkaa kotimaista
Lataa
Kokkaa kotimaista
Kokkaa kotimaista
Lataa
Kokkaa kotimaista
Kokkaa kotimaista
Lataa
Kokkaa kotimaista
Kokkaa kotimaista
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kansainvälinen YK:n koulumaitopäivä 27.9. - Koulumaito-ohjelmat edistävät lasten terveyttä maailmanlaajuisesti26.9.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

YK:n koulumaitopäivä on omistettu painottamaan koulumaidon tärkeyttä lasten ravitsemuksessa. Koulumaito-ohjelmilla on maailmanlaajuisesti keskeinen rooli lasten terveellisen ravitsemuksen edistämisessä, ja koulumaitopäivä on tilaisuus juhlistaa sitä. Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää koordinoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO), ja se tuo yhteen ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Budjettiesitys pettymys viljelijöille – valtion pahentama kassakriisi vaatii toimia jo syksyllä20.9.2023 14:41:50 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys vuoden 2024 budjetiksi ei sisällä toimia maatalouden vakavien ongelmien ratkaisuksi. Päinvastoin Orpon hallitus on vetämässä maataloudelta pois 55 miljoonaa euroa, joista Marinin hallitus keväällä päätti helpotukseksi maatilojen kustannuskriisiin. Syksyn tukimaksujen viivästyminen on aiheuttamassa akuutin kassakriisin suurelle joukolle suomalaistiloja. MTK vaatii hallitukselta välittömiä toimia valtion itse aiheuttaman kriisin estämiseksi.

Metsänomistajat toimivat Metsämarssin mukaisesti - Monitavoitteinen ja aktiivinen metsänhoito on arvossaan15.9.2023 14:34:06 EEST | Tiedote

Metsänomistajien tavoitteet metsien hyödyntämisessä ovat yleisesti monipuolistuneet. Metsätutka-kyselyn vastausten mukaan yli puolet metsänomistajista asettaa erityisiä tavoitteita metsänomistukselleen. Näistä metsänomistajista monitavoitteisia piirteitä on valtaosalla ja kolmasosa luokittelee itsensä suoraan joko virkistyskäyttöä tai taloudellista turvaa korostaviksi.

"Metsämarssi on mielenilmaus tulevaisuuden puolesta” – Metsämarssi-viikon avaustilaisuus kannusti katsomaan eteenpäin12.9.2023 15:28:20 EEST | Tiedote

Metsämarssin historia juontaa vuoden 1950 kesäkuuhun, jolloin se järjestettiin ensimmäisen kerran. Tapahtuman aloitustapahtuma järjestettiin tuolloin Tuusulassa Malmarin tilalla, johon kokoonnuttiin tiistaina 12. syyskuuta myös vuoden 2023 Metsämarssin osalta. Valtiovallan puheenvuoron tilaisuudessa piti maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme