Lastentautien tutkimussäätiö sr

Tampereen yliopistolle Suomen ensimmäinen lasten syöpä- ja veritautien professuuri – virkaan valittiin Olli Lohi

Jaa

Tampereen yliopisto saa ensimmäisen lasten syöpä- ja veritautien professuurin Suomessa. Lastentautien tutkimussäätiön myöntämän professuurin rahoituksen mahdollistaa Helsingin Lastenklinikan osasto 10:n lapsipotilaiden tuki ry.

Tampereen yliopistoon perustetaan Suomen ensimmäinen lasten syöpä- ja veritautien professuuri. Virkaan on valittu lääketieteen tohtori, lastentautien erikoislääkäri Olli Lohi. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Tampereen yliopistoon perustetaan Suomen ensimmäinen lasten syöpä- ja veritautien professuuri. Virkaan on valittu lääketieteen tohtori, lastentautien erikoislääkäri Olli Lohi. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Tampereen yliopistoon perustetaan Suomen ensimmäinen lasten syöpä- ja veritautien professorin virka. Uuteen professuuriin, lasten hematologian ja onkologian professoriksi, on valittu lääketieteen tohtori, lastentautien erikoislääkäri Olli Lohi. Professuuri sijoittuu Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekuntaan. Professorin tehtäviin kuuluu kliinisen tutkimuksen ohella osallistuminen alan opetukseen.

Suomessa ei ole aiemmin ollut lasten syöpä- ja veritautien professuuria, toisin kuin useissa muissa lastentautien tutkimuksen johtavissa maissa. Hematologian ja onkologian professuurilla on keskeinen tehtävä alan tutkimuksen ja opetuksen kehittämisessä, ja hyöty välittyy lopulta suoraan potilaiden hoitoon, Lastentautien tutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Tor Bergman sanoo.

Professuuriin valittu Olli Lohi toimii tutkimusjohtajana Tampereen yliopistossa ja osastonylilääkärinä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Hänen keskeisiä tutkimuskohteitaan ovat lasten leukemian syntymekanismien selvittäminen sekä uusien hoitojen kehittäminen. Viimeisin Lohen tutkimusryhmän merkittävä tavoite toteutui viime vuonna, kun lasten T-soluleukemian uusi tehokas yhdistelmälääkehoito julkaistiin. Tampereen yliopiston lisäksi tutkimustyöhön osallistui Massachusettsin ja Harvardin yliopistojen tutkijoita.

Tavoitteena on edistää alan tutkimusta ja opetusta koko maassa

Lasten syöpätautien ennusteet ovat parantuneet laajalla rintamalla, ja esimerkiksi lasten yleisimpään leukemiaan (ALL) sairastuneiden paranemisennuste on noussut jo 90 %:iin, eli yhdeksän kymmenestä potilaasta parantuu. Monissa lasten syövissä ennusteet eivät ole yhtä hyviä ja edelleen noin yksi viidestä sairastuneesta menehtyy. Haasteena ovat myös hoitojen aiheuttamat välittömät ja pitkäaikaiset haittavaikutukset, sillä lapset ovat vahvojen hoitojen aikana keskellä tärkeintä kehitysaikaa.

– Tiedon lisääntyessä hellempien ja kohdistetumpien hoitojen mahdollisuudet kuitenkin lisääntyvät. Toisaalta tämä aiheuttaa haasteita hoitojen toteutukselle, sillä yksilöity hoito vaatii huomattavaa osaamista ja henkilöstöresursseja, Olli Lohi huomauttaa.

Lohi kertoo odottavansa innolla uuden tehtävän mukanaan tuomia kehittämismahdollisuuksia. Professuurin aikana hän pyrkii kokoamaan, tukemaan ja edistämään lasten veri- ja syöpätautien tutkimusta ja opetusta koko Suomessa.

– Suomi on pieni ja syrjäinen maa, jossa osaajia on hyvin rajallinen määrä. Tutkimuksen edelläkävijät ovat myös hoidon edelläkävijöitä, ja vahva tutkimuspanos turvaa osaamisen ja maailmanluokan hoidon jatkossakin. On olennaista, että emme ainoastaan pysy tiedon eturintamassa, vaan olemme sitä itse tuottamassa, Lohi sanoo.

Lohi aloittaa viisivuotisessa professorin tehtävässä 1. tammikuuta 2024.


Olli Lohi

  • Syntynyt 23.12.1975
  • Kirjoitti ylioppilaaksi Simon lukiosta 1994
  • Valmistui lääketieteen lisensiaatiksi ja tohtoriksi Oulun yliopistosta 1999.
  • Valmistui lastentautien erikoislääkäriksi 2008.
  • Nimitettiin Tampereen yliopiston dosentiksi 2009.
  • Valittiin Tampereen yliopistollisen sairaalan lasten veri- ja syöpätautien osastonylilääkäriksi 2014.
  • Aloittaa Tampereen yliopiston lasten hematologian ja onkologian professuurissa 1.1.2024

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tor Bergmanhallituksen puheenjohtajaLastentautien tutkimussäätiö

Puh:040 555 4414

Kuvat

Linkit

Lastentautien tutkimussäätiö jakaa vuosittain apurahoja ja palkitsee ansioituneita alan tutkijoita, kuten se on tehnyt jo yli 60 vuoden ajan. Viimeisen 15 vuoden aikana säätiö on jakanut tutkimukseen rahaa yli 30 miljoonaa euroa. Tuen määrä on ollut viime vuosina kasvussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastentautien tutkimussäätiö sr

Lastentautien tutkimussäätiön apurahat vuodelle 2025 hakuun maaliskuun alusta lähtien29.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Lastentautien tutkimussäätiön apurahat vuodelle 2025 avautuvat haettavaksi 1. maaliskuuta. Vuodelle 2025 tarkoitettuja tutkimusapurahoja voi hakea koko maaliskuun ajan, ja hakuaika päättyy 31. maaliskuuta kello 23.59. ”Valtiontalouden tilanteen tiukentuessa säätiöiden rooli lääketieteellisten tutkimusten rahoittajana on vuosikymmenessä nopeasti kasvanut. Tämä näkyy myös saamiemme hakemusten määrässä: korkeatasoisten apurahahakemusten määrä on viime vuosina ollut jatkuvasti kasvussa. Tavoitteenamme on vahvistaa lastentautien tutkimusta edelleen ja tukea alan tutkimushankkeita monipuolisesti.”, sanoo Lastentautien tutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Tor Bergman. Tutkimusapurahat on tarkoitettu lapsia ja nuoria koskevaan lääketieteelliseen tutkimukseen. Apurahoja myönnetään tutkimushankkeille, kliinikkotutkijoille osa-aikaiseen tutkimustyöhön, post doc -apurahoina ulkomailla tapahtuvaan tutkimustyöhön sekä väitöskirjan tekijöille. Apurahoilla tuetaan pitkäkestoisia tutk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye