Gummerus

Boheemi kulttuuripersoona, kohujulkkis, luonnonsuojelija ja rohkea ääni Lapista – kirjailija Annikki Kariniemi eli värikkään ja vaiheikkaan elämän

Jaa

Kairojen kosmopoliitti (Gummerus) on kirjallisuustoimittaja Outi Hytösen laatima elämäkerta kirjailija Annikki Kariniemestä (1913 –1984). Rovaniemeltä kotoisin oleva Kariniemi julkaisi urallaan 31 kirjaa ja näytelmiä sekä satoja lehtiartikkeleita. Nykyään paljolti unohdetun kirjailijan teokset keikkuivat aikanaan myyntilistojen kärjessä Veikko Huovisen ja Kalle Päätalon kanssa.​ Eläytyvän ja lämminhenkisen elämäkerran teemoiksi nousevat yksinäisyys, julkisuus, luova työ, Lapin historia ja asema Suomessa sekä luonnonsuojelu, naisen rooli ja taiteilijuus.

Kariniemi oli Suomen ensimmäisiä kohujulkkiksia, jonka suorasanainen ja boheemi persoona, epätavalliset avioliitot ja julkisuuskohut kiinnostivat suurta yleisöä aikanaan enemmän kuin hänen kirjallinen tuotantonsa.  

”Kariniemi liikkui monesta ääripäästä toiseen elämänsä aikana. Nuorena hän oli oikeistolainen ja vanhana vasemmistolainen vihreä luonnonsuojelija. Hän oli naimisissa ensin 26 vuotta vanhemman miehen, eversti Oiva Willamon, kanssa ja sitten 31 vuotta nuoremman miehen kanssa. Hän saattoi olla ystävällinen, vieraanvarainen ja lempeä tai sitten arvaamaton, suorasanainen ja jopa törkeä. Hänessä vaihteli eristäytymisen ja keskipisteenä olemisen tarve. Hän oli myös harras uskovainen, joka rakasti maallisia huveja kuten ruokaa, juomaa ja juhlimista sekä puhui ja kirjoitti avoimesti seksuaalisuudesta ja naisen halusta. Hän rakasti seikkailuja ja Lapin kylien ihmisten tarinoita”, Hytönen kertoo. 

Kirjallisuustoimittaja ja suomentaja Outi Hytönen kiinnostui Kariniemen elämästä tutustuttuaan hänen kirjoihinsa ja luettuaan Rosa Liksomin Kariniemen elämästä innoituksen saaneen romaanin Everstinna. Hytönen kertoo Kairojen kosmopoliitti -kirjasta Gummeruksen Youtube-kanavalla julkaistulla videolla. https://www.youtube.com/watch?v=UZ_tJNi6EKQ  

Outi Hytönen: Kairojen kosmopoliitti – Annikki Kariniemen elämä ja teot 
340 sivua 
Ilmestyy myös äänikirjana, lukija Anna Saksman 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Outi Hytönen
Outi Hytönen
Lataa

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Antti Järven Minne katosi Antti Järvi? saa tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon29.11.2023 20:00:00 EET | Tiedote

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 2023 on valittu kirjailija, toimittaja Antti Järvi teoksestaan Minne katosi Antti Järvi? Kertomus kadonneesta isoisoisästä ja luovutettuun Karjalaan jääneistä (Gummerus). Se on ensimmäinen kotimainen tietokirja, joka käsittelee talvisodan jälkeen luovutetulle alueelle vapaaehtoisesti jääneitä suomalaisia. Samalla se on romaanin lailla avautuva teos perhesalaisuudesta ja vaietusta historiasta. Palkinnon saajan valitsi kuuden ehdokaskirjan joukosta lastenkirjailija Linda Liukas.

Antti Järven Minne katosi Antti Järvi? on Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaana7.11.2023 10:10:42 EET | Tiedote

Arvostetun toimittajan ja tietokirjailijan Antti Järven Minne katosi Antti Järvi? Kertomus kadonneesta isoisoisästä ja luovutettuun Karjalaan jääneistä (Gummerus) on ensimmäinen kotimainen tietokirja, joka käsittelee talvisodan jälkeen luovutetulle alueelle vapaaehtoisesti jääneitä suomalaisia. Samalla se on romaanin lailla avautuva teos perhesalaisuudesta ja vaietusta historiasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme