Tulli

Rajaliikenne hiljentynyt entisestään – Tulli on käännyttänyt 37 Venäjälle rekisteröityä autoa viikonlopun aikana

Jaa

Lauantaiyönä alkanut Venäjän rekisterissä olevien autojen maahantuontikielto on hiljentänyt rajaliikennettä. Viikonlopun aikana autoja tuli kokonaisuudessaan 81, joista Tulli käännytti 37 takaisin.

Tulli alkoi soveltaa lauantaiyönä 16.9.2023 klo 00.00 alkaen ulkoministeriön linjausta Venäjän rekisterissä olevien autojen maahantuontikiellosta. Maanantaiaamuun klo 9. mennessä Venäjälle rekisteröityjä autoja oli tullut itärajan ja Norjan rajan tullitoimipaikoille yhteensä 81. Näistä 37 käännytettiin ja 44 täytti maahantuonnin edellytykset.

– Rajaliikenne on hiljentynyt entisestään viikonlopun aikana Venäjän rekisterissä olevien autojen osalta niin itärajalla kuin Norjankin rajalla. Tieto maahantuontikielloista näyttää tavoittaneen hyvin, yksittäisiä kysymyksiä on kuitenkin tullut ja tarvittaessa tarkennamme linjausta yhdessä ulkoministeriön kanssa, kertoo valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Eniten liikennettä oli Vaalimaalla ja Nuijamaalla, joissa yhteensä käännytettiin noin 30 Venäjän rekisterikilvissä olevaa autoa. Norjan rajalle Venäjälle rekisteröityjä autoja saapui vain muutama.

Venäjälle rekisteröidyt autot, jotka ovat saapuneet rajalle maahantuontikiellon alkamisen jälkeen tilanne tullitoimipaikoittain 18.9.2023 klo 9.

Toimipaikka

Saapuneet, Venäjälle rekisteröidyt autot

Käännytetyt autot

Maahan päästetyt autot

Vaalimaa

46

15

31

Nuijamaa

19

12

7

Imatra

4

2

2

Niirala

3

2

1

Vartius

2

2

0

Kuusamo

0

0

0

Salla

0

0

0

Raja-Jooseppi

1

1

0

Norjan raja

6

3

3

Yhteensä

81

37

44

Maahantuontikielto koskee lähtökohtaisesti kaikkia Venäjälle rekisteröityjä autoja, olivat ne yksityisessä tai kaupallisessa käytössä. Kielto koskee myös takseja. Venäjälle rekisteröidyllä autolla ei voi myöskään ajaa rajan yli, vaikka olisi vaihtamassa Suomen rekisterikilvissä olevaan autoon heti rajalla.

Kiellon ulkopuolelle on rajattu mm. Venäjällä pysyvästi asuvien EU-kansalaisten sekä diplomaattien autot.

Tullin tiedote (15.9.2023): Venäjälle rekisteröityjen autojen pääsy Suomeen loppuu vuorokauden vaihtuessa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

valvontaosaston johtaja Sami Rakshit, haastattelupyynnöt Tullin mediapalvelun kautta, p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Afrikkalainen sikarutto leviää Suomen lähialueilla – Torjunta vaatii viranomaisilta yhteistyötä ja rajanylittäjiltä huolellisuutta28.9.2023 07:55:00 EEST | Tiedote

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy Suomen naapurimaissa Venäjällä ja Virossa sekä nyt myös Ruotsissa. Afrikkalainen sikarutto leviää maasta toiseen lihatuotteissa, joita ihmiset tuovat mukanaan. Tauti onkin monesti levinnyt uusille alueille ihmisten varomattoman tai välinpitämättömän toiminnan seurauksena. Viime vuonna matkustajien vapaaehtoisesti luovuttamien sekä Tullin haltuunottamien eläinperäisten elintarvikkeiden määrä oli lähes 7 500 kiloa.

Cars registered in Russia can no longer enter Finland as of midnight today15.9.2023 16:01:01 EEST | Press release

As of 00.00 am on 16 September 2023, Finnish Customs will start implementing the national guidelines of the Ministry for Foreign Affairs of Finland concerning the explanatory note by the EU Commission regarding entry into Finland of cars registered in Russia. Immediately at the turn of day on Saturday, cars registered in Russia can no longer enter the EU via the Finnish border, but will be turned back to Russia by Customs.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme