Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kulttuurikeskus Caisa täyttyy Chile50-tapahtumista – mukana myös presidentti Tarja Halonen

Jaa
Helsingin kulttuurikeskus Caisassa nähdään lokakuussa kattava Chile50-teemaisten tapahtumien kokonaisuus. Luvassa on Chilen vuoden 1973 vallankaappaukseen liittyvä näyttely, keskusteluita, seminaareja, elokuvia ja lasten työpajoja. Valtaosa tapahtumista on maksuttomia.
Chileläisyhteisö tarjoilee kulttuurikeskus Caisassa laajan kulttuuritapahtumien sarjan, joka tuo esiin muistoja ja tunteita 50 vuoden takaa. Kuva: Suomi–Chile-seura.
Chileläisyhteisö tarjoilee kulttuurikeskus Caisassa laajan kulttuuritapahtumien sarjan, joka tuo esiin muistoja ja tunteita 50 vuoden takaa. Kuva: Suomi–Chile-seura.

Chile-aiheisten tapahtumien sarjan aloittaa tiistaina 3.10. keskustelutilausuus, jossa muistojaan ja tuntojaan avaavat poliitikot ja yhteiskunnalliset toimijat, jotka olivat vallankaappauksen aikaan vielä nuoria, mutta joista sittemmin tuli merkittäviä vaikuttajia suomalaisessa yhteiskunnassa. Mukana keskustelemassa ovat Suomi–Chile-seuran puheenjohtajanakin aiemmin toiminut presidentti Tarja Halonen ja poliitikot Erkki TuomiojaArja Alho ja Kari Uotila

Keskiviikkona 4.10. Caisan galleriassa aukeaa Yhtä matkaa puoli vuosisataa -niminen näyttely, joka luo silmäyksen puolen vuosisadan takaisiin tapahtumiin ja siihen, mitä chileläispakolaiset ovat antaneet Suomelle. Näyttelyn viittomakielinen opastus järjestetään la 28.10. klo 13–14. Lokakuun ajan Caisassa on myös esillä poliittisia julisteita, jotka heijastavat Suomeen Chilen tapahtumien myötä syntynyttä laajaa solidaarisuusliikettä.

Lasten taidetyöpajoja ja näyttelyt Malmilla ja Kannelmäessä

Chile-teema tarjoaa myös lapsille sopivia tapahtumia. Syyslomaviikolla 7–12-vuotiaat voivat osallistua taidetyöpajoihin (ma 16. – ti 17.10.), joissa muun muassa musisoidaan yhdessä, rakennetaan oma panhuilu tai run run -hyrrä ja tutustutaan Caisan valokuvanäyttelyyn. Työpajojen sisältö on saanut innoituksensa Gabriela Mistral -lastenkerhosta, joka oli chileläispakolaisten 70-luvulla perustama lastenkerho Suomessa. Varttuneempaa yleisöä viihdyttävät muun muassa Machu Picchu -yhtyeen konsertti lauantaina 7.10. ja Breaking The Brick -elokuvan Suomen ensiesitys ke 11.10.

Myös Helsingin Kanneltalolla ja Malmitalolla nähdään syys-lokakuussa Chile-teemaiset näyttelyt. Edesmenneiden chileläistaiteilijoiden parhaimmistoa esittelevään näyttelyyn voi tutustua Kanneltalon galleriassa lauantaihin 30.9. asti. Malmitalolla on puolestaan esillä Suomessa asuvien chileläistaiteilijoiden teoksia torstaina 28.9 avautuvassa Kahden taivaan alla -näyttelyssä.

Tapahtumien taustalla Suomessa asuva chileläisyhteisö

Helsingin kulttuurikeskusten Chile-aiheiset tapahtumat ovat osa Chile50-muistovuotta. Väkivaltainen vallankaappaus Chilessä syyskuussa 1973 romutti maan demokratian ja aloitti 17 vuotta kestäneen sotilasdiktatuurin, jonka aikana tuhansia toisinajattelijoita tapettiin, kymmeniätuhansia kidutettiin ja sadat tuhannet lähtivät maanpakoon.

Suomeenkin saapui syksyllä 1973 ryhmä sotilasdiktatuurin sortoa paenneita ihmisiä, ja maahan muodostui kiinteä chileläinen yhteisö. Nyt, puoli vuosisataa käänteentekevien tapahtumien jälkeen, chileläisyhteisö tarjoilee laajan kulttuuritapahtumien sarjan, joka tuo esille muistoja ja tunteita tuolta ajalta ja pohtii sitä, miten Chilen tapahtumat vaikuttivat suomalaiseen yhteiskuntaan. Helsingin kulttuurikeskusten Chile-aiheisiin tapahtumiin voi tutustua tarkemmin osoitteessa tapahtumat.hel.fi. Koko ohjelma löytyy osoitteesta www.chile50.fi

Sisältövaroitus: Chile50-teemaisten tapahtumien sisällöt voivat järkyttää herkkiä katsojia.

Poimintoja Chile50-tapahtumista:

Chileläistaiteilijoiden parhaimmistoa -näyttely
La 30.9. asti, Kanneltalo
Vapaa pääsy.

Kahden taivaan alla -näyttely
To 28.9. – la 21.10., Malmitalo
Vapaa pääsy.

Yhteiskunnallisten vaikuttajien muistoja 1970-luvulta -keskustelu
Ti 3.10. kello 17.30–19, Caisa
Vapaa pääsy.

Yhtä matkaa puoli vuosisataa -näyttely
ke 4.10. – la 28.10., Caisa. Viittomakielinen opastus: la 28.10. klo 13–14.
Vapaa pääsy.

Machu Picchu -konsertti
La 7.10. klo 19, Caisa
Liput: 10/6 €.

Breaking The Brick -elokuva
Ke 11.10. klo 18, Caisa
Liput: 7 €.

Lasten taidetyöpajat (7–9-vuotiaat ja 10–12-vuotiaat)
Ma 16.10. – ti 17.10., Caisa
Vapaa pääsy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Chile50-ryhmän koordinaattori
Ricardo Padilla
050 594 6601, ricardo.padilla@helsinki.fi


Viestintäsuunnittelija
Johanna Yrjölä
09 310 38147, johanna.yrjola@hel.fi
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki

Kuvat

Chileläisyhteisö tarjoilee kulttuurikeskus Caisassa laajan kulttuuritapahtumien sarjan, joka tuo esiin muistoja ja tunteita 50 vuoden takaa. Kuva: Suomi–Chile-seura.
Chileläisyhteisö tarjoilee kulttuurikeskus Caisassa laajan kulttuuritapahtumien sarjan, joka tuo esiin muistoja ja tunteita 50 vuoden takaa. Kuva: Suomi–Chile-seura.
Lataa
Caisassa saa ke 11.10. Suomen ensi-iltansa Breaking The Brick -elokuva, joka kertoo Chilen historian suurimmasta mielenosoituksesta ja maan sosiaalisesta eriarvoisuudesta.
Caisassa saa ke 11.10. Suomen ensi-iltansa Breaking The Brick -elokuva, joka kertoo Chilen historian suurimmasta mielenosoituksesta ja maan sosiaalisesta eriarvoisuudesta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Caisa on 1996 perustettu kulttuurikeskus, joka edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Caisassa järjestetään esityksiä, tapahtumia ja näyttelyitä sekä annetaan taideopetusta. Tiloja on mahdollista myös vuokrata. Kulttuurikeskus Caisa on avoin kaikille!

Caisan kotisivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

6 museon elämyskierros tarjoaa yllätyksellisiä kohtaamisia näyttelyjen keskellä torstaina 23. marraskuuta klo 17–2216.11.2023 08:00:00 EET | Tiedote

6 museon elämyskierros levittäytyy koko illaksi torstaina 23. marraskuuta Helsingin keskustan museoihin ja Helsingin Taidehalliin. Monitaiteelliset esitykset luovat yllätyksellisiä kohtaamisia ja tulkintoja näyttelyiden keskelle – luvassa on mm. sirkusta, runoutta ja elävää musiikkia. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Designmuseon, Hakasalmen huvilan, HAMin, Helsingin kaupunginmuseon, Helsingin Taidehallin sekä Suomen valokuvataiteen museon K1-näyttelytilan kanssa. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Upplevelserundan på 6 museer bjuder på överraskande möten bland utställningarna på torsdagen 23 november kl. 17–2216.11.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Upplevelserundan på 6 museer äger rum på torsdagskvällen den 23 november 2023 i museerna i Helsingfors centrum och i Helsingfors konsthall. De mångsidiga konstnärliga framträdandena skapar oväntade möten och tolkningar mitt bland utställningarna, med löften om bland annat cirkus, poesi och levande musik. Museirundan genomförs i samarbete mellan Helsingfors stad och Designmuseet, Villa Hagasund, HAM, Helsingfors stadsmuseum, Helsingfors konsthall samt Finlands fotografiska museums utställningsutrymme K1. Det är fritt inträde till alla evenemang som ingår i rundan.

Helsingin museoiden ja kulttuurikeskusten joulu koostuu kymmenistä tapahtumista ympäri kaupunkia – luvassa konsertteja, joulumyyjäisiä ja lasten ohjelmaa14.11.2023 11:42:54 EET | Tiedote

Helsingin kulttuurikeskukset ja museot täyttyvät lähiviikkoina juhlakauden tapahtumista. Tarjolla on sekä perheen pienimmille että varttuneemmille kulttuurinystäville sopivaa ohjelmaa. Kulttuurikeskusten lavoille nousevat muun muassa Pepe Willberg ja lastenmusiikkiyhtye Mimmit. Kaupunginmuseossa vietetään puolestaan perinteikkäitä joulumyyjäisiä ja koko perheelle suunnattua Pikkuisten joulua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme