Ettei kukaan jäisi yksin – Diakonissalaitoksen Vamos 15 vuotta nuorten rinnalla
”Mihin ohjata elämänsä suuntaa hakeva nuori? Miten varmistaa, että nuori todella saa tarvitsemansa tuen ja pääsee eteenpäin?” Tällaiset kysymykset pohdituttivat Diakonissalaitoksen etsiviä nuorisotyöntekijöitä viisitoista vuotta sitten. Tähän tarpeeseen syntyi nyt 15 vuotta täyttävä Vamos, sosiaalinen innovaatio.

”Vamoksen idea oli ja on edelleen aika yksinkertainen: jokainen nuori saa rinnalleen aikuisen ammattilaisen, joka on hänen tukenaan kaikissa elämän asioissa. Toiminnan keskiössä on aina nuori itse, hänen yksilöllinen tarpeensa ja tilanteensa”, sanoo kehittämisestä ja hankkeista vastaava johtaja Terhi Laine Diakonissalaitokselta.
Toimintaa lähdettiin kehittämään vuonna 2008 pienellä tiimillä. Ensimmäisen viiden vuoden aikana innovointi tapahtui nopeasti koko ajan kokeillen ja nuorten tarpeeseen reagoiden. Kasvu 120 työntekijän valtakunnalliseksi toimijaksi on tapahtunut kuitenkin systemaattisesti.
”Jokaisella paikkakunnalla pyrimme vastaamaan juuri sen alueen nuorten tarpeeseen. Tästä esimerkkinä on esimerkiksi Vantaan Vamos. Vantaa on Suomen monikulttuurisin kaupunki, ja siksi juuri Vantaalla olemme erikoistuneet vieraskielisten nuorten rinnalla kulkijuuteen”, Laine sanoo.
Vamoksessa on alusta alkaen havainnoitu myös hiljaisia signaaleja nuorten maailmasta.
”Näiden pohjalta olemme tehneet työtä mm. pudokkuuden ehkäisemiseksi, maahanmuuttajataustaisten nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi sekä radikalisoitumisen torjumiseksi. Viime aikoina olemme antaneet oman panoksemme siihen, että nuorten ei tarvitsisi jonottaa yksin silloin kun he tarvitsevat tukea mielenterveyteen liittyvissä asioissa”, Terhi Laine kertoo.
Ytimessä yksilölliset tarpeet
Vamoksen työ pohjaa samaan vaikuttavaan asiaan kuin viisitoista vuotta sitten: kiireettömään kohtaamiseen ja nuoren tarpeista lähtevään yksilölliseen tukeen.
Vamokseen hakeudutaankin monista syistä. Joillain nuorista elämää on mutkistanut mielenterveyden pulmat, toisilla opintojen katkeaminen, työttömyys, päihteidenkäyttö, asunnottomuus tai esimerkiksi lähipiirin haasteet.
”Vamoksen peruspilareihin on kuulunut alusta alkaen Diakonissalaitoksen tärkeät teemat luottamus, toimijuus ja osallisuus”, sanoo johtaja Terhi Laine.
Luottamusta rakennetaan ensin kahden ihmisen välille – nuoren ja valmentajan – sen jälkeen ryhmään, ja lopulta yhteiskuntaan. Toimijuus puolestaan pysyy aina nuorella: valmentaja on tuki ja tsemppari, mutta ei tee puolesta. Osallisuutta harjoitellaan vertaisten kanssa ja lopulta kohti koulutusta tai työelämää.
Vamoksen toiminnassa on viidentoista vuoden aikana ollut yhteensä yli 16 000 nuorta. Itlan vuonna 2021 tekemän vaikuttavuustutkimuksen mukaan Vamoksen yhteiskunnallinen hyöty on vuosittain yli 10 miljoonaa euroa.
Tärkeintä on kuitenkin se, ettei yksikään nuori jäisi yksin.
”Nuorta on tuettava ja hänet on kohdattava täsmälleen sellaisena ja siinä tilanteessa kuin hän on”, Terhi Laine sanoo.
Lue lisää: hdl.fi/vamos
Vamoksen 15-vuotisjuhlia vietetään 19.9.2023 klo 14-16 Helsingissä. Tilaisuutta voi seurata striimin välityksellä: https://vimeo.com/event/3693715/6c90a9bb43
Ettei kukaan jäisi yksin – 15 vuotta nuorten tukena
Ohjelma
14.00 Tervetuloa, Ronja Salmi
14.05
Yhdessä eteenpäin – Vamoksen polku valtakunnalliseksi nuorten rinnallakulkijaksi. Toimitusjohtaja Olli Holmström ja johtaja Terhi Laine, Diakonissalaitos
14.20
Vaikuttavat nuortenpalvelut nyt ja tulevaisuudessa. Tutkimusprofessori, dosentti Tiina Ristikari, Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö
14.40
Taikasanana kohtaaminen – Vamos työntekijän ja nuoren näkökulmasta. Palvelualuejohtaja Leena Mannonen ja kokemusasiantuntija Fawad Nazari, Diakonissalaitos
14.55
Paneelikeskustelu:
Onko nuori yhteiskuntaa varten vai yhteiskunta nuorta varten? Miten nuortenpalvelut tulisi rakentaa, jotta ne aidosti palvelisivat nuoren oman polun löytymistä?
Keskustelemassa:
- Hankepäällikkö Tanja Hirschovits-Gerz, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
- Toimitusjohtaja Olli Holmström, Diakonissalaitos
- Kokemusasiantuntija Jenni Junnila, Diakonissalaitos
- Johtaja Jani Kempas, S-pankki
- Kokemusasiantuntija Mila Nikkanen, Diakonissalaitos
- Työllisyysjohtaja Annukka Sorjonen, Helsingin kaupunki
15.40
Ettei kukaan jäisi yksin – Katse tulevaan. Yleishyödyllisen toiminnan johtaja Maija Hyle, Diakonissalaitos
Päätössanat & kiitos. Ronja Salmi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Terhi LaineKehittäminen ja hankkeet, Diakonissalaitos
Puh:+358 400 237 775terhi.laine@hdl.fiJenni SarolahtiViestintäpäällikkö
Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)
Kuvat

Diakonissalaitos on 155-vuotias säätiö, joka tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiö tarjoaa yhdessä siihen kuuluvan Rinnekodit-palveluliiketoiminnan kanssa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden arkea. Diakonissalaitos työllistää valtakunnallisesti 3200 henkilöä. Säätiö on yhteiskunnallinen yritys ja kannattava liiketoiminta on väline paremman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme