Ilmatieteen laitos

Matalapaine tuo Suomeen vaarallisen voimakkaita tuulenpuuskia ja runsasta sadetta

Jaa

Voimakas matalapaine kulkee keskiviikkona Suomen yli ja voimistaa tuulta lähes koko maassa. Lisäksi erityisesti maan pohjoisosassa sataa runsaasti. Keski- ja Pohjois-Lapissa osa sateesta tulee räntänä tai lumena, mikä voi muuttaa ajokelin erittäin huonoksi.

Ilmatieteen laitoksen 19. syyskuuta tekemän ennusteen mukaan jo tänään tiistaina Lapissa sataa runsaasti vettä, illalla myös lunta tai räntää. Etelänpuoleinen tuuli voimistuu suuressa osassa maata.

Keskiviikkona maan etelä- ja itäosassa esiintyy vaarallisen voimakkaita lounaistuulen puuskia, jotka puhaltavat yli 20 metriä sekunnissa. Muuallakin maassa puuskissa tuulee yleisesti yli 15 metriä sekunnissa.

"Voimakas tuuli kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja. Tilanteeseen kannattaa varautua esimerkiksi ottamalla irtaimistoa talteen pihalta", sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Heikki Sinisalo.

Keski- ja Pohjois-Lapissa tuulee koillisesta, ja kovimmat puuskat ylittävät sielläkin 15 metriin sekunnissa. Tiistain ja keskiviikon kokonaissademäärä yltää pohjoisessa laajalti 20–40 millimetriin, paikoin sataa enemmänkin. Keski- ja Pohjois-Lapissa lämpötila on etenkin keskiviikon vastaisena yönä nollan tuntumassa, ja siellä sateesta melko suuri osa voi tulla lumena ja räntänä. Ajoteille voi kertyä lunta tai sohjoa.

Maan etelä- ja keskiosassa sademäärät ovat vähäisempiä, mutta Varsinais-Suomesta Kainuuseen ulottuvalla alueella voi sataa 15–30 millimetriä vettä.

Tuuli heikkenee koko maassa keskiviikkoiltaan mennessä, ja samalla sadealue väistyy maan etelä- ja keskiosan yltä itään. Maan pohjoisosassa epävakainen sää jatkuu vielä torstaina.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 029 539 1000 (vaihde).

Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Väitöstyö tuotti uutta tietoa luonnontilaisten ja käsiteltyjen turvemaiden hiilenkierrosta30.11.2023 08:55:00 EET | Tiedote

Väitöstyössä tutkittiin luonnontilaisten ja käsiteltyjen turvemaiden maanpäällisiä ja maanalaisia hiilidioksidivirtoja erilaisilla menetelmillä. Tutkimuksessa havaittiin digitaalikameroiden olevan hyvä menetelmä kasvillisuuden kehityksen tarkasteluun. Havaitut tulokset myös tuottivat lisätietoa turpeen priming-efektistä ja tukevat aiempia tutkimustuloksia metsäojitettujen soiden turpeen hajoamisesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme