SDP

SDP:n Matias Mäkynen: Purran leikkausvimma pitkittää taantumaa ja heikentää julkista taloutta

Jaa

Orpon hallitus syventää ja pidentää taantumaa huonosti ajoitetuilla leikkauksillaan, varoittaa SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Tämän riskin ovat todenneet useat ekonomistit. Nyt on tärkeää huolehtia siitä, että ihmisten ostovoima säilyy. Pienituloisten toimeentuloon kohdistuvat leikkaukset ovat tästä näkökulmasta katsottuna huonointa mahdollista politiikkaa, koska ne kasaantuvat epäoikeudenmukaisesti lapsiperheille ja muille hyvin vaikeassa asemassa oleville.

Mäkynen muistuttaa, että pienituloisten ihmisen tulot menevät suoraan kulutukseen, joten heihin kohdistuvat leikkaukset ovat myös suoraan pois kulutuksesta ja sen myötä syventävät taantumaa.

 - Onkin huolestuttavaa, että Purran leikkausvimma ei ota laantuakseen, vaan hän vaatii tänään Helsingin Sanomissa jo uusia leikkauksia lapsiperheille, vaikka jo nyt päätetyt suuret leikkaukset ovat osoittautumassa tehottomaksi tavaksi tasapainottaa taloutta. Hallituksen huonosti kohdentamat leikkaukset esimerkiksi sote-palveluissa ja sosiaaliturvassa eivät tuo kestäviä säästöjä, vaan päinvastoin kasvattavat kuluja muualla. Tästä SDP varoitti jo ennen vaaleja.

Pienituloisilta leikkaamisen sijasta nyt olisi tärkeämpää keskittyä kasvun luomiseen, toteaa Mäkynen.

 - Akuuttia on saada nopeasti uskottava paketti rakennusalan tukemiseen, jotta rakentaminen saadaan pidettyä liikkeellä ja kriisin leviäminen muille aloille estetään. Yhtä tärkeää on huolehtia pitkän aikavälin kasvusta eli investoida tutkimukseen, tuotekehitykseen, innovaatioihin ja koulutukseen.

Mäkynen painottaa, että TKI-toimintaan budjetoidut rahat on käytettävä tasapainoisesti korkeakoulujen perustutkimuksen ja yritysten tekemän innovaatiotoiminnan välillä. Hallituksen on myös ymmärrettävä, ettei parlamentaarisesti sovittua TKI-rahoitusta voi juurikaan suunnata koulutuksen rahoittamiseen, vaan koulutusta on rahoitettava erikseen.

 - Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa rahoitus on kohdentumassa lähinnä yrityksille, ja perustutkimuksen osuus on jäämässä vähäiseksi. Tämä on tulevan kasvun kannalta kestämätöntä ja vesittää Suomen mahdollisuudet menestyä kansainvälisessä kilpailussa.

Jos Suomi haluaa menestyä tulevaisuudessa, hallituksen on budjettiriihen päätöksillä huolehdittava myös koulutuksen laadusta ja osaavan työvoiman saatavuudesta varmistamalla riittävät resurssit kaikilla koulutusasteille. Lisäksi kasvun kannalta on välttämätöntä perua maahanmuuton kiristykset, Mäkynen sanoo.

 - Erityisen tärkeää on perua Suomen maineelle jo isoa haittaa tehnyt kolmen kuukauden maasta poistumisen sääntö, jonka myötä moni ei uskalla asettua Suomeen. Ehdotus on harmillisen irrallaan todellisuudesta ajassa, jossa moni rekrytointiprosessikin kestää yli kolme kuukautta. Hallitukselta toivoisi näissä asioissa parempaa ymmärrystä.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm: Muuttuuko harmaa mustaksi28.11.2023 15:10:45 EET | Tiedote

Harmaa talous on lisääntynyt, vaikka kansallisesti, sekä Euroopan Unionin toimesta sitä pyritään suitsimaan. Vuosituhannen vaihteen jälkeen harmaasta taloudesta ja talousrikollisuudesta on tullut kiinteä osa järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa myös Suomessa. Tästä räikeimpinä esimerkkeinä ovat olleet monet ravintoloiden takahuoneissa asuneet kokit tai thaimaalaiset marjanpoimijat sekä puutarhatyöntekijät. Ihmiskauppaa tapahtuu valitettavasti myös Suomessa.

SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar: Hallituksen tekijänoikeusesitys etenee huolimattomasta valmistelusta huolimatta24.11.2023 15:22:34 EET | Tiedote

Hallituksen esitys tekijänoikeuslain muuttamisesta on etenemässä kritiikistä huolimatta. Hyvää esityksessä on tietysti se, että kirjailijat saavat lainauskorvauksen myös e-lainauksista. Ongelmallisinta on se, että myös äänikirjojen lukijoille esitetään e-lainauskorvausta. Verkkokirjahyllyt jäävät korvausten ulkopuolelle. Kirjallisuuden tekijät ja äänikirjan lukijat eivät ole keskenään samassa asemassa äänikirjan lukijoiden eritasoisen työpanoksen ja tästä johtuvan erilaisen tekijänoikeudellisen aseman sekä ansaintamallin vuoksi. Kirjailijalla on tekijänoikeus teokseensa, kääntäjällä puolestaan tekijänoikeus käännökseensä. Äänikirjan lukijaa pidetään esittävänä taiteilijana, jolloin hänen panoksensa nauttii tekijänoikeuslain mukaista lähioikeussuojaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme