Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Lempäälään suunnitellun uuden kalliokiviaineslouhoksen ympäristölupa hylättiin

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto hylkäsi Lempäälään suunnitellun uuden kalliokiviaineslouhoksen ympäristöluvan. Hylkäämisen syynä olivat hankkeen toimintaan liittyvän kuljetusliikenteen aiheuttama rasitus naapurustolle sekä ympäristön pilaantumisen vaara.

Lempäälän Asemakylän läheisyyteen on suunniteltu uutta kalliokiviaineslouhosta ja asfalttijätteen käsittelytoimintaa. Louhoksen ympäristölupa palautui ympäristölupaharkintaan korkeimman hallinto-oikeuden todettua, että louhoksen kuljetusliikenne aiheuttaisi toteutuessaan naapurikiinteistöille naapuruussuhdelain tarkoittamaa kohtuutonta rasitusta.

Ympäristölupaa haettiin alun perin kalliokiviaineksen louhintaan ja murskaukseen sekä muualta tuotavan louheen käsittelyyn. Uudelleenkäsittelyssä oli kyse lisäksi asfalttijätteen käsittelytoiminnasta.

Nyt tehdyssä lupaharkinnassa huomioitiin muun muassa louhos- ja jätteenkäsittelytoiminnan liikennöintireitin varren kiinteistöjen ja asuinrakennusten sijainti, nykyinen taustamelu alueella sekä raskaan liikenteen vaikutus meluhaittaan. Toiminnasta aiheutuvaa ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa pidettiin kokonaisuutena arvioiden merkittävänä.

Kohtuutonta rasitusta melusta ja pölystä

”Louhostoiminnasta voidaan katsoa aiheutuvan hakemuksella kuvatuissa olosuhteissa, jopa tiukkojen lupamääräysten mukaisesti toimittaessa, merkittävää ympäristön pilaantumisen vaaraa,” kertoo ympäristöylitarkastaja Kirsi Järvinen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta. ”Vaara ilmenisi etenkin toimintaan olennaisesti liittyvän kuljetusliikenteen aiheuttamana melu- ja pölyhaittana”, hän täsmentää.

Louhinta- ja jätteenkäsittelytoiminnan ei myöskään katsottu olevan sijoitettavissa alueelle tai rajoitettavissa toiminta-ajaltaan siten, että sen aiheuttama ympäristön pilaantuminen ja pilaantumisen vaara voitaisiin ehkäistä. Ympäristöluvan myöntämisen edellytykset jäivät täten täyttymättä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto hylkäsi hakemuksen kokonaisuudessaan.

Lupapäätös nro 101/2023 on nähtävillä aluehallintovirastonvesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa. Hae päätös kirjoittamalla tietopalvelun hakukoneeseen asian diaarinumero (LSSAVI/10041/2021).

Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.


Lisätiedot:

ympäristöylitarkastaja Kirsi Järvinen, p. 0295 018 221

ympäristöylitarkastaja Matleena Pyhälahti, p. 0295 018 770

ympäristöylitarkastaja Leena Erving, p. 0295 018 748


etunimi.sukunimi@avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Rakennusalan yritysten toiminnassa merkittäviä puutteita työturvallisuusmääräysten noudattamisessa – vastuuhenkilöille sakkoja ja yhtiöille yhteisösakkoja30.11.2023 15:31:43 EET | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi eteläpohjalaista rakennusalalla toimivaa yhtiötä yhtiösakkoon työturvallisuusrikoksista. Rakennustyömaan rakennuttaja ja päätoteuttaja Suomen Kuntorakennus Oy on tuomittu seitsemän tuhannen euron yhteisösakkoon ja aliurakoitsijana toimiva Martti Lamminmäki Oy on tuomittu viidentoista tuhannen euron yhteisösakkoon. Suomen Kuntorakennus Oy:n toimitusjohtaja tuomittiin 30 päiväsakkoon, turvallisuuskoordinaattori 40 päiväsakkoon, rakennustyömaan vastaava työjohtaja 60 päiväsakkoon ja asennustyöjohtaja sekä asennustyötekijöiden esimies 80 päiväsakkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme