SDP EDUSKUNTA

Kansanedustajatrio kysyy Sunilan tehtaan myynnistä

Jaa

SDP:n kansanedustajatrio Timo Suhonen, Niina Malm ja Juha Viitala ovat jättäneet tänään tiistaina valtioneuvoston asianomaisen jäsenen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen Stora Enson aikeesta myydä Kotkan Sunilan tehdas. Yhtiö on ilmoittanut kesäkuun puolivälissä lopettavansa sellutehtaan toiminnan. Ministerillä on 21 päivää aikaa vastata kysymykseen.

Kuvaaja: Jukka-Pekka Flander

Kirjallisen kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Timo Suhonen vaatii tiukasti toimia maan hallitukselta.

– Valtion tulee yhtenä suurena yhtiönomistajana käyttää omistajaohjausta työllisyyden nimissä. Kun 240 puunjalostuksen ammattilaista ajetaan perinteisellä tehdaspaikkakunnalla kilometritehtaalle, ei maan hallitus yhtiön omistajana voi seistä tumput suorina. Maan hallituksen tehtävä on pitää työvoima erityisessä suojeluksessa. Siksi odotan Orpon hallitukselta toimia, jotta Sunilan toiminta voisi jatkua – vaikkapa uuden omistajan ja uuden tuotannon kautta, vaatii Suhonen.

– Tärkeää on nyt, että kauppa tehtaasta on mahdollinen, eikä asiassa samanlaiseen karhunsoutuun kuin viime syksynä ja vuodenvaihteessa, kun sama yhtiö souti ja huopasi Anjalankosken paperitehtaan myynnin kanssa, eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Suhonen perustelee.

– Itä-Suomi ja etenkin Kaakonkulma ovat ottaneet iskua kovaa rajan sulkeuduttua. Se näkyy talouden, työllisyyden ja inhimillisen elämänkin taantumisena alueella. On selvää, että puuraaka-aineen tuonnin loputtua idästä ja sen aiheuttaman hinnannousun myötä on kannattavuus koetuksella, mutta odottaisin malttia suurten peruuttamattomien johtopäätösten tekemisessä. Sunilan ammattilaisten osaamiselle on varmasti käyttöä, kun uudet puuraaka-ainepohjaiset tuotteet ja teknologiat lyövät itsensä läpi, sanoo kaakkoissuomalainen Malm.

Työsuojeluvaltuutetun tehtävistä Satakunnasta eduskuntaan valittu Juha Viitala pitää hyvänä merkkinä, jos Sunilan ostajiksi on kiinnostusta.

– On selvää, että on hyvä merkki, jos kiinnostusta Sunilan jatkokehittämiseen löytyy. Tehdashan on ollut lakkautuslistalla aiemminkin seisomassa. Mutta pohjimmiltaan kyse on irtisanomisen helppoudesta verrattuna moniin kilpailijamaihin. Se ei oikeasti paranna alan vetovoimaa nuorten silmissä. Eivät nuoret halua joutua heittopusseiksi. Ja nyt hallitus aikoo vielä lopettaa aikuiskoulutuksen kokonaan, jolloin muuntokoulutus uuteen ammattiin käy yhä vaikeammaksi, linjaa Viitala.

Hallituksen asianomaisella ministerillä on 21 päivää aikaa vastata kysymykseen.

Kirjallinen kysymys

Stora Enson aikeesta myydä Sunilan tehdas

Eduskunnan puhemiehelle

Stora Enso ilmoitti kesäkuun puolivälissä Sunilan sellutehtaan toiminnan lopettamisesta, koska sen toiminta ei ole muuttuneen puuraaka-aineen markkinatilanteen takia kannattavaa. Viime viikolla työministeri Satosen vierailun yhteydessä oli Stora Enson maajohtaja Seppo Parvi kertonut, että tehdas on myytävänä, jos siitä saadaan asiallinen hinta.

Väistämättä muistuu mieleen saman yhtiön ilmoitus syksyllä 2022 myydä Anjalankosken paperitehdas. Lopulta myynnin sijaan, tammikuussa 2023 ilmoitettiin, ettei tehdasta myydäkään.

Suomen valtio on Stora Enson omistaja, eikä pörssiyhtiön asioihin ole valtiolla valtaa. On kuitenkin valtion ja istuvan hallituksen tehtävä pitää Suomi sen kaikkine alueineen elinvoimaisena ja edistää kansalaisten työllisyyttä.

Koska tiedetään olevan kiinnostuneita tahoja ostamaan Sunilan tehdas ja karvaista kokemuksista Anjalankosken myyntilupausten suhteen, on tärkeää, että pörssiyhtiökin toimii eettisesti ja moraalisesti oikein kertoessaan mahdollisista myyntiaikeista.

On tärkeää Kotkalle ja koko Kaakkois-Suomelle, että Sunilan tehdas pysyisi toimivana puunjalostuksen tehdaspaikkakuntana ja antaisi jatkossakin edes osalle 240 työttömäksi joutuneelle ammattilaiselle ja heidän perheilleen elämisen edellytykset. On selvää, että puunjalostusala on murroksessa, mutta toisaalta on tiedossa, että sillä on suuri potentiaali myös uusien ratkaisujen ja teknologioiden edellä kävijänä.

Tätä varten on maan hallituksella käsissään koko joukko työvälineitä. Kyse on pitkälti halusta ja kyvykkyydestä käyttää niitä menestyksekkäästi. Eikä osaavasta työvoimasta, joita kouluttamalla uusiinkin työtehtäviin ole Kotkassa puutetta.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko hallituksella halua ja aietta ryhtyä toimiin Kotkan Sunilan tehtaan toiminnan jatkamisen turvaamiseksi, vaikka uuden omistajan toimesta,

onko hallitus tietoinen ja aikooko se edistää, että Sunilan tehdas myytäisiin ennemmin kuin lopetettaisiin,

mihin toimiin hallitus on ryhtynyt puunjalostusteollisuuden jatkamisen turvaamiseksi Kotkan Sunilan tehtaalla,

onko pörssilainsäädäntö ajan tasalla tiedottamisen osalta ja

miten hallitus pyrkii estämään, ettei myyntilupauksia petetä kuten Anjalankosken paperitehtaan tapauksessa tehtiin?

 

Helsingissä 19.9.2023

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_______________________________

Timo Suhonen /sd

Niina Malm /sd

Juha Viitala/sd

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Niina MalmKansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja

Puh:0400 588 978

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mika Kari: Lindtmanin esitys EU:n puolustuskomissaarista on kannatettava2.3.2024 15:41:17 EET | Tiedote

EU:n on syvennettävä yhteistyötä puolustuksessa. SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman esitti, että Suomen on ajettava puolustuskomissaaria seuraavaan komissioon. Samalla puolustukselle tulisi perustaa oma ministerineuvosto (MTV 2.3.2024). – Lindtmanin esitys on erinomainen ja sitä on edistettävä, sillä kovan puolustuksen painoarvo on myös EU:ssa kasvanut. Puolustusasioiden ministerineuvosto ja komissaarin tehtävä tehostaisivat valmistelukoneistoa ja edistäisivät myös EU:n puolustusteollisuutta, Kari sanoo. Venäjän hyökkäyssota jatkuu ja Euroopan on jatkettava Ukrainan tukemista. Puolustusteollisuuden vahvistamisella on jo kiire, koska kyseessä on niin Ukrainan suvereniteetti kuin Euroopan turvallisuuden takaaminen. – Kiristyneessä turvallisuustilanteessa puolustusmenoja on nostettu, ja hyvä niin. Nyt puolustushankintoja on koordinoitava paremmin yhdessä. Tätä voidaan tehdä tehokkaasti puolustuksen ministerineuvoston ja komissaarin kautta, Kari toteaa.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n Kimmo Kiljunen: Antti Lindtmanin esitys puolustuskomissaarista on perusteltu ja Suomen pitkän linjan mukaista2.3.2024 15:00:48 EET | Tiedote

EU:n puolustusyhteistyötä on syvennettävä. Kiristyneessä turvallisuustilanteessa on edettävä yhdessä nykyistä tehokkaammin. SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman ehdotti lauantaina, että Suomi lähtee ajamaan EU:n seuraavaan komissioon puolustuskomissaarin tehtävää sekä omaa ministerineuvostoa (MTV 2.3.2024). – Puheenjohtaja Lindtmanin esitys on perusteltu ja sitä on syytä edistää. Suomen pitkä linja on ollut vahvistaa unionin omaa puolustusulottuvuutta. Puolustusasioiden ministerineuvosto ja komissaari sekä tarvittaessa Euroopan parlamentin puolustusvaliokunta tulisivat vahvistamaan unionin kyvykkyyttä omaehtoiseen puolustusyhteistyöhön, Kiljunen sanoo. Venäjän hyökkäyssota jatkuu ja epävarmuus Yhdysvaltojen tuen jatkumisesta Ukrainalle heittävät varjon Ukrainan puolustuskyvyn kestävyydelle. Euroopan on jatkettava Ukrainan tukemista. – EU on kyennyt toimimaan ennenäkemättömän yhtenäisesti Ukrainan tukemisessa ja Venäjän pakotteiden asettamisessa. Puolustusmenoja on nostettu ja on ymmärret

SDP:n Tytti Tuppurainen: Puheenjohtaja Lindtmanin aloite EU:n puolustusyhteistyöstä on otettava Suomen tavoitteeksi2.3.2024 14:07:41 EET | Tiedote

Euroopan puolustus on Suomen asia. Sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen toteaa, että SDP:n puoluejohtaja Antti Lindtmanin aloite Suomen päättäväiseksi toimintalinjaksi on perusteltu ja oikea-aikainen. Suomi on korostanut turvallisuutta tärkeänä osana omaa EU-politiikkaansa. Suomi on katsonut saavansa turvaa ja samalla tehnyt vähintään oman osansa Euroopan yhteisen turvallisuuden puolesta. Puheenjohtaja Lindtmanin aloitteen mukaisesti Euroopan komissioon tarvitaan puolustuskomissaarin salkku, neuvostoon puolustusministerien kokoonpano ja parlamenttiin puolustusvaliokunta. EU:n jäsenmaiden on lisättävä puolustuksen voimavaroja ja samalla huolehdittava, että lisävarat käytetään tehokkaasti ja yhdessä määriteltyjen strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Satojen miljardien eurojen käytössä ei ole varaa tuhlata päällekkäisiin hankintoihin ja samalla laiminlyödä todelliset tarpeet. Euroopan unionin puolustusyhteistyö ei ole vaihtoehto Natolle, vaan osa eu

Hallintovaliokunnan demarit: Rajamenettely on tärkeä uusi työkalu itärajan tilanteen hallintaan2.3.2024 09:30:23 EET | Tiedote

Hallintovaliokunnan sosialidemokraattiset jäsenet Eemeli Peltonen, Eveliina Heinäluoma, Saku Nikkanen ja Paula Werning pitävät hallituksen valmistelemaa lakiesitystä rajamenettelystä tervetulleena, vaikka se ei yksin riitä katkaisemaan hybridivaikuttamista Suomen itärajalla. Hallituksen rajamenettelyn käyttöönottoa koskevan lakiesityksen lausuntokierros päättyi tällä viikolla. Eduskuntaan esitys etenee huhtikuussa. Hallituksen esityksen juuret ulottuvat jo edelliselle vaalikaudelle, jolloin rajamenettelyä valmisteltiin. - Tavoite ja perusperiaatteet esityksessä vastaavat pitkälti edellisellä vaalikaudella valmisteltua esitystä rajamenettelystä. Siinä perusteettomaksi arvioituja turvapaikkahakemuksia voidaan käsitellä nopeasti heti rajalla tai sen tuntumassa. Tavanomaisesta turvapaikkamenettelystä poiketen hakijoiden on rajamenettelyssä pysyttävä rajalla tai sen läheisyydessä hakemuksen käsittelyn ajan. Tämä vahvistaa yleistä järjestystä ja ennaltaehkäisee kauttakulkua Suomesta muualle

SDP:n kansanedustaja Paula Werningin kirjallinen kysymys sopimuspalokuntalaisten työttömyysturvan suojaosan poistosta2.3.2024 09:01:58 EET | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) on jättänyt 1.3.2024 kirjallisen kysymyksen koskien sopimuspalokuntalaisten työttömyysturvan suojaosan poistoa. Pelastustoiminta muodostuu yhteensä noin 4 000 vuorotyötä tekevän ammattipelastajan sekä noin 14 000 sopimuspalokuntalaisen tuottamista palveluista, jotka ovat olennainen osa maamme perusturvallisuutta. Sopimushenkilöstön saatavuus on eräs kriittinen tekijä tämän tärkeän palvelun tuottamisessa. – Sopimuspalokuntahenkilöstö toimii oman siviilityönsä ohella vapaaehtoispohjalla, toiset saavat palokuntatyöstä vastiketta ja toiset eivät. Ansiontyön ohella palokuntatyötä tekevien kannalta saatava korvaus ei ole toimeentulon kannalta keskeinen, mutta jos tämä korvaus vaikuttaa työttömän työttömyyskorvaukseen, lopettaminen on luontainen valinta. – Se vaikuttaa kielteisesti koko pelastustoiminnan toimivuuteen ja tehokkuuteen Suomessa. Tästä kärsii ennen kaikkea apua tarvitseva kansalainen, taustoittaa Werning. Sopimuspalokuntalaiset muodostavat merkit

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye