SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Hiltunen: Täysin järjetöntä ja lyhytkatseista leikata opiskelijoiden toimeentulosta

Jaa

Eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen Pia Hiltunen (sd.) pitää järjettömänä Orpon hallituksen aikomusta jäädyttää opintorahan indeksikorotukset. Hiltusen mukaan tämä on suora leikkaus opiskelijoiden arjessa pärjäämisestä, puhumattakaan mahdollisuudesta opiskella rauhassa ja valmistua koulutuksesta ajoissa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP Kuva: Jukka-Pekka Flander

–Vielä ennen vaaleja oppositiojohtaja Orpo linjasi, ettei opintotukeen tulla koskemaan. Puoli vuotta vaaleista ja sanat on pyörretty. Miten opiskelijat pystyvät asumaan suurissa opiskelukaupungeissa, joiden vuokrataso on vain noussut, kun yksiöt kustantavat 700–800 €/kk. Miksi juuri nyt halutaan leikata, kun inflaatio on edelleen voimakasta ja kustannukset ovat kasvaneet suuresti, kysyy Hiltunen. 

Opiskelijoille maksetaan opintotukea, josta toinen puoli on suoraa tukea opintorahana ja toinen puoli on velkaa opintolainan muodossa. Opintorahan suuruus yksinelävälle opiskelijalle on 279,38 €/kk. Nyt hallituksen tavoite on säästää opintorahasta jäädyttämällä sen indeksikorotukset, jotka ovat kompensoineet kustannusten kasvua. Lainapainotteisuus siis kasvaa.

–Hallitus haluaa siis edelleen kasvattaa opiskelijoiden velkataakkaa, mitä tehtiin jo Sipilän hallituskaudella, kun opintolainan määrän ylärajaa nostettiin. Nuoret halutaan velkaannuttaa jo opiskelujen alusta alkaen ja nousevat korot koskevat myös tätä velkaa. Se ei ole nollakorkoista lainaa ja se joudutaan aina maksamaan takaisin. Tämäkin tulee johtamaan opintojen viivästymiseen, koska opiskelijoiden täytyy käyttää opiskeluaikansa työntekoon, jos he töitä edes saavat, saadakseen vuokrat ja laskut maksettua, jyrähtää Hiltunen.

Julkisuudessa on ollut paljon puhetta opiskelijoiden mielenterveysongelmien yleisyydestä. Koronasta johtuneista rajoituksista ja kokoaikaisen etäopetuksen päättymisestä huolimatta opiskelijoiden psyykkinen pahoinvointi on lisääntynyt. Hiltunen perää hallitukselta toimia, joilla vahvistetaan opiskelijoiden uskoa tulevaisuuteen.

–Nyt nämä indeksijäädytykset kertovat siitä, että vastakkainasettelua halutaan lisätä, kun pitäisi juuri mennä toiseen suuntaan. Opiskelijoilla täytyy olla työrauha opintojen suhteen, heidän tulevaisuudennäkymiään pitää vahvistaa ja tätä suorituskeskeistä, kilpailullista ilmapiiriä pitää vähentää. Opintoja suoritetaan aina sitä varten, että elämässä pääsee eteenpäin ja työelämään kiinni. Niitä ei suoriteta huvin vuoksi, päättää Hiltunen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Suuren valiokunnan sd-jäsenet: Tekoälyn sääntelyn täytyy ennaltaehkäistä riskejä ja turvata perusoikeudet28.9.2023 17:51:30 EEST | Tiedote

Suuri valiokunta on saanut valmiiksi eduskunnan kannan EU-neuvotteluihin tekoälyn sääntelyä koskevaan asetusehdotukseen (Artificial Intelligence Act). Valmistelussa ovat olleet tiiviisti mukana suuren valiokunnan demariryhmän jäsenet: Elisa Gebhard, Maria Guzenina, Timo Harakka, Kimmo Kiljunen, Jani Kokko, Helena Marttila, Matias Mäkynen ja Ville Skinnari.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme