Kustantamo S&S

Finlandia-voittajan uutuus on tummanpuhuva seikkailutarina

Jaa

Finlandia-voittajan Anja Portinin (Radio Popov, 2020) uusi lastenromaani Sumupuiden kirja on tummanpuhuva, huikea ja koskettava seikkailu. Teemoiltaan ajankohtainen teos käsittelee oman tien löytämistä, luontoa ja suhdettamme siihen, muukalaisvihaa, perhesuhteita ja rajoja ylittävää rakkautta. Vauhdikas ja liikuttava tarina kutsuu omapäisen sankarittaren, Magda Mustalinnun, ja hänen Kastanja-koiransa mukaan huikeaan seikkailuun.

Sinä talvena, kun Poppelilaaksossa äitinsä ja koiransa Kastanjan kanssa asuva Magda Mustalintu täyttää kaksitoista vuotta, äiti antaa hänelle lahjaksi puusta kaiverretun  salaperäisen riipuksen ja lupaa kertoa siitä lisää myöhemmin. Mutta sitten Magdan äiti katoaa kauheassa maanvyöryssä. Yksin jäänyt Magda päättää koiransa etsiä äitinsä siskon, josta tämä oli joskus puhunut. Hänen pitää vain päästä ohi Mustavuoren huipun ympärillä leijuvan paksun sumun, joka on läpitunkematon, torjuva ja kiehtova. Kastanja ja Magda eksyvät salaperäiseen sumuun, josta tuntematon mies pelastaa heidät sumun takana piilossa olevaan Rihmalan kaupunkiin.

Niin Poppelilaaksoa kuin Rihmalaa uhkaavat Kaatajat, jotka havittelevat sumupuiden arvokkaita juuria. Juuret keskustelevat sienirihmaston kanssa, joka ulottuu kauas laaksoon ja on tärkeä myös sen eläimistölle. Kunnioitettu Ikikaarna on kaikkien sumupuitten esivanhempi ja juurien aivot. Sumu uhkaa haihtua, ja sen myötä myös vesi. Miten käy puiden, ihmisten ja eläinten, jos vesi loppuu ja Kaatajat pääsevät Sumuvuorelle? 

Anja Portin on helsinkiläinen kirjailija, joka kirjoittaa sekä aikuisille että lapsille. Hänen tuotantonsa sisältää romaanin, lastenkirjoja, esseistiikkaa ja tietokirjoja. Hänen lastenkirjoistaan on tehty myös näytelmäsovituksia. Portin on opiskellut Helsingin ja Turun yliopistossa ja valmistunut filosofian ja oikeustieteen maisteriksi. Hän on työskennellyt aiemmin tutkijana, toimittajana ja kustannustoimittajana. Vuonna 2020 hän sai lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon teoksestaan Radio Popov.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

Iida Turpeisen Elolliset on kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas 20239.11.2023 10:19:21 EET | Tiedote

Elolliset on poikkeuksellisen vaikuttava esikoisromaani. Se käsittelee lajikatoa yhden lajin, stellerinmerilehmän, näkökulmasta. Luonnontutkija ja teologi Georg Wilhelm Steller löysi ja luokitteli uuden merilehmälajin tutkimusretkellä Beringinmerellä vuonna 1741, ja vain 27 vuotta myöhemmin laji oli metsästetty sukupuuttoon. Yksi kolmesta kokonaisena säilyneestä luurangosta löytyy Helsingin Luonnontieteellisen museon kokoelmista. Miten ja miksi stellerinmerilehmän luuranko on päätynyt tänne?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme