Uudenmaan ELY-keskus

Raaseporin ensimmäinen kylätie valmistui Billnäsiin, mutta miten sillä kuljetaan?

Jaa

Billnäsin 2,4 kilometriä pitkä kylätie valmistui elo-syyskuussa 2023. Sen suunnittelu ja toteutus on tehty yhteistyössä Raaseporin kaupungin, Uudenmaan ELY-keskuksen sekä Traficomin kanssa.

Billnäsin kylätie
Billnäsin kylätiellä moottoriajoneuvot ajavat keskikaistalla ja jalankulkija käyttää jompaa kumpaa piennarta sekä pyöräilijä oikeanpuoleista piennarta.

Kylätietä varten Vasarasepäntie ja Billnäsin puistotie saivat uuden päällysteen. Nopeusrajoitus kylätiellä vaihtelee 40 km/h ja 30 km/h välillä.

Kylätiellä on keskellä yksi normaalin levyinen ajokaista ja tien molemmilla puolilla on tavallista leveämmät pientareet. Kylätiellä ajetaan moottoriajoneuvoilla tien keskellä ja pyöräliikenne sekä jalankulkijat käyttävät tien piennarta. Kohtaamistilanteessa autot väistävät pientareelle huomioiden kuitenkin jalankulku ja pyöräliikenteen. Moottoriliikenteelle varattu kaksisuuntainen ajokaista on 3 metriä leveä ja ensisijaisesti jalankulkijoille ja pyöräilijöille varatut pientareet ovat noin 1,5 metriä leveitä.

null
Billnäsin kylätien opasteet ohjaavat tiellä kulkemista.

Näin liikut kylätiellä

1. Ajolinjat: Normaalitilanteessa moottoriajoneuvot ajavat keskellä. Jalankulkija käyttää jompaa kumpaa piennarta ja pyöräilijä oikeanpuoleista piennarta.

2. Kohtaaminen: Kahden moottoriajoneuvon kohdatessa siirrytään hyödyntämään piennarta turvallisen kohtaamisen mahdollistamiseksi.

3. Väistäminen: Pyöräilijän kohdatessa jalankulkijan, pyöräilijä siirtyy keskemmälle tietä. Keskikaistalle siirtyvä pyöräilijä väistää keskikaistan liikennettä.

4. Lopuksi: Vastakkaisen liikenteen kohtaaminen tulee tehdä turvallisesti. Moottoriajoneuvolla tulee siirtyä pientareelle vain, jos pientare on vapaa. Jos pientareella on muita käyttäjiä, tulee odottaa kohtaamiseen tai ohittamiseen sopivaa liikennetilannetta.

Hollannissa kehitetty kylätiekonsepti tarjoaa mahdollisuuden parantaa kevyen liikenteen turvallisuutta ja tarjoaa turvallisemmat olosuhteet pyöräilijöille ja jalankulkijoille ilman erillisen pyörätien rakentamista. Kylätie sopii erityisesti paikkoihin, joissa autoliikenne ei ole erityisen vilkasta ja erillisen pyörätien tai jalkakäytävän rakentaminen ei välttämättä ole taloudellisesti kannattavaa. Kylätie tarjoaa mahdollisuuden vähentää autojen nopeuksia ja lisätä liikenneturvallisuutta.

Kylätiet ovat Suomessa suhteellisen uusi tietyyppi, eikä niitä ole vielä toteutettu paljon. Kyläteitä on Billnäsiä ennen tehty mm. Salossa (Mathildedal), Hattulassa, Pyhtäällä ja Espoon ja Vantaan rajalla, ja näitä ratkaisuja seurataan pitkällä aikavälillä. Samalla jatketaan normaaleja liikenneturvallisuustoimenpiteitä, kuten nopeusrajoitusten ja hidasteiden käyttöä tarvittaessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uudenmaan ELY-keskus
johtava asiantuntija Marko Kelkka
puh. +358 295 021 291
marko.kelkka@ely-keskus.fiRaaseporin kaupunki
tekninen johtaja Jan Gröndahl
puh. +358 19 289 2550
jan.grondahl@raasepori.fi

Kuvat

Linkit

Tietoa julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Antalet arbetslösa arbetssökande ökar snabbare i Nyland (Nyland)21.11.2023 08:00:00 EET | Tiedote

I slutet av oktober var antalet arbetslösa arbetssökande i Nyland sammanlagt 86 539, varav 81 374 var utan anställning och 5 165 permitterade. Jämfört med året innan ökade antalet personer utan anställning med 5 504 personer (7,3 %) och antalet permitterade ökade med 2 355 personer (83,8 %). I hela landet ökade antalet arbetslösa utan anställning med 6,0 % och antalet permitterade med 95,2 % jämfört med föregående år.

Työttömien työnhakijoiden määrän kasvu kiihtyi Uudellamaalla (Uusimaa)21.11.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Uudellamaalla oli lokakuun lopussa yhteensä 86 539 työtöntä työnhakijaa, joista ilman työsuhdetta olevia oli 81 374 ja lomautettuja 5 165. Ilman työsuhdetta olevien määrä nousi 5 504 henkilöllä (7,3 %) ja lomautettujen määrä nousi 2 355 henkilöllä (83,8 %) vuoden takaiseen verrattuna. Koko maassa ilman työsuhdetta olevien määrä kasvoi 6,0 % ja lomautettujen määrä 95,2 % edellisvuoteen verrattuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme