Vihreät - De Gröna

Virta ja Harjanne: Hallitus hoitaa Suomen taloutta vastuuttomalla ja epäinhimillisellä tavalla

Jaa

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta ja vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne kommentoivat budjettiriihen tuloksia. He ovat huolissaan leikkausten kohdentumisesta heille, jotka ovat jo valmiiksi kaikkein heikoimassa asemassa ja ihmettelevät hallituksen epäjohdonmukaista otetta talouden sopeuttamiseen.

Atte Harjanne ja Sofia Virta

Virran mukaan hallituksen talouspolitiikkaa ei ole vastuullista inhimillisestä, mutta ei myöskään talouden näkökulmasta. 

– Suomalaisia aina lapsista opiskelijoihin ja yksinasuvista matalapalkka-aloilla työskenteleviin työnnetään köyhyyteen. Se ei ole oikein, eikä se ole kestävää. Järjetöntä on, että näin isoja päätöksiä tehdään ilman kattavia lapsivaikutusten tai yhteisvaikutusten arviointeja, Virta kommentoi

– Lapset eivät ole koskaan vastuussa perheen tilanteesta. Lapsena koetulla köyhyydellä tiedetään olevan pahimmillaan hyvin ikävät ja kalliit jäljet - ja silti hallitus ottaa riskin leikkaamalla köyhimmiltä lapsiperheitä. On todella epäinhimillinen linja asettaa lapset leikkausten etulinjaan, Virta toteaa

Harjanteen mukaan hallituksen puheet sopeutuksen välttämättömyydestä vaikuttavat ontoilta epäjohdonmukaisten päätösten valossa. 

- Hallituksen veropolitiikka on epäjohdonmukaista ja laiskaa. Omat kädet sidotaan hallitusohjelman ideologiseen kirjaukseen vastoin ekonomistien suosituksia. Veroja olisi perusteltua käyttää sekä kohtuudella sopeuttamisen välineenä että rohkeasti talouden uudistamisessa - erityisesti ympäristölle haitalliset ja kilpailua vääristävät verotuet tulisi karsia. Näiden uudistusten sijaan muun muassa alennetaan bensan verotusta ja esitetään varakkaita avittavia, kyseenalaisia veronkevennyksiä. Se on aika päätöntä, Harjanne toteaa.

Harjanne ihmettelee myös työperäisen maahanmuuton välttelyä aiheena budjettiriihessä.

- Työvoimapula on talouden iso jarru, eikä Suomi pärjää ilman työhön johtavaa maahanmuuttoa. Kokoomuksessa tämä varmasti tiedetään, mutta niin vain perussuomalaiset saavat hallituksessa linjansa läpi Suomen tulevaisuuden kustannuksella, Harjanne toteaa.

Virta toteaa myös, että jos hyvä toimeentulo ja rikastuminen olisi vain aktiivisuudesta kiinni niin meillä olisi aika monta miljonääriä töissä sairaaloissa, varhaiskasvatuksessa ja monilla muilla palvelualoilla.

– Hallitus leikkaa esimerkiksi kaupungissa asuvalta, päiväkodissa työskentelevältä yksinhuoltajalta, mikä on törkeää. Ei ole ahkerien työtä tekevien matalapalkka-aloilla työskentelevien vika, ettei palkka riitä elämiseen. Nyt heidät pahimmillaan työnnetään pois työelämästä, ja se on paitsi epäreilua myös täysin hallituksen työn linjan vastaista, Virta painottaa.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Sofia Virta: PISA-tulokset ovat hälyttäviä – hallituksen koulutusleikkaukset peruttava5.12.2023 15:07:44 EET | Tiedote

Tänään julkaistut PISA-tulokset kertovat karua kieltä siitä, mihin suuntaan suomalainen osaamistaso on kääntymässä. Hallituksen panostukset perusopetuksen vahvistamiseen ovat oikeansuuntaisia, mutta osin nurinkurisia. Samaan aikaan kun hallitus pistää rahaa toiseen taskuun, se vie toisesta ja kokonaisuudessaan hallituksen koulutuspanostukset kääntyvät miinusmerkkisiksi.

Vapaus ja tasavertaisuus kuuluu kaikille - Vihreiden uusi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelma julkaistu30.11.2023 13:53:41 EET | Tiedote

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat vakaan, kestävän yhteiskunnan tae. Ne muodostavat omat politiikkalohkonsa, mutta myös läpileikkaavat kaikkea päätöksentekoa ja koko yhteiskuntaa. Vihreille tasa-arvo ja yhdenvertaisuus muodostavat politiikan kovan ytimen, josta ei tingitä tiukoissakaan paikoissa. Näin linjaa Vihreiden uusi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelma, joka hyväksyttiin Tampereella puoluevaltuuston kokouksessa sunnuntaina 26.11.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme