Konkurssien määrä kasvanut 22 % vuodessa – suurinta kasvu Varsinais-Suomessa
Vireille pantujen konkurssien määrä on kasvanut edellisen 12 kuukauden aikana 22 % vuotta aiemmasta. Elokuussa pantiin vireille kaikkiaan 283 konkurssia, mikä on 56 enemmän kuin viime vuoden elokuussa.
”Konkurssiin haettujen yritysten määrä on kasvanut 12 kuukauden aikana samalle tasolle kuin eurokriisin aikaan 2013–2014, mutta ei kuitenkaan yhtä suureksi kuin finanssikriisissä 2009”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Tommi Veistämö kertoo.
Henkilötyövuosien määrä elokuun aikana konkurssiin haetuissa yrityksissä oli yhteensä 1 279, mikä on 577 henkilötyövuotta enemmän kuin vuotta aiemmin. Elokuussa konkurssiin haetuista yrityksistä 77 toimi rakentamisen alalla. Eniten konkurssiuhan alle päätyi muiden palveluiden toimialalla toimivia yrityksiä, kaikkiaan 79. Teollisuusyrityksiä konkurssiin haettiin yhteensä 25.
”Nämä teollisuusyritykset ovat olleet kohtalaisen merkittäviä työllistäjiä, sillä niissä henkilötyövuosien määrä oli elokuussa 346. Vielä tätäkin enemmän työpaikkoja oli konkurssiin haetuissa rakennusalan yrityksiä, yhteensä 400”, Veistämö sanoo.
Muiden palveluiden toimialalta konkurssiuhan alle päätyi 228 henkilötyövuotta.
”Jos tämänhetkistä tilannetta verrataan eurokriisiin, jolloin konkursseja oli yhtä paljon kuin nyt, erityisesti matkailu- ja ravitsemisalalla konkurssit ovat lisääntyneet selvästi. Vuodentakaiseen verrattuna merkille pantavaa on etenkin rakennusalan yritysten konkurssien määrän kasvu”, Veistämö toteaa.
Kuluvan vuoden tammi-elokuussa rakennusalalla on pantu vireille 43 % enemmän konkursseja kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.
Nyt eri aloilta konkurssiin haetut yritykset ovat hieman aiempaa pienempiä. Siinä missä kymmenen vuotta sitten oli uhattuna keskimäärin viisi henkilötyövuotta yritystä kohden, nyt uhan alla on keskimäärin neljä henkilötyövuotta. Vuositasolla ero tarkoittaisi kolmea tuhatta menetettyä työpaikkaa vähemmän.
Elokuussa konkurssiin haetuista yrityksistä 235 oli osakeyhtiöitä (pois lukien asunto-osakeyhtiöt), 32 luonnollisia henkilöitä ja 14 avoimia yhtiöitä tai kommandiittiyhtiöitä. Loput kaksi konkurssihakemusta kohdistuivat muille oikeudellisille muodoille kuten asunto-osakeyhtiöille, osuuskunnille ja aatteellisille yhdistyksille.
Konkurssien määrän kasvu näkyy erityisesti eteläisessä Suomessa.
”Vuoteen 2019 verrattuna konkurssiin haettujen yritysten määrä on tänä vuona kasvanut 37 % Varsinais-Suomessa sekä 33 % Uudellamaalla ja Pirkanmaalla, kun taas esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla konkurssien määrä on jopa vähentynyt”, Veistämö sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tommi VeistämöYliaktuaariTilastokeskus
Puh:0295 513 546tommi.veistamo@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
BKT kääntyi Suomessa kolmannella neljänneksellä laskuun, EU-alueella säilyi ennallaan30.11.2023 08:02:11 EET | Tiedote
Bruttokansantuote supistui heinä-syyskuussa 0,9 % edellisestä vuosineljänneksestä. Työpäiväkorjattu bruttokansantuote jäi 1,2 % pienemmäksi kuin vuotta aiemmin, selviää Tilastokeskuksen kansantalouden neljännesvuositilinpidon tiedoista.
Suomalaisäidit ovat ottaneet kiinni ruotsalaisten työllisyysasteen27.11.2023 10:08:58 EET | Tiedote
Suomalaisten ja ruotsalaisten äitien työllisyysasteet ovat hyvin lähellä toisiaan nyt, kun työllisyyden määritelmä on mm. vanhempainvapaiden osalta molemmissa maissa sama. Tämä selviää Tilastokeskuksen asiantuntijoiden Tarja Baumgartnerin, Elina Pelkosen ja Olga Kamburin artikkelista Tieto&trendit-verkkolehdessä.
Sanoma- ja aikakauslehtien markkina supistui 2022, verkkomainonta ja tv-ala kasvussa22.11.2023 08:08:14 EET | Tiedote
Joukkoviestintämarkkinoiden arvo oli noin 3,9 miljardia euroa vuonna 2022, selviää Tilastokeskuksen joukkoviestintätilaston tiedoista. Arvo kasvoi edellisvuodesta 3,3 % eli 124 miljoonaa euroa. Kustannusala, eli muun muassa sanoma- ja aikakauslehdet, supistui edellisestä vuodesta. Sen sijaan esimerkiksi televisioala ja verkkomainonta kasvoivat.
Sukulaisia ja ystäviä tavattiin vuonna 2022 aiempaa vähemmän – yksinäisyys lisääntyi16.11.2023 08:04:47 EET | Tiedote
Ystävien kasvokkainen tapaaminen on vähentynyt voimakkaasti, ilmenee Tilastokeskuksen tuoreista elinolotilaston tiedoista. Viime vuonna ystäviä näki vähintään kerran viikossa 45 prosenttia 16 vuotta täyttäneistä, kun vielä vuonna 2006 ystäviään viikoittain tavanneiden osuus oli 65 prosenttia.
Kuntasektorin mediaaniansio 3124 euroa vuonna 20221.11.2023 08:02:26 EET | Tiedote
Kuntasektorilla työskentelevien säännöllisen työajan mediaaniansiot olivat 3 124 euroa kuukaudessa vuonna 2022, selviää Tilastokeskuksen kuntasektorin palkat -tilastosta. Luku kuvaa kokoaikaisia ja täyttä palkkaa saaneita kuukausipalkkaisia palkansaajia. Naisten mediaaniansiot olivat 3 064 ja miesten 3 504 euroa kuukaudessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme