POP Pankkikeskus osk

POP Pankki -ryhmä: Maataloutta rasittaa parhaillaan poikkeuksellisen monta ulkoista haittatekijää, nyt olisi oikea aika miettiä yhteisiä ratkaisuja asiaan

Jaa

POP Pankki -ryhmä on lähestynyt maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahia ja esittänyt, että maatalouden rahoitukseen tulisi miettiä nykyistä joustavampi keinovalikoima rahoittaa kotimaisia maanviljelijöitä, joita on rasittanut viimeisen parin vuoden sisään poikkeuksellinen määrä yhtäaikaisia toimialan ulkopuolisia haasteita. POP Pankki -ryhmän näkemyksen mukaan toimialan maksukyky on edelleen olosuhteisiin nähden hyvä, mutta esimerkiksi loppuvuoden muuttunut tukimaksuaikataulu aiheuttaa toimialalle hyvin todennäköisesti tilapäisiä maksuviivästyksiä.

POP Pankki -ryhmä näkee, että valtiontakaukset maksuvalmiuslainoihin tai Finnveran takausten ulottaminen maatalousluottoihin mahdollistaisivat kokonaisvaltaisempien rahoitusratkaisujen tarjoamisen alkutuotannon yrittäjyyden sekä investointisuunnitelmien tueksi.  

”POP Pankki -ryhmän pankit ovat aktiivisessa keskusteluyhteydessä viljelijöiden kanssa. Maanviljelijät ymmärtävät yritys- ja elinkeinotoimintaansa liittyvät riskit ja haluavat hoitaa velvollisuutensa. Pankit haluavat tarjota yksilöllisiä rahoitusratkaisuja huomioiden asiakkaan olosuhteet. Toivomme, että yhdessä valtiovallan kanssa pystyisimme laajentamaan tätä keinovalikoimaa huomioimaan entistä paremmin toimialakohtaiset erityisolosuhteet”, toteaa POP Pankki -ryhmän puolesta maa- ja metsätalousministeriä tavannut POP Pankkikeskuksen hallituksen puheenjohtaja Timo Kalliomäki.  

”Koronakeväältä on hyviä esimerkkejä siitä, miten esimerkiksi laajoilla yleisillä lainanhoitojoustoilla on voitu auttaa yksityissektoria. Tällöin pankit kantoivat koronapandemian aiheuttaman taloudellisen shokin suurimman iskun ja lievensivät sen vaikutusta yhteiskuntaan merkittävästi. Toivomme, että tämän mahdollisuuden hyödyntämistä voitaisiin selvittää ministeriötasolla. Lisäksi kannatamme valtiontakausten myöntämistä toimialan tulevaisuutta tukeviin hankkeisiin, kuten sukupolven vaihdoksiin. Vaikka lähestyimme maa- ja metsätalousministeriä tässä asiassa, toivomme että eri ministeriöt kävisivät keskustelua aiheesta myös suomalaisen ruokahuoltovarmuuden näkökulmasta. Maatalouteen kohdistuu tällä hetkellä tilapäisiä ulkoisia rasitteita, joiden ei tulisi vaikuttaa koko toimialan kehityskulkuun”, täydentää tapaamiseen osallistunut POP Pankkikeskuksen toimitusjohtaja Jaakko Pulli. 

Lisätietoja:  

Timo Kalliomäki, hallituksen puheenjohtaja, POP Pankkikeskus, puh. 040 523 2068

Jaakko Pulli, toimitusjohtaja, POP Pankkikeskus via Maija Hyötyläinen, viestintä,
POP Pankkikeskus, puh. 050 572 9679

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

POP Pankki -ryhmä on yli 700 asiantuntijaa työllistävä suomalainen pankkiryhmä, johon kuuluu 18 POP Pankkia, POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj, POP Asuntoluottopankki Oyj ja POP Pankkikeskus osk. POP Pankki -ryhmän visiona on olla henkilökohtaisen ja digitaalisen palvelun yhdistävä, parhaan asiakastyytyväisyyden sekä nopean päätöksenteon pankki, joka on vakavarainen ja kasvaa kannattavasti markkinoita nopeammin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta POP Pankkikeskus osk

Valtakunnallinen tutkimus: joka neljäs asuntolainaa ottanut ei ole varautunut tulojen putoamiseen esimerkiksi työttömyyden vuoksi2.5.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

POP Pankin Iro Researchillä teettämän kyselytutkimuksen mukaan 27 prosenttia suomalaisista asuntolainaa ottaneista ei ole varautunut mitenkään siihen, jos tulot romahtaisivat puolen vuoden ajaksi työttömyyden tai työkyvyttömyyden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Vain 19 prosenttia asuntolainan ottaneista vastaajista on vakuuttanut asuntolainansa.

POP Pankki -ryhmän tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2023: POP Pankki -ryhmällä historiallinen vuosi, tulos räjähdysmäisessä kasvussa15.2.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Pankkitoiminnan menestyksellinen vuosi ja vakuutusyhtiön osake-enemmistön myynti näkyvät POP Pankki -ryhmän tuloksessa. Ryhmän tulos ennen veroja oli 134,6 (29,1) miljoonaa euroa, josta jatkuvien toimintojen tulos oli 89,3 (26,2) miljoonaa euroa. POP Pankki -ryhmän jatkuvien toimintojen tuotot kasvoivat 58,5 prosenttia ja ydinvakavaraisuus (CET 1) vahvistui 20,3 prosenttiin.

Kasvava korjausvelka haastaa asuntomarkkinat ja asumisen laadun – omakoti- ja paritaloasujat käyttivät korjauksiin 4 miljardia euroa, taloyhtiöt 2,4 miljardia euroa8.1.2024 06:00:00 EET | Tiedote

Suomen hallitus huomioi syksyllä rakennusalan haastavan suhdannetilanteen. Rakennusalalle määriteltiin tukitoimia, joilla alan toimintaa voitaisiin vakauttaa laskevan tuotannon aikana. Määritellyt toimet eivät kuitenkaan sisältäneet korjausrakentamisen avustuksia. Korkojen nousu, heikentynyt ostovoima ja tiukentunut taloustilanne ovat saaneet kotitaloudet ja taloyhtiöt harkitsemaan korjaushankkeiden toteuttamisen aloittamisen viivästyttämistä. Tämä voi vain pahentaa tilannetta ja kasvattaa tulevia korjauskustannuksia. POP Pankki kehottaa erityisesti taloyhtiöitä pitämään kiinni korjaussuunnitelmista.

POP Pankin kansalaissuhdanne-ennuste: inflaatio hidastuu ensi vuonna väliaikaisesti12.12.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Inflaatio hidastuu ensi vuonna 1,5 prosenttiin. Bensan hinta on alkuvuodesta tätä vuotta halvempaa, mutta nousee yli kahden euron loppuvuodesta. Sähkön hinta laskee tänä ja ensi vuonna. Tuulivoiman merkityksen kasvu lisää kuitenkin sähkön päiväkohtaisia hintavaihteluja. Palkansaajien, työeläkeläisten ja yrittäjien ostovoima kasvaa ensi vuonna, maatalouden yrittäjätulo sen sijaan laskee. Lomautusten määrän arvioidaan kasvavan ja työttömyysasteen nousevan 8,4 prosenttiin työllisyysasteen ollessa 72,4 prosenttia. Euribor on ensi vuonna keskimäärin 3,4 prosenttia. Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,6 prosenttia ja ensi vuonna 0,1 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye