Alkionkehityksen tärkeimmästä varhaisvaiheesta uutta tietoa
Tutkijoiden uusi löydös haastaa tähänastisen käsityksen varhaisalkion tärkeimmästä vaiheesta, gastrulaatiosta.

Kun hedelmöittynyt munasolu alkaa kehittyä, tulevan yksilön muodostava solurykelmä eli sisäsolumassa säilyttää monikykyisen kantasolupotentiaalin ensimmäisten viikkojen ajan. Käytännössä jokaisella tämän rykelmän soluista on siis kyky muodostaa kokonainen uusi yksilö ja kaikkia niitä satoja eri solutyyppejä, joita ihminen kehossaan tarvitsee. Tähän varhaisalkion kantasolujen monikykyisyyteen perustuu kantasoluhoitojen käyttöpotentiaali.
Gastrulaatio on alkionkehityksen ratkaiseva vaihe, jossa tämä monikykyisyys menetetään, kun alkiokerrokset (ektodermi, mesodermi ja endodermi) sekä kehittyvän kehon kuusi koordinaattia (ylä- ja alaruumis, selkä- ja vatsapuoli sekä vasen ja oikea puoli) muodostuvat. Gastrulaatioita usein kutsutaankin elämän tärkeimmäksi etapiksi, ja suuri osa varhaisista keskenmenoista johtuu gastrulaation epäonnistumisesta.
Helsingin yliopiston ja yhdysvaltalaisen National Institutes of Health (NIH) -tutkimusinstituutin tutkijat havaitsivat tutkimuksessaan, että yksi alkiokerroksista, ektodermi, ei menetäkään gastrulaatiossa monikykyisyyttään. Se selittää myös kehitysbiologien pitkäaikaisen kysymyksen siitä, miten alkionkehityksessä ektodermistä irtoavalla hermostopienalla on niin poikkeuksellisen monikykyinen kantasolupotentiaali.
Hermostopienasta muodostuu gastrulaation jälkeen valtavasti soluja kehon eri osiin. Hermostopienaperäisiin kudoksiin lukeutuvat muun muassa ihon pigmentti ja koko ääreishermosto, kasvojen ja kaulan alueen luut, sydämen osia ja useita hormonaalisia solutyyppejä – käytännössä siis solutyyppejä, joiden ei pitäisi olla mahdollista muodostua yhdestä ja samasta alkiokerroksesta.
– Tuloksemme tuovat uutta tietoa käsitykseemme alkionkehityksen tapahtumaketjun kulusta. Tulokset osoittavat, että monikykyisten kantasolujen tuottamiseen tarvittavien kantasolugeenien ilmentymisvaihe jatkuu koko ektodermissä lähes siihen asti, kunnes keskushermoston muodostava hermostoputki on valmistunut. Tulokset kertovat myös ektodermissä kehittyvien kudostyyppien erilaistumisprosessin paljon suuremmasta plastisuudesta kuin mitä aiemmin on ymmärretty, tutkimusryhmän vetäjä ja nykyään NIH-instituutin Neural Crest Development and Disease -yksikön johtajana toimiva Laura Kerosuo kertoo.
Löydöksen takana tutkijoiden kehittämä kuvantamistekniikka
Yhden solun tarkkuudella analysoitava korkean resoluution kuvantamistekniikka auttoi tutkijoita pääsemään uuden tiedon lähteille.
Tutkimusryhmä on aiemmin kehittänyt tämän useiden geenien ilmentymisen yhtäaikaiseen kuvantamiseen perustuvan tekniikan, jota he muokkasivat eteenpäin tätä tutkimusta varten. Modifioinnin avulla he pystyisivät näkemään tutkimuksessa, missä kantasoluvaiheiset yksittäiset solut sijaitsevat alkiossa eri kehitysvaiheissa, kun gastrulaatio on tapahtunut.
– Tämän tarkan ja tehokkaan menetelmän avulla soluprofiilit tunnistetaan omalla paikallaan alkuperäiskudoksessa. Menetelmää voi soveltaa mihin tahansa kysymykseen, kuten esimerkiksi vertailuun sairaan ja terveen kudoksen välillä, Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Ceren Pajanoja sanoo.
Uusi tieto auttaa ymmärtämään useita sairauksia paremmin
Hermostopienaperäiset sairaudet kattavat noin neljänneksen kaikista synnynnäisistä kehityshäiriöistä. Tutkimuksesta saatava uusi tieto auttaa ymmärtämään hermostopienaperäisten tautien syntymekanismeja ja tunnistamaan niitä aiheuttavia geenivirheitä jo alkuraskaudessa. Tutkimus voi myös auttaa kehittämään korjaavia hoitomuotoja, joita voitaisiin soveltaa tulevaisuudessa jo raskausaikana sikiölle.
Hermostopienaperäisiin syöpiin kuuluvat muun muassa melanooma ja pikkulapsilla todettava, monesti kuolemaan johtava neuroblastooma, jota Kerosuon tutkimusryhmä myös tutkii hermostopienan kehityksen näkökulmasta.
– Vasta viime aikoina on ymmärretty, miten tärkeää on tuntea syövän alkuperäiskudoksen normaalin kehityksen vaiheet, jotta saadaan selville, mikä syövän aktivoituessa on mennyt pieleen, hän kertoo.
Hermostopienaperäisten solutyyppien erilaistamistekniikoista toivotaan myös apua kantasolutekniikoihin perustuviin kudosten korjaushoitoihin tulevaisuudessa.
Tutkimus on julkaistu Nature Communications -tiedelehdessä, ja tutkimus on osa väitöskirjatutkija Ceren Pajanojan Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa Biokemian ja kehitysbiologian osastolla tehtävää väitöskirjaa. Tutkimukseen on saatu rahoitusta Suomen Akatemialta, Sigrid Juséliuksen säätiöltä, Lasten syöpäsäätiö Väreeltä, Emil Aaltosen säätiöltä ja National Institute of Dental and Craniofacial Research Intramural Research Program (NIH/NIDCR) -tutkimusinstituutilta.
Alkuperäinen artikkeli: Pajanoja C., Hsin J., Olinger B., Schiffmacher A., Yazejian R., Abrams S., Dapkunas A., Zainul Z., Doyle A., Martin D., Kerosuo L. Maintenance of pluripotency-like signature in the entire ectoderm leads to neural crest stem cell potential. Nature Communications, 2023. DOI: 10.1038/s41467-023-41384-6
Lisätietoja:
Laura Kerosuo, FT, tutkimusryhmän johtaja, Helsingin yliopiston kantasolu- ja kehitysbiologian dosentti sekä National Institutes of Health -instituutin Neural Crest Development and Disease -yksikön johtaja, Yhdysvallat
laura.kerosuo@nih.gov
Twitter (X): @KerosuoLab
Ceren Pajanoja, väitöskirjatutkija, Biokemian ja kehitysbiologian osasto, lääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto (haastattelut englanniksi)
ceren.pajanoja@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina KirvesniemiViestinnän asiantuntija
Puh:050 433 4178elina.kirvesniemi@helsinki.fiKuvat

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme