Vaasan kaupunki - Vasa stad

Unikt stöd i Vasa för ungdomar som söker sommarjobb

Dela

Vasa stad ordnade i somras för första gången två veckor långa läger för ungdomar som behöver särskilt stöd för att hitta ett jobb. Verksamheten är unik även nationellt sett.

Syftet med lägret Cultur Camp för invandrare var att lära deltagarna hur olika saker sköts i det finländska samhället, ge dem en insikt i sysselsättningen i Finland och med hjälp av detta underlätta integrationen. Ungdomarna fick bland annat öva på att uträtta ärenden i en butik och jämföra priser.

- Alla läger genomfördes i samarbete med kompanjonsnätverken, bl.a. stadens ungdomsservice, medborgarinstitutet Alma, Vamia, Vasa yrkeshögskola VAMK, Ehjä rf och Mielle rf. På lägren bestod den första veckan av teori och under den andra veckan fick deltagarna göra mångsidiga praktiska övningar, säger sysselsättningsansvarig Helena Nurmikoski från Vasa stads sysselsättningsservice.

För nyutexaminerade ordnades Tsemppis-läger, där deltagarna fick lära sig om arbetslivet: bland annat hur man söker jobb, skaffar ett skattekort och gör ett CV. Även inom kampanjen ”Mun eka duuni” fick ungdomar som sökte sitt första jobb stöd och ekonomiskt stöd erbjöds arbetsgivare som anställer en ung person.

- Utöver lägren sysselsatte vi i somras även ungdomar med funktionsvariationer och särskilda behov. Dessa ungdomar behöver mer stödd handledning i arbetet. Längden på sommarjobbet och arbetsuppgifterna överenskoms tillsammans med den unga personen och arbetsgemenskapen så att de var lämpliga för var och en, säger Nurmikoski.

För såväl genomförandet av lägren och som för handledningen av ungdomarna med särskilda behov anställdes flera arbetscoacher som hade i uppgift att ha hand om vardagen och erbjuda stöd för cheferna inom både kompanjonsnätverken och stadens enheter.

- Inom verksamheten sysselsatte vi 177 ungdomar, vilket är ett otroligt resultat. Vår verksamhet är unik även nationellt sett, säger en glad Nurmikoski.

Ett sommarjobb för sammanlagt 504 ungdomar

Vasa stad är den största sysselsättaren i regionen och kunde i somras erbjuda över 500 ungdomar ett jobb. Det fanns över 50 olika arbetsuppgifter: av dessa var de mest populära uppgifterna hjälpledare på lägren för barn och assisterande parkarbetare. Flest jobb fanns det på daghemmen, grönområdena, biblioteken och museerna.  

- I somras sysselsatte vi även rekordmånga högskolestuderande, över 40, säger rekryteringsansvarig Anne Lindell från Vasa stads rekryteringsservice.

Nästa ansökningsomgång för sommarjobb sker i januari 2024.

Nyckelord

Kontakter

sysselsättningsansvarig Helena Nurmikoski
helena.nurmikoski(at)vasa.fi, tfn 040 173 0517

rekryteringsansvarig Anne Lindell
anne.lindell(at)vasa.fi, tfn 040 153 4564

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye