Kutsu: Mitä puolen miljoonan suomalaisen geenit kertovat terveydestämme?
Helsingin yliopiston koordinoima FinnGen-tutkimushanke on löytöretki genomitietoon. Se on koko Suomen kattava tutkimushanke, jonka merkittävimmät löydökset voivat auttaa ihmisiä ympäri maailmaa. Tervetuloa Helsingin yliopiston Tiedekulmaan 25.9.2023 klo 17–19 kuulemaan, minkälaisia tutkimusläpimurtoja hankkeessa on tehty ja mitä on vielä odotettavissa.
FinnGen-tutkimuksen tavoitteena on sairausmekanismien parempi ymmärtäminen ja uusien hoitokeinojen kehittäminen yhdistämällä genomi- ja terveystietoa. Hankkeessa on kuuden vuoden aikana kerätty tietoa puolen miljoonan suomalaisen geeniperimästä ja saatu merkittävää uutta tietoa monien sairauksien ja terveyshaasteiden perinnöllisestä taustasta.
FinnGen on Helsingin yliopiston koordinoima julkisen ja yksityisen sektorin yhteinen tutkimushanke, jossa luodaan edellytyksiä tulevaisuuden terveysinnovaatioille. Siihen osallistuvat suomalaiset biopankit taustaorganisaatioineen (yliopistot ja hyvinvointialueet), THL, Veripalvelu, biopankit, FINBB sekä useat kansainväliset lääkeyritykset.
Tervetuloa Tiedekulmaan kuulemaan lisää siitä, minkälainen tutkimusaineisto hankkeessa on muodostettu, minkälaisia tutkimusläpimurtoja sen avulla on jo tehty ja miten tuotettua genomitietoa voidaan hyödyntää terveyden edistämisessä nyt ja tulevaisuudessa.
Aika ja paikka
Maanantaina 25.9.2023 klo 17:00–19:00, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki
Tilaisuuteen on vapaa pääsy eikä siihen tarvitse erikseen ilmoittautua. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä. Avaa striimi tästä linkistä.
Tutustu ohjelmaan alla tai lue lisää tapahtuman sivuilta.
Ohjelma
17:00–17:05 Tilaisuuden avaus: professori Anne Remes, tutkimuksesta vastaava vararehtori, Helsingin yliopisto
17:05–17:25 FinnGen-tutkimus on löytöretki geeneihimme. Miten matkalle lähdettiin ja mihin päädyttiin? Keitä 500 000 osallistujaa ovat?
- Puhujina dosentit Mari Kaunisto (HY), Anu Loukola (HUS) ja Mervi Aavikko (HY)
17:25–17:40 Esimerkkejä suomalaisten geenitiedon avulla tehdyistä tutkimuslöydöksistä
- Puhujina FIMMin johtaja, professori Samuli Ripatti (HY) ja ryhmänjohtaja Elisabeth Widén (HY)
17:40–17:50 Kysymyksiä edellisille puhujille
17:50–18:10 Miten FinnGen-tutkimuksen tuottamaa genomitietoa voidaan hyödyntää terveydenhuollossa? Esimerkkejä käynnissä olevista rintasyöpähankkeista.
- Puhujina professori Olli Carpen (HY ja HUS) ja dosentti Nina Mars (HY)
18:10–18:30 FinnGen-tutkimuksen seuraavat neljä vuotta
- Puhujana FinnGen-tutkimuksen tieteellinen johtaja professori Aarno Palotie (HY)
18:30–19:00 Paneelikeskustelu: Mitä hyötyä FinnGen-tutkimus on tähän mennessä tuottanut Suomelle ja suomalaisille. Minkälaisia haasteita on vielä ratkottavana ja miten niihin kannattaisi tarttua?
- Paneelia moderoi Petri Lehto, johtava asiantuntija, Sitra. Keskustelemassa ovat:
Jukka Lähesmaa, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö
Jukka Partanen, tutkimusjohtaja, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu
Eeva Salminen, Senior Director, Accounts and Ecosystems, Health and Consumer Business, Business Finland
professori Teemu Niiranen, Turun yliopisto
professori Samuli Ripatti, Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) johtaja, Helsingin yliopisto
Tilaisuuden juontaa FinnGen-tutkimuksen projektipäällikkö Helen Cooper Helsingin yliopistosta.
Tapahtuman järjestää FinnGen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mari KaunistoFinnGen-tutkimuksen viestintäjohtaja, Helsingin yliopisto
Puh:050 - 317 5483mari.kaunisto@helsinki.fiTietoa Helsingin yliopistosta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tietoa FinnGenistä
FinnGen-tutkimushanke vie 500 000 suomalaista löytöretkelle genomitietoon ja tulevaisuuden terveysinnovaatioihin. Koko Suomen kattava FinnGen-tutkimushanke on suomalaisten yhteinen tutkimus, jonka merkittävimmät löydökset voivat löytyä kenen tahansa näytteestä ja auttaa ihmisiä ympäri maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme