Helsingin yliopisto

Kutsu: Mitä puolen miljoonan suomalaisen geenit kertovat terveydestämme?

Jaa

Helsingin yliopiston koordinoima FinnGen-tutkimushanke on löytöretki genomitietoon.  Se on koko Suomen kattava tutkimushanke, jonka merkittävimmät löydökset voivat auttaa ihmisiä ympäri maailmaa. Tervetuloa Helsingin yliopiston Tiedekulmaan 25.9.2023 klo 1719 kuulemaan, minkälaisia tutkimusläpimurtoja hankkeessa on tehty ja mitä on vielä odotettavissa.

FinnGen-tutkimuksen tavoitteena on sairausmekanismien parempi ymmärtäminen ja uusien hoitokeinojen kehittäminen yhdistämällä genomi- ja terveystietoa. Hankkeessa on kuuden vuoden aikana kerätty tietoa puolen miljoonan suomalaisen geeniperimästä ja saatu merkittävää uutta tietoa monien sairauksien ja terveyshaasteiden perinnöllisestä taustasta.

FinnGen on Helsingin yliopiston koordinoima julkisen ja yksityisen sektorin yhteinen tutkimushanke, jossa luodaan edellytyksiä tulevaisuuden terveysinnovaatioille. Siihen osallistuvat suomalaiset biopankit taustaorganisaatioineen (yliopistot ja hyvinvointialueet), THL, Veripalvelu, biopankit, FINBB sekä useat kansainväliset lääkeyritykset. 

Tervetuloa Tiedekulmaan kuulemaan lisää siitä, minkälainen tutkimusaineisto hankkeessa on muodostettu, minkälaisia tutkimusläpimurtoja sen avulla on jo tehty ja miten tuotettua genomitietoa voidaan hyödyntää terveyden edistämisessä nyt ja tulevaisuudessa.

Aika ja paikka

Maanantaina 25.9.2023 klo 17:00–19:00, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki

Tilaisuuteen on vapaa pääsy eikä siihen tarvitse erikseen ilmoittautua. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä. Avaa striimi tästä linkistä. 

Tutustu ohjelmaan alla tai lue lisää  tapahtuman sivuilta.

Ohjelma

17:00–17:05 Tilaisuuden avaus: professori Anne Remes, tutkimuksesta vastaava vararehtori, Helsingin yliopisto

17:05–17:25 FinnGen-tutkimus on löytöretki geeneihimme. Miten matkalle lähdettiin ja mihin päädyttiin? Keitä 500 000 osallistujaa ovat?

  • Puhujina dosentit Mari Kaunisto (HY), Anu Loukola (HUS) ja Mervi Aavikko (HY)

17:25–17:40 Esimerkkejä suomalaisten geenitiedon avulla tehdyistä tutkimuslöydöksistä

  • Puhujina FIMMin johtaja, professori Samuli Ripatti (HY) ja ryhmänjohtaja Elisabeth Widén (HY)

17:40–17:50 Kysymyksiä edellisille puhujille

17:50–18:10 Miten FinnGen-tutkimuksen tuottamaa genomitietoa voidaan hyödyntää terveydenhuollossa? Esimerkkejä käynnissä olevista rintasyöpähankkeista.

  • Puhujina professori Olli Carpen (HY ja HUS) ja dosentti Nina Mars (HY)

 

18:10–18:30 FinnGen-tutkimuksen seuraavat neljä vuotta

  • Puhujana FinnGen-tutkimuksen tieteellinen johtaja professori Aarno Palotie (HY)

 

18:30–19:00 Paneelikeskustelu: Mitä hyötyä FinnGen-tutkimus on tähän mennessä tuottanut Suomelle ja suomalaisille. Minkälaisia haasteita on vielä ratkottavana ja miten niihin kannattaisi tarttua?

  • Paneelia moderoi Petri Lehto, johtava asiantuntija, Sitra. Keskustelemassa ovat:

Jukka Lähesmaa, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö

Jukka Partanen, tutkimusjohtaja, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu

Eeva Salminen, Senior Director, Accounts and Ecosystems, Health and Consumer Business, Business Finland

professori Teemu Niiranen, Turun yliopisto

professori Samuli Ripatti, Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) johtaja, Helsingin yliopisto

Tilaisuuden juontaa FinnGen-tutkimuksen projektipäällikkö Helen Cooper Helsingin yliopistosta.

Tapahtuman järjestää FinnGen.

Lue lisää FinnGen-tutkimuksesta hankkeen sivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa Helsingin yliopistosta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tietoa FinnGenistä

FinnGen-tutkimushanke vie 500 000 suomalaista löytöretkelle genomitietoon ja tulevaisuuden terveysinnovaatioihin. Koko Suomen kattava FinnGen-tutkimushanke on suomalaisten yhteinen tutkimus, jonka merkittävimmät löydökset voivat löytyä kenen tahansa näytteestä ja auttaa ihmisiä ympäri maailmaa.

Lue lisää FinnGenistä hankkeen verkkosivuilta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye