Suomen startup-yhteisö: budjettiriihi lupaa panostuksia tutkimukseen ja kehitykseen – työperäiseen maahanmuuttoon tarvitaan toimenpiteitä välittömästi
Hallitus sopi budjettiriihessä talousarvioesityksestä vuodelle 2024 ja julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2024–2027. Tärkein viesti startup-yritysten suuntaan on ehdottomasti se, että talouden tila otetaan nyt vakavasti ja kipeitäkin päätöksiä uskalletaan tehdä. Toisaalta panostukset tutkimukseen ja kehitykseen antavat uskoa yrityksille sekä uusien innovaatioiden kehittymiselle.

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiomenot mahdollistavat tulevaisuuden kasvun
Suomen talous tarvitsee uutta kasvua uusilta sektoreilta. Budjettiriihessä todetaan, että panostukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat mittavat.
“Usein puhutaan uudesta Nokiasta, mutta todellisuudessa tämä kasvu voidaan saavuttaa uusien yritysklusterien avulla. Tällaisia yritysklustereita tulee muodostumaan muun muassa tutkimuslähtöisten startup-yritysten ympärille. Hyvinä esimerkkeinä voidaan pitää kvantti-, avaruus- ja ruokateknologian ympärille muodostunutta orastavan kasvun yritystoimintaa. Mikään näistä klustereista ei olisi muodostunut ilman julkisen sektorin T&K-investointeja, yliopistotutkimusta tai kansainvälisiä Suomeen muuttaneita huippuosaajia. Julkiset lisäpanostukset T&K-toimintaan tulevat maksamaan itsensä takaisin uutena kasvuna. On kuitenkin huolehdittava siitä, että Suomessa on tarpeeksi osaavaa työvoimaa, jotka muuttavat nämä rahalliset panostukset innovaatioiksi ja esimerkiksi vientituloiksi”, toteaa Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.
Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa
Suomen startup-yhteisö kokee, että rasismin torjuntaa suunnatut varat ovat jo symbolisesti tärkeitä.
“Hallituksen tulee tehdä valtavasti työtä, että haitallinen maakuvamme pystytään jollain tapaa torppaamaan. Työperäiseen maahanmuuttoon liittyvät kysymykset oli myös budjettiriihen esittelyssä jätetty pois. Me Suomen startup-yhteisössä toivomme, että työperäisen maahanmuuton sujuvoittamiseen liittyvät toimet tullaan käsittelemään syksyn aikana ministerityöryhmissä. Jotta voimme jatkossakin pärjätä kilpailussa osaavasta työvoimasta ja luoda menestyviä yrityksiä, meidän tulee olla maailman paras ja houkuttelevin toimintaympäristö. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että voimme tarjota ulkomailta tänne työtä tekemään tulevalle selkeän kahden viikon palvelulupauksen. Tällöin työntekijä saisi mm. työluvan kuin pankkitilin “yhdeltä luukulta”. Tämän lisäksi hallitusohjelmassa mainittu kolmen kuukauden maastapoistumissääntö tulee kyetä purkamaan. Toki olisimme toivoneet, että jotain näistä olisi jo budjettiriihessä lausuttu”, Riikka Pakarinen toteaa.
Jopa 160 miljoonaa euroa puhtaaseen energiaan
Suomen startup-yhteisö kokee, että puhtaaseen energiaan investoiminen on järkevää ei pelkästään ilmastonmuutoksen torjumiseksi, mutta myös siksi, että ihmiskunta on trendinomaisesti siirtymässä kohti hiilineutraalia kulutusta ja energiantuotantoa.
“Suomen on tärkeä olla kehityksen kärjessä, kehittää kestäviä ratkaisuja etupainotteisesti ja rakentaa osaamista sekä teknologiaa puhtaan energian ympärille, jotta maassamme toimivat yritykset voivat toimia teknologiajohtajina omilla aloillaan”, Pakarinen ynnää.
Verokevennykset ja työnteon kannustimien parantaminen tulisi kohdistaa rajatummin
Yritysten näkökannalta katsottuna talouden vakaa tila ja ennakoitava investointiympäristö on ensiarvoisen tärkeää.
Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad: “Budjettiriihen päätökset osoittavat, että hallitus ottaa talouden vakavaan tilanteen tosissaan. Vaikka velkaa otetaan edelleen lisää uskalletaan tehdä myös kipeitä leikkauksia. On tärkeää, että talous saadaan tasapainoon ennakkoon suunnitellussa kahdessa vaalikaudessa. Nyt tehtyjen päätösten lisäksi varmasti myös uusia tarvitaan. Suomen startup-yhteisö haluaa kannustaa hallitusta rohkeisiin ja rakenteita ravisteleviin ratkaisuihin, jotka toki pitäisi pyrkiä toteuttamaan mahdollisimman oikeudenmukaisella tavalla.”
Hallitus pyrkii lisäämään työnteon kannustimia, joka osaltansa tukee kansainvälisen työvoiman houkuttelemisessa.
“Suomen startup-yhteisön tekemän veroselvityksen mukaan verotuksella on väliä etenkin ulkomaalaisten huippuosaajien houkuttelussa ja korkeatuloisille maahanmuuttajille suunnatut verokannustimet lisäävät maahanmuuton todennäköisyyttä. Budjettiriihen perusteella tehdyt ansiotuloveron leikkaukset ovat kuitenkin kokoluokaltaan liian suuria ottaen huomioon, kuinka mittavaa alijäämää Suomi tekee. Ansiotuloveron leikkaukset tulisi suunnata rajatumin joukolle, jolla voidaan katsoa olevan merkittävä rooli kansantaloudelle. Tällaiseen joukkoon kuuluvat esimerkiksi patentteja omaavat tai sellaisia tekevät henkilöt. Pienempikin verokevennys rajatummalle joukolle olisi riittänyt”, Zad toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riikka PakarinenToimitusjohtaja / CEOSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
riikka@startupyhteiso.comYoussef ZadPääekonomisti / Chief EconomistSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh:+358405933316youssef@startupyhteiso.comKuvat

Suomen startup-yhteisö
Suomen startup-yhteisön muodostaa yli 200 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö
Finnish Edtech Sector Shows Strong Growth and Global Potential Despite Headwinds9.6.2025 10:27:17 EEST | Press release
The Finnish Startup Community, in partnership with Edtech Finland, Education Finland, Helsinki Education Hub, and HundrED, has published a new report on Finland’s education technology ecosystem. The Finnish Edtech Report 2025 highlights the sector’s significance, with total revenue reaching approximately €290 million in 2023 and a workforce of over 2,080 employees. The report includes all firms operating in the education technology sector, not just startup firms. This publication marks the first joint study since Edtech Finland merged with the Finnish Startup Community, an initiative aimed at deepening collaboration and increasing visibility for the evolving Edtech landscape in Finland. The report lays the groundwork for ongoing monitoring of the sector’s development and economic impact. “Companies identified operating in the Finnish edtech sector have nearly quadrupled their net sales since 2010, and the industry now includes more than 270 active firms. While 2023 brought a modest dec
Suomalainen oppimisteknologia jatkaa vahvaa kasvuaan haasteista huolimatta9.6.2025 10:21:09 EEST | Tiedote
Suomen startup-yhteisö on julkaissut yhdessä Edtech Finlandin, Education Finlandin, Helsinki Education Hubin ja HundrEDin kanssa raportin Suomen oppimisteknologiasektorista. Finnish Edtech Report 2025 pyrkii antamaan kokonaiskuvan oppimisteknologia-ekosysteemissä toimivista yrityksistä. Sektorin yhteenlaskettu liikevaihto nousi noin 290 miljoonaan euroon vuonna 2023, ja yritykset työllistivät yli 2 080 henkilöä. Kyseessä on ensimmäinen yhteinen julkaisu sen jälkeen, kun Edtech Finland liittyi osaksi Suomen startup-yhteisöä. Tavoitteena on syventää yhteistyötä ja lisätä oppimisteknologia-alan näkyvyyttä Suomessa. Raportti luo pohjan sektorin kehityksen ja taloudellisen merkityksen systemaattiselle seurannalle tulevina vuosina. "Suomen oppimisteknologialan ekosysteemi on lähes nelinkertaistanut liikevaihtonsa vuosien 2010-2023 välillä ja ekosysteemissä toimii nyt jo yli 270 yritystä. Vaikka vuonna 2023 nähtiin pieni notkahdus työllisyydessä, pidemmän aikavälin kasvutrendi on vahva," kert
Suomen startup-yhteisö ja Greenstep ovat solmineet kumppanuussopimuksen – Greenstep yhä vahvemmin mukaan tukemaan suomalaista startup-kenttää20.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Suomen startup-yhteisö ja Greenstep ovat solmineet kumppanuussopimuksen, jonka tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä suomalaisen startup-ekosysteemin ja Greenstepin laajan liiketoimintaosaamisen välillä sekä edelleen edistää yrittäjyyttä ja innovaatioita.
Joint study on spin-off companies: rapid growth in jobs and investment14.5.2025 06:00:00 EEST | Press release
VTT and the Finnish Startup Community have published a joint analysis on the economic impact of startup companies originating from VTT. According to the study, long-term research efforts have been transformed into new technology companies that attract private venture capital, create jobs, and increase private investment in research and development.
Yhteinen selvitys spin-off-yrityksistä: työpaikkojen ja investointien määrä nopeassa kasvussa14.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
VTT ja Suomen startup-yhteisö ovat julkaisseet yhteisen analyysinsä VTT:ltä lähtöisin olevien startup-yritysten taloudellisista vaikutuksista. Selvityksen mukaan pitkäjänteinen tutkimustyö on muuttunut uusiksi teknologiayrityksiksi, jotka houkuttelevat yksityisiä pääomasijoituksia, luovat työpaikkoja ja lisäävät yksityisiä investointeja tutkimus- ja kehitystoimintaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme