Ammattiliitto Jyty on pettynyt budjettiriihen lopputulokseen – ”Historiallisen epäoikeudenmukainen budjettiesitys”

Jaa

Hallitus ei aio perääntyä hallitusohjelmassa esitetyistä työttömyys- ja sosiaaliturvan leikkauksista, jotka kohdistuvat hyvin laajasti pienituloisiin.

– Leikkausten kohdentumista ei avattu budjettiriihen päätöksissä, mutta hallitus ilmoitti olevansa entistä sitoutuneempi toteuttamaan hallitusohjelman mukaisia julkisen talouden säästötoimenpiteitä. Tämä tarkoittaa rajuja leikkauksia, jotka kohdistuvat pienituloisiin. Pidämme budjettiesitystä historiallisen epäoikeudenmukaisena, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima sanoo.  

Epäoikeudenmukaisuus välittyy Jytyn mukaan myös siitä, miten hallitus ottaa paljon puhututtaneen työttömyysvakuutusmaksun alenemisen huomioon verotuksessa: maksualennuksen takia tehdään hallituksen omien toimien vaikutusta vastaava veronkiristys palkansaajille, mutta ei työnantajille.

– Edes tässä olisi voinut harjoittaa tasapuolisuutta. Työttömyysvakuutusmaksun aleneminen hyödyttää sekä työnantajia että työntekijöitä, mutta vain työntekijöiden osuutta verotetaan takaisin julkisen talouden tasapainottamiseksi, Voima huomauttaa.

Jyty on myös hyvin pettynyt päätökseen lakkauttaa aikuiskoulutustuki, jonka puolesta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ja pääsopijajärjestöt vetosivat vielä budjettiriihen alla. Aikuiskoulutustuki on mahdollistanut alanvaihdon ja muun työuran aikaisen oppimisen.

– Päätös on todella lyhytnäköinen. Aikuiskoulutustuki on tuonut dynaamisuutta työmarkkinoille, lisää osaamista ja pidempiä työuria. Järjestelmän edelleen kehittäminen olisi ollut järkevää, Voima sanoo.

Jyty näkee budjettiesityksessä hyvääkin: hallituksen lupaama rahoitus kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävään nuorisotyöhön ja nuorisorikollisuuden ennaltaehkäisyyn viestii nuorisotyön ammattilaisten merkityksestä.

– Nuorisotyön rahoitus pitäisi olla pysyvä osa kuntien budjetointia, ja tämä pitäisi määritellä nuorisolaissa, Voima esittää.

Lisätietoja:

Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima, puh. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi

Avainsanat

Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Jyty ry

Jyty ilmoitti lakosta pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa 31.1. – myös perhepäivähoitajat lakon piirissä23.1.2024 12:00:11 EET | Tiedote

Ammattiliitto Jyty on ilmoittanut poliittisesta lakosta pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa 31.1.2024. Lakon piiriin kuuluvat kaikki varhaiskasvatuksen työtehtävät kunnallisen ja yksityisen varhaiskasvatuksen sopimusaloilla Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla. Myös perhepäivähoito ja leikkipuistotoiminta kuuluvat Jytyn ilmoittaman lakon piiriin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye