Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Aluehallitus keskusteli hoidon jatkuvuusmallista. Päätöksiä tehtiin toimistotilojen käytön tehostamisesta ja potilastietojärjestelmien yhdistämisestä.

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 19.9.2023 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla. Aluehallitukselle esiteltiin Tuirassa pilotoidun hoidon jatkuvuusmallin tilannetta. Päätösasioina aluehallitus käsitteli muun muassa hallinto- ja toimistotilojen käytön tehostamista sekä Lifecare-potilastietojärjestelmän muutoksia.

Aluehallitukselle esiteltiin 19.9. pidetyssä kokouksessa hoidon jatkuvuusmallia, jota on pilotoitu Tuiran sote-keskuksessa syyskuusta 2022 alkaen. Mallia esittelivät toimialuejohtaja Päivi Peltokorpi, ylilääkäri Jussi Piuva, apulaisylilääkäri Janne Mäkelä ja integraatioylilääkäri Marianne Riekki Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta. 

Hoidon jatkuvuuden mallissa keskeistä on potilaan ja lääkärin välisen hoitosuhteen jatkuvuus. Pitkäaikaisen hoitosuhteen hyödyistä on paljon tutkimusnäyttöä ja siitä on apua esimerkiksi hoitomuotojen valinnassa. Kun lääkäri tuntee potilaan ja tämän taustat, potilasta voidaan mahdollisesti hoitaa kevyemmillä toimenpiteillä. Tämä todettiin myös pilottijaksolla, kun jakson aikana lähetteet erikoissairaanhoitoon sekä laboratoriotutkimuksiin vähenivät.

Tällä hetkellä selvitetään, miten toimintamalli saadaan vietyä laajemmin käytäntöön Pohteen sote-keskuksissa.  Hoidon jatkuvuusmallin vahvistaminen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella perustuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämissuunnitelmaan.

Aluehallitus keskusteli hoidon jatkuvuusmallista eri näkökulmista. Keskustelua herätti muun muassa digitaalisen sote-keskuksen kytkeytyminen hoidon jatkuvuuden malliin sekä eri ammattilaisten rooli mallin toteuttamisessa. Hoidon jatkuvuusmallilla nähtiin vaikutusta myös työhyvinvointiin, kun työtä voi tehdä pitkäjänteisesti samojen potilaiden parissa.  

Hallinto- ja toimistotilojen käyttöä tehostetaan asteittain 

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallinto- ja toimistoluonteisten työtilojen käyttöastetta on selvitetty laajasti kevään 2023 aikana. Asiaa on valmistellut tekninen johtaja Ollipekka Huotari. 

Selvityksessä kävi ilmi, että tilojen käytössä on merkittävää potentiaalia niiden käytön tehostamiseksi. Taustalla on erityisesti viime vuosina lisääntynyt etätyö. Selvityksen mukaan yli puolet Pohteen hallinto- ja toimistoluonteista työtä tekevästä henkilöstöstä työskentelee satunnaisesti etänä. Keskimäärin etätyötä tehdään 1–2 päivää viikossa.  

Hallinto- ja toimistotiloja voidaan hyödyntää nykyistä tehokkaammin esimerkiksi laajentamalla neuvottelu- ja kokoustilojen käyttöä ja siirtymällä henkilökohtaisten työpisteiden käytöstä yhteiskäyttöisten työpisteiden käyttöön.  

Tavoite on, että vuoden 2027 loppuun mennessä hallinto- ja toimistoluonteisten tilojen kokonaishuonealaa vähennetään 40 prosentilla. Työpisteiden määrää vähennetään siten, että työpisteitä on 75–80 prosenttia niitä käyttävän henkilöstön määrästä. 

Välitavoitteena vuoden 2025 loppuun mennessä tiloja vähennetään 15 prosentilla. Työpisteiden määrän osalta välitavoite on 85–90 prosenttia niitä käyttävän henkilöstön määrästä.  

Aluehallitus hyväksyi hallinto- ja toimistotilojen käytön tehostamisen esityksen mukaisesti.   

Lifecare-potilastietojärjestelmien yhdistämisellä ja ohjelmistopäivityksellä monia hyötyjä 

Aluehallitus päätti hankkia Tietoevry Finland Oy:ltä Lifecare-potilastietojärjestelmien yhdistämisen ja versiopäivityksen. Tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on käytössä 14 Tietoevry Finland Oy:n toimittamaa Lifecare-potilastietojärjestelmää, jotka sijaitsevat teknisesti kuudessa eri ICT-ympäristössä. 

Ohjelmistopäivitys on tullut tarpeelliseksi, kun nykyisen version tuki on TietoEvryn ilmoituksen mukaisesti päättymässä keväällä 2024.  

Järjestelmien yhdistämisellä ja versiopäivityksellä saavutetaan monia hyötyjä. Esimerkiksi tietojen käytettävyys ja potilasturvallisuus paranevat ja tietoturvan ja tietosuojan taso nousee. ICT-ympäristön ja siihen liittyvien järjestelmien ylläpitotyö helpottuu ja vähenee. Lisäksi digitaalisen sote-keskuksen toimintaa voidaan laajentaa suunniteltua nopeammin.  

Hankinnan kokonaishinta kolmelle vuodelle laskettuna on 7 677 930,00 euroa.  

Muut kokousasiat 

Aluehallitus perusti virkoja kuntoutuksen toimialueelle ja nimitti jäseniä hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon sekä Pohjois-Suomen yhteistyöalueen tutkimustoimikuntaan.  

Katso kaikki käsitellyt asiat Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta.  

Kokousajat ja pöytäkirjat Pohteen sivuilla 

Aluehallitus kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 26.9.2023. Syksyn kokousajat, esityslistat ja tarkastetut pöytäkirjat löydät Pohteen verkkosivustolta aluehallituksen sivulta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Hoidon jatkuvuusmalli Pohteella5.12.2023 16:05:20 EET | Tiedote

Hoidon jatkuvuuden ja hoito- ja palvelutakuun huomioiminen tarpeenmukaisten sosiaali- ja terveyskeskusten palvelujen järjestämisessä on yksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämissuunnitelman 2023–2025 tavoitteista. Toimenpiteiden kautta rakennetaan hoidon ja palvelun jatkuvuuden malli osaksi sote-keskusta, sovitetaan yhteen paljon palveluja tarvitsevien hoito ja määritetään Pohteen alueen asukkaille omatyöntekijät ja heitä tukevat moniammatilliset tiimit.

Valtiovarainministeriöltä yksittäinen korjauspyyntö Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan – ohjelman sisältö hyväksyttiin sellaisenaan5.12.2023 09:46:17 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde on hakenut valtiovarainministeriöltä lainanottovaltuutta vuodelle 2024 välttämättömien investointitarpeiden takia. Pohteelle myönnettiin lainanottovaltuus 19.10.2023 valtioneuvoston päätöksellä. Lainanottovaltuus on yhteensä 287,4 miljoonaa euroa. Ehtona lainanottovaltuudelle oli tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma, jonka aluevaltuusto hyväksyi 20.11.2023. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma toimitettiin valtiovarainministeriölle 21.11.2023. Valtioneuvoston päätöksen mukaan valtiovarainministeriö voi edellyttää ohjelman täydentämistä, jos on todennäköistä, että toimenpiteet eivät ole riittäviä lainanhoitokyvyn varmistamiseksi. Valtiovarainministeriö on esittänyt Pohteelle 4.12.2023 tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan liittyvän täydennyspyynnön. Täydennyspyynnössä ministeriö pyytää Pohdetta tarkentamaan vuodelle 2026 esitettyä arvioitua, laskennallista rahoituserää. Rahoituserä on jo poistettu talousarviokirjasta. Lisäksi Pohde täydentää tal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme