Suomen Jazzliitto ry

Jazz Finland Residency -ohjelman syksyn 2023 vieraana Joris Roelofs

Jaa

Suomen Jazzliiton, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän, UMO Helsinki Jazz Orchestran ja Muusikkojen liiton kansainvälisessä Jazz Finland Residency -residenssiohjelmassa nähdään syksyllä 2023 Joris Roelofs. Roelofsin kaksiosainen residenssi alkaa konserteilla Porvoo Jazz Festivalilla 30.9. ja Hietsu is Happeningissa 1.10.

Joris Roelofs by Hielke Grootendorst
Klarinetisti, huilisti ja saksofonisti Joris Roelofs vierailee syksyllä Helsingissä. Hielke Grootendorst

Hollantilainen klarinetisti, huilisti ja saksofonisti Joris Roelofs (s. 1984) tunnetaan ennen kaikkea monipuolisena muusikkona, mutta myös Friedrich Nietzschen filosofian ja musiikin suhdetta tutkivana pedagogina ja säveltäjänä. Hän on säveltänyt Nietzschen filosofiaan perustuvia teoksia sekä luennoinut ja kirjoittanut musiikin ja filosofian suhteesta, vapaudesta ja improvisaatiosta, ja hän on kansainvälisen Saksassa toimivan Nietzsche-tutkimusryhmän jäsen. Roelofs on soittanut Concertgebouw Jazz Orchestran ja Wienin taideorkesterin jäsenenä, ja hän johtaa jazzklarinetin osastoa Amsterdamin konservatoriossa. 

Roelofsin Suomen vierailun ensimmäinen osa alkaa sooloesityksellä Porvoo Jazz Festivalilla 30.9. Esityksessä improvisaatio antiikin Kreikan poliittisissa kansallisvaltioissa, improvisoidut poliittiset puheet, Itävällan anti-improvisaatiolaki (1770) ja monet muut aiheet toimivat ponnahduslautana Roelofsin soitolle ja sävellyksille. Roelofsin konsertti kuullaan Porvoon Taidehallissa keskellä brasilialaistaiteilija Felipe de Ávila Francon Subjective Substance -näyttelyä.

”Hämmästelen aina uudestaan Jorisin melodisuutta, virtuositeettia ja kekseliäisyyttä, jotka kuulostavat niin luonnollisilta. Odotan innolla ja olen tosi iloinen siitä, että Joris on ensi kertaa Suomessa juuri Porvoo Jazz Festivalilla,” hehkuttaa festivaalin taiteellinen johtaja Max Zenger

Improvisointi on keskiössä myös Roelofsin seuraavassa esiintymisessä Helsingissä, kun lavarunous kohtaa musiikin Hietsu is Happeningissä 1.10. Roelofsin lisäksi tapahtuman vierailevina taiteilijoina esiintyvät runoilijat Outi-Illuusia Parviainen ja Tapani Kinnunen. Basisti Antti Lötjösen ja saksofonisti Mikko Innasen liittyessä mukaan ovat ikimuistoisen syysillan ainekset koossa. Hetkessä yhdessä tekemällä, inhimillisen kohtaamisen ja vuorovaikutuksen kautta tulee syntymään jotain aitoa ja ainutkertaista, herkkää ja tärkeää, välillä myös törkeää.

Porvoo Jazz Festival: Joris Roelofs Solo 
La 30.9. klo 17, Porvoon Taidehalli 
Liput ennakkoon 20/15/10 €, ovelta 25 € 
Liput Livetosta: https://events.liveto.io/events/porvoo-jazz-festival-2023 

Hietsu is Happening! Nro 41 
Su 1.10. klo 16, Hietsun Paviljonki 
Liput 10/20 € 
Liput tapahtuman verkkokaupasta: https://www.hietsuishappening.com/verkkokauppa/ 

Roelofsin jälkimmäinen residenssiperiodi Suomessa on 6.–20.11.2023. Tänä aikana Roelofs opettaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmässä sekä konsertoi UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa 10.11. Tanssin talolla. Lisäksi Roelofs tekee yhteistyötä muiden kotimaisen jazzkentän toimijoiden kanssa.  

Kaikki Roelofsin julkiset esiintymiset päivitetään myös osoitteeseen jazzfinlandresidency.fi 

Jazz Finland Residency on korkeatasoinen jazzalan kutsuvierasresidenssi muusikoille, säveltäjille ja kapellimestareille. Suomen Jazzliiton koordinoima ja hallinnoima residenssi kutsuu vuosittain Suomeen kaksi kansainvälistä artistivierasta 1–2 kuukauden mittaiselle residenssijaksolle. Residenssiohjelmaan kuuluu mestarikurssien pitäminen Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmässä sekä esiintyminen yhdessä UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa. Lisäksi kaikki ammattijazzmuusikot ja muut alan ammattilaiset voivat ehdottaa yhteistyötä residenssiartistille.  Residenssin muut yhteistyökumppanit ovat Music Finland, Jazzmuusikot ry ja HIAP Helsinki International Artist Programme.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maura ManninenTuottaja (osa-aikainen)

Maura vastaa Jazz Finland -sivuston sisällöntuotannosta meille sivuston kautta lomakkeella toimitettujen tai press@jazzfinland.fi-osoitteeseen lähetettyjen tiedotteiden pohjalta. Maura tuottaa myös #jazzpäivä-kampanjaamme ja toimii Jazz Finland Residencyn koordinaattorina 2023.

Puh:+358 40 045 6381maura.manninen@jazzfinland.fi

Kuvat

Joris Roelofs by Hielke Grootendorst
Klarinetisti, huilisti ja saksofonisti Joris Roelofs vierailee syksyllä Helsingissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vuonna 1966 perustettu Suomen Jazzliitto ry on tärkein jazzin edunvalvoja ja kattojärjestö Suomessa. Jazzliitto toimii alueellisesti 47 jäsenyhteisönsä kautta sekä ylläpitää Jazz Finland -sivustoa, joka on suomijazzin tärkein tiedotuskanava, tietopankki ja konserttikalenteri.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Jazzliitto ry

Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto saksofonisti Linda Fredrikssonille – Uusi nuorille muusikoille suunnattu Taimi-palkinto pianisti ja puhallinsoittaja Joonatan Henrikssonille3.11.2023 19:30:00 EET | Tiedote

Jazzalan arvostetuimmat tunnustukset jaettiin Tampere Jazz Happeningissä perjantaina 3. marraskuuta. Suomen Jazzliitto myönsi Yrjö-palkinnon saksofonisti Linda Fredrikssonille ja nosti nuorista jazzkyvyistä esiin uudella Taimi-palkinnollaan pianisti ja puhallinsoittaja Joonatan Henrikssonin. Ylen jakaman Varjo-Yrjö-tunnustuksen jazzkulttuurin edistämisestä vastaanotti konserttijärjestäjä Marita Nyrhinen.

Finnish Jazz Federation's Yrjö Award to saxophonist Linda Fredriksson – The new Taimi Award aimed at young musicians to pianist and wind instrumentalist Joonatan Henriksson3.11.2023 19:30:00 EET | Press release

The most prestigious recognitions in the Finnish jazz scene were awarded at the Tampere Jazz Happening on Friday, November 3rd. The Yrjö Award from the Finnish Jazz Federation was presented to saxophonist Linda Fredriksson, while the new Taimi Award for young musicians was given to pianist and wind instrumentalist Joonatan Henriksson. Concert organiser Marita Nyrhinen received the “Shadow Yrjö” recognition for her contributions to jazz culture, presented by Yle Jazz Radio.

Elävän musiikin ala haluaa olla ilmastotoimissa suunnannäyttäjänä6.10.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Kesäkuussa 2023 julkaistuun elävän musiikin ilmastotiekarttaan on sitouduttu laajasti läpi kentän. Ilmastotiekartta luovutetaan tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalalle perjantaina 6.10.2023 Musiikki x Media -tapahtumassa Tampereella. Tiekarttaan on tällä hetkellä sitoutunut 68 elävän musiikin toimijaa, mukaan lukien alan isoimmat kattojärjestöt. Ilmastonmuutos vaatii yhteiskunnalta kykyä ja valmiuksia muuttaa toimintatapoja, ja elävän musiikin ala haluaa toimia suunnannäyttäjänä matkalla kohti hiilineutraaliutta 2035.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye