Caruna Networks Oy

Somerolle toivotaan tuulista syksyä - alueen ensimmäinen tuulipuisto on liitetty Carunan verkkoon

Jaa

Ilmattaren Palman tuulipuisto Somerolla liitettiin sähkönjakeluyhtiö Carunan verkkoon kesällä 2023. Voimalaitos liitettiin Carunan 20 kilovoltin jakeluverkkoon Palman sähköasemalle, joka sijaitsee Someron pohjoispuolella, tuulipuiston välittömässä läheisyydessä. Voimala tuottaa vuosittain noin 50 gigawattituntia energiaa.

Palman tuulivoimala
Palman tuulivoimala Caruna Caruna, saa käyttää vapaasti

Uusiutuvan energian määrä Suomessa kasvaa huimaa vauhtia. Carunan jakeluverkon uusiutuvan energian tuotantokapasiteetti on tänä vuonna jo 1730 megawattia, mikä on hieman enemmän kuin Olkoluoto 3:n tuotantokapasiteetti. Palman tuulipuisto on Someron kunnan alueella ensimmäinen tuulipuisto, ja se sisältää yhteensä neljä 4,3 megawatin tuulivoimalaa.  

“Carunan keskijännitteisessä jakeluverkossa Palman tuulipuisto on tuotantoteholtaan todella suuri.  Palman sähköasemalle tehtiin pieni saneeraus, jotta tuulipuisto voitiin liittää Carunan verkkoon”, Carunan myynti- ja asiakaspäällikkö Lassi Vuokko kertoo.  

Palman alue oli tuuliolosuhteiden ohella myös sähköverkon kannalta hyvin otollinen paikka liittää verkkoon sähköntuotantoa, koska tarvittavaa infrastruktuuria oli jo osittain olemassa. Maanrakennustöiden aikana muutamia Carunan pienjänniteverkon kaapeleita jouduttiin hieman siirtämään.   

“Tiukasti toteutusaikataulusta huolimatta työt saatiin hyvässä yhteistyössä valmiiksi suunnitellusti. Tästä iso kiitos Carunalle ja Carunan kumppaniverkostolle. Nyt edessä on vielä jonkin verran testejä ja koeajoja, joilla varmistetaan tuulivoimaloiden vaatimustenmukaisuus”, Ilmattaren projektipäällikkö Tuomas Lapp sanoo.  

Vuokon mukaan energiamurros näkyy alalla juuri nyt voimakkaasti. 

“Olen ollut alalla yli kymmenen vuotta, ja koskaan aiemmin ei ole ollut tällaista kiinnostusta uusiutuvan energian verkkoon liittämiselle - kyselyjä tulee jatkuvasti. Tällä hetkellä teemme parhaamme sen eteen, että pystymme mahdollistamaan asiakkaiden uusiutuvan energian lisääminen ja sähköverkon tehokkaan kehittämisen niin, että sähkönjakelu on turvattu jatkossakin”, Vuokko sanoo.  

Ilmattaren mukaan Palman pystytykset ja käyttöönotto sujuivat kesällä joutuisasti ja jopa aikataulua edellä. Nyt kaikki neljä Palman tuuliturbiinia tuottavat sähköä Carunan 20kV- verkkoon. Palman tuulipuisto otetaan kokonaisuudessaan käyttöön vuoden 2023 aikana. 

Yhteyshenkilöt

Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi

Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.

Puh:020 520 5500caruna.info@caruna.fi

Caruna lyhyesti

Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.

Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 720 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy

Energiaviraston luonnos valvontamenetelmiksi 2024–2031 vaarantaa investoinnit sähköverkkoihin5.12.2023 12:08:28 EET | Tiedote

Energiavirasto esittää vahingollisia ja heikosti valmisteltuja muutoksia nykyisiin valvontamenetelmiin. Toteutuessaan muutokset heikentävät suomalaisen yhteiskunnan kriisinsietokykyä. Muutokset johtaisivat sähköverkkoinvestointien leikkauksiin, jolloin puhtaan siirtymän, huoltovarmuuden ja sähköistyvän yhteiskunnan kehityshankkeet viivästyisivät merkittävästi. Caruna on erittäin huolissaan Energiaviraston valvontamalliehdotuksesta. Siihen 1. lausuntokierroksen jälkeen esitetyt muutokset ovat luonteeltaan kosmeettisia eivätkä paranna yhtiön investointikykyä merkittävällä tavalla.

Carunan data: espoolaisten sähkönkulutus on kasvanut vuodessa lähes 50 prosenttia ja vauhti kiihtyy16.11.2023 13:05:00 EET | Tiedote

Energiamurros tapahtuu Suomessa kaiken aikaa: jossain liitetään sähköverkkoon aurinkovoimala, toisaalla joku vaihtaa bensa-auton sähköiseen tai vanhan kattilan lämpöpumppuun. Samalla sähkönkäyttö kasvaa. Espoo on ensimmäinen kaupunki, jossa sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle, jos tarvittavia investointeja sähköverkkoon ei pystytä aloittamaan pian.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme