TAMK hakee kestävää ratkaisua kenialaisopiskelijoiden tilanteeseen

Jaa

Tampereen ammattikorkeakoulu luopui tutkintoon johtavan tilauskoulutuksen myynnistä ulkomaille sen jälkeen, kun kenialaisen tilaajatahon kanssa oli havaittu maksuihin liittyviä ongelmia maaliskuussa 2023. Suomessa jo olleiden opiskelijoiden opintojen suunniteltua edistymistä on pyritty tukemaan mahdollisimman laajasti.

TAMK

TAMK on aktiivisesti etsinyt ratkaisua Suomeen jo tulleiden ja täällä opintonsa aloittaneiden kenialaisopiskelijoiden tilanteeseen, joiden kannalta nykytilanne on hankala ja raskas. TAMK on kuitenkin koko koulutuksen ajan pyrkinyt pitämään huolta siitä, että opiskelijoiden opinnot ovat mahdollistuneet ja sujuneet suunnitellusti huolimatta taustalla olleesta keskustelusta koskien maakunnan maksamattomia laskuja. Opiskelijoihin ollaan säännöllisesti yhteydessä ja tarjotaan tukitoimia. 

– Olemme pahoillamme siitä, että tänne tulleet motivoituneet kenialaisopiskelijat ovat joutuneet taloudelliseen ahdinkoon. Etsimme tällä hetkellä kaikille osapuolille sopivaa ratkaisua ja käymme aktiivisesti keskusteluita eri tahojen kanssa. Tiedotamme aiheesta lisää tilanteen selkiytyessä, TAMKin vararehtori Ari Sivula sanoo. 

TAMK on tehnyt koulutusvientiä ympäri maailman muun muassa myytävän tilauskoulutuksen muodossa jo yli 10 vuoden ajan. Koulutusvientiin kannustetaan korkeakoulujen rahoitusmallissa sekä poliittisen ohjauksen kautta. Samalla sillä vastataan kansalliseen osaajapulaan. Tilauskoulutus tarkoittaa ryhmäkoulutusta, jossa tilaava taho solmii sopimuksen koulutusta myyvän organisaation kanssa ja sitoutuu maksamaan koulutuksesta koko ryhmän osalta sopimuksessa määritellyn summan. Tilauskoulutuksessa organisaatio ei ole sopimussuhteessa opiskelijoihin, vaan ainoastaan koulutuksen tilaajaan ja maksajaan. EU/ETA -maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta peritään lain mukaan lukukausimaksu tutkintoon johtavassa koulutuksessa.  

Elokuussa 2022 järjestettyjen kuvernöörivaalien jälkeen tilauskoulutusryhmän maksut TAMKille jäivät Kenian Uasin Gishun maakunnalta hoitamatta. Asiaa selviteltiin laajasti ja lopulta sopimus kyseisen maakunnan kanssa päädyttiin purkamaan. Saman maakunnan hallintoon liittyvistä rikosepäilyistä on uutisoitu sittemmin useasti. Max Global -nimisen yrityksen kanssa solmitun tilaajasopimuksen jälkeen maksuliikenne on ollut tasaista. Sopimus koskee vain tällä hetkellä käynnissä olevia koulutuksia.  

– Arvioimme riskit sekä hyödyt. Nykyinen järjestely ei vastaa periaatteitamme ja arvojamme. Olemme toiveikkaita opiskelijoidemme tilanteen järjestymisen suhteen, Sivula toteaa. 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

TAMK tukee nuorten mielenterveyttä Mielihyvin duunissa -hankkeessa – haastamme mukaan kaikki oppilaitokset!22.11.2023 12:11:53 EET | Tiedote

Syyskuussa startanneessa valtakunnallisessa Mielihyvin duunissa eli Nuorten mielenterveyden tuki työelämässä ja työelämään siirryttäessä -hankkeessa ratkotaan mielen hyvinvointiin liittyviä haasteita yhdessä nuorten kanssa. Tampereen ammattikorkeakoulu on mukana yhtenä osatoteuttajana tuomassa työkaluja opettajille opiskelijoiden vaikeiden tilanteiden tunnistamiseen ja tuen tarjoamiseen. TAMK haluaa haastaa mukaan myös muut oppilaitokset tuomaan hyvää mieltä työelämään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme