SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kim Berg: Hallituksen huvijahti jättää hyvinvointialueet hukkumaan ilman pelastusrengasta

Jaa

SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Kim Berg näkee valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) budjettibluffin lävitse: vasta toimintansa käynnistäneet hyvinvointialueet joutuvat karsimaan palveluverkkoa, palvelutasoa ja henkilöstöään ministerin puheista huolimatta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP Jukka-Pekka Flander Vapaasti julkaistavissa, kuvaaja mainittava

Kansanedustaja Berg kiinnitti huomionsa valtiovarainministeri Purran budjettiriihi-infon hurskaisiin puheisiin hyvinvointialueiden rahoituksen kasvamisesta sekä vetoomuksiin sen puolesta, etteivät alueet leikkaisi palveluistaan tai toimipisteverkostaan.

- Totuus on se, että hallitus ei jätä hyvinvointialueille mitään muuta mahdollisuutta kuin leikata palveluista, sulkea terveyskeskuksia ja todennäköisesti myös irtisanoa henkilöstöä – aivan kuten ennen vaaleja kerroimme oikeistohallituksen valtaan päästessään tekevän, Berg muistuttaa.

Purra viittasi rahoituksen kasvulla voimassa olevan rahoituslain mukaiseen kehitykseen, johon hallitus ei vielä ehtinyt puuttua.

- Todennäköisesti hyvinvointialueilta olisi leikattu jo nyt heti, jos se vain olisi ollut hallitukselle mahdollista. Hallitusohjelmassa esitetyt miljardiluokan ”tehostukset” ovat kuitenkin mahdollisia vasta 2025 eteenpäin, Berg toteaa.

Hyvinvointialueiden rahoitus on ollut aloitusvaiheessa alijäämäistä useastakin eri syystä, joista vähäisimpänä ei ole kuntien monin paikoin jopa tarkoituksellinen alibudjetointi, joka on tullut esille vasta tilinpäätöksien valmistuttua.

- Lisäksi koronavuodet aiheuttivat suuria haasteita kuntien ja kuntayhtymien palveluille, kun keskityttiin pakon sanelemana koronan torjuntaan ja hoitoon. Muun palvelutarpeen tyydyttäminen jäi vähemmälle ja hoitovelka kasvoi merkittävästi. Hyvinvointialueiden kustannustason nousu on ollut hyvinvointialueindeksiä korkeampaa muun muassa yleistä linjaa suurempien palkankorotuksien, ostopalvelujen hintojen nousun, vuokratyövoiman käytön ja kiinteistökustannusten takia. Tämä aiheuttaa vakavaa rahoitusvajetta alueille, johon hallitus ei ole todellisuudessa reagoinut mitenkään, Berg avaa.

Hallitus väittää tukevansa alueita tuottavuuden kasvattamisessa, mutta ei todellisuudessa ole esittänyt mitään konkreettisia välineitä siihen.

- Tyhjät lupaukset johtavat ainoastaan siihen, että alueet jätetään yksin hukkumaan ilman pelastusrengasta, kun hallituksen velkarahalla ostettu huvijahti ajelehtii auringonlaskuun, Berg heittää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Joona Räsänen: Osinkoverotuksen porsaanreiät tulee nyt vihdoin tukkia26.2.2024 12:47:22 EET | Tiedote

Talouselämä kertoi tänään laajassa artikkelissa, miten suurissa terveysyrityksissä työskentelevät lääkärit optimoivat verojaan nykyisen huojennetun osinkoverojärjestelmän avulla. Viime syksynä Yritysvastuujärjestö Finnwatch julkaisi puolestaan tutkimusraportin, holdingyhtiöjärjestelyistä, joiden avulla suurituloiset välttävät listaamattomien yhtiöiden osingoista maksettavia veroja.

SDP:n Anna-Kristiina Mikkonen: Itä-Suomi näivettyy ja hallitus katsoo vierestä25.2.2024 10:17:59 EET | Tiedote

Itä-Suomen jatkuvasti heikkenevä tilanne oli tänä torstaina pidetyn kyselytunnin aiheena. SDP:n Anna-Kristiina Mikkonen kritisoi hallituksen toimettomuutta Itä-Suomen kohdalla, vaikka Länsi-Suomelle osoitetaan suuria investointipaketteja. Hallituksen politiikka jakaa suomalaista yhteiskuntaa niin työmarkkinoilla kuin maantieteellisesti, vaikka maailmanpoliittinen tilanne vaatisi yhtenäisyyttä sekä huoltovarmuuden tukemista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye