Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Marko Kilpi: Hallitukselta panostuksia pelastajien määrän lisäämiseen

Jaa

Hallitus on budjettiriihessään 19.9. päättänyt panostaa pelastajien koulutukseen ja pelastajien määrän lisäämiseen.

Marko Kilpi. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Marko Kilpi. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Budjettiriihessä pelastajakoulutuksen määrärahoja päätettiin kasvattaa 3,5 miljoonaa euroa suhteessa aiempaan rahoitustasoon.

"Tämä lisärahoitus on tärkeä päätös koko Suomen kannalta. Vaikeasta taloustilanteesta ja kipeistä leikkauspäätöksistä huolimatta hallitus priorisoi Pelastusopiston ja jokaisen suomalaisen tarpeisiin lisämäärärahalla. Tällä päätöksellä varmistetaan osaltaan sitä, ettei kukaan jää pahimman hädän sattuessa ilman apua", sanoo Kilpi.

Suomea vaivaa pelastajapula, joka ei korjaannu vain nykyisen pelastajavajeen paikkaamisella, sillä noin neljännes pelastusalan ammattilaisista eläköityy kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä. Pelastusopiston tulisikin kouluttaa pelastajia tulevina vuosina vähintään tuhat enemmän kuin mitä nykyisellä tahdilla koulutetaan. Tuhannen pelastajan lisäkoulutus tarkoittaa käytännössä koulutusmäärien kaksinkertaistamista nopeasti.

"Koulutus vetää hakijoita, mutta aloituspaikkoja on tarpeeseen nähden edelleen liian vähän, eivätkä nykyiset koulutusmäärät tule riittämään kaikkien virkojen ja sijaisuuksien täyttöön. Kuopion pelastusopistossa on jo suunnitelmat lisäpelastajamäärän kouluttamiseen. Nyt suunnitelmia voidaan alkaa toteuttaa, kun rahoitusta on saatu nostettua oikeaan suuntaan", Kilpi lisää.

Pelastajakoulutus on ollut tähän asti vetovoimainen ja hakijoita on riittänyt. Koulutusmäärien lisäämisen ohella on huolehdittava, että pelastusalan toimijat jaksavat tehtävissään ja että sopimuspalokuntien verkosto on elinvoimainen.

"Tilanne on syytä ottaa vakavasti. Jos pelastajia ei ole tarpeeksi, uhkaa arjen turvallisuuden perusta vaarantua. Apua saa hitaammin ja pienemmin voimin. Käytännössä etenkin harvemmin asutuille alueille on jo nyt pelastajapulan vuoksi vaikeuksia saada henkilöstöä, eikä tilanne voi jatkua näin", lopettaa Kilpi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Kauma: Etyjiä tarvitaan kriisien ratkaisuun ja vuoropuheluun1.12.2023 12:20:36 EET | Tiedote

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Pia Kauma (kok.) korostaa Etyjin merkitystä alustana rauhaa edistävälle vuoropuhelulle. Kauma mainitsi eilen torstaina Etyjin ministerineuvoston avajaisissa Skopjessa pitämässään puheessa vuoden 1975 Helsingin päätösasiakirjan ja sen periaatteiden tuomisen nykypäivään. Ministerineuvosto koostuu Etyjin 57 osallistujavaltion ulkoministereistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme