Kustantamo S&S

Elämäkerta Edith Södergranista on yleistajuinen ja ajankohtainen

Jaa

Agneta Rahikainen on tutkinut Edith Södergranin elämänvaiheita 30 vuotta ja on tänä päivänä aiheen johtava asiantuntija. Edith Södergran – Elämä kertoo Södergranin kiehtovasta elämästä, hänen lapsuudestaan Pietarissa, parantolajaksoista ulkomailla ja eristyneistä vuosista Karjalan Raivolassa, jossa hän kuoli 31-vuotiaana. Södergranin lyhyen elämänsä varrelle osui useampi sota ja vallankumous, jotka jättivät jälkensä hänen teoksiinsa. Tänä vuonna Södergranin kuolemasta on kulunut sata vuotta.

Edith Södergranista on kirjoitettu paljon  – miksi juuri tämä kirja kannattaa lukea?

– Ihmiset ovat jatkuvasti kiinnostuneita Södergranista ja hänen arvoituksellisesta elämästään. Aina uudet sukupolvet löytävät tiensä hänen luokseen ja haluavat tietää, kuka hän todella oli. Tämä kirja kertoo ytimekkäästi Södergranin elämäntarinan, mutta myös sen, kuinka hänen runoutensa syntyi ja mikä merkitys sillä oli, sanoo Rahikainen.

Miksi Edithin merkitys oli ja on yhä niin suuri ja uraauurtava?

– Uskon, että kyse on siitä, että hän on aina moderni. Hänen runoutensa sopii hyvin myös meidän aikaamme ja hän kirjoittaa teemoista, jotka ovat ajankohtaisia myös tänään.

Rahikaisen mukaan Södergrania pidettiin jo hänen omana aikanaan visionäärinä.

– Hän rikkoi oman aikansa konventioita sekä lyyrisesti että temaattisesti ja vei runouden kohti uutta ja modernia.

Olet tutkinut Edith Södergranin elämää ja taidetta 30 vuotta – miksi alun perin kiinnostuit hänestä?

– En koskaan valinnut häntä, vaan hän valitsi minut. 30 vuotta sitten sain tehtäväkseni julkaista hänen kirjeensä, ja siitä se lähti. Hän muutti luokseni ja kieltäytyi lähtemästä. Katsotaan lähteekö hän koskaan.

Edith Södergran – Elämä, suomentaja Jaana Nikula. Schildts & Söderströms julkaisee samaan aikaan kirjan ruotsinkielinen alkuteoksen Edith Södergran – Stjärnfångerskan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

Iida Turpeisen Elolliset on kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas 20239.11.2023 10:19:21 EET | Tiedote

Elolliset on poikkeuksellisen vaikuttava esikoisromaani. Se käsittelee lajikatoa yhden lajin, stellerinmerilehmän, näkökulmasta. Luonnontutkija ja teologi Georg Wilhelm Steller löysi ja luokitteli uuden merilehmälajin tutkimusretkellä Beringinmerellä vuonna 1741, ja vain 27 vuotta myöhemmin laji oli metsästetty sukupuuttoon. Yksi kolmesta kokonaisena säilyneestä luurangosta löytyy Helsingin Luonnontieteellisen museon kokoelmista. Miten ja miksi stellerinmerilehmän luuranko on päätynyt tänne?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme