Tutki kiinteistösi tietoja kotisohvalla – kiinteistöjen käyttöoikeudet ja rajoitukset nyt maksutta

Jaa

Syysiltojen pimentyessä voi istahtaa tutkailemaan Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta oman kiinteistösi tietoja. Saattaa vaikka paljastua, että mökkisi alueella on luonnonmuistomerkki.

Anriikka Kauppi

Kiinteistön omistajat näkevät nyt Maanmittauslaitoksen sähköisestä asiointipalvelusta omiin kiinteistöihinsä kohdistuvat käyttöoikeudet ja rajoitukset maksutta. Omistajat ja perikunnat ovat yleensä hyvin tietoisia venepaikoista ja muista kiinteistön omistukseen kuuluvista käyttöoikeuksista, mutta yllätyksiäkin voi löytyä.

Käyttöoikeudet ja rajoitukset kiinteistöillä monenkirjavia

Käyttöoikeudet voivat koskea esimerkiksi tien käyttämistä tai yhteisen alueen hyödyntämistä.

- Kiinteistön omistajana voit hyödyntää näitä oikeuksia. Osa oikeuksista tosin on hyvin vanhaa perua ja niiden merkitys on nykypäivänä hävinnyt, sanoo Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Outi Peltola.

Poistuneita historiallisia merkintöjä ovat esimerkiksi pellavanlikopaikat ja karjanajo-oikeudet. Historia näkyy kuitenkin palvelussa esimerkiksi puhelinjohdon pitäminen merkintänä.

Kiinteistöjä voivat koskea myös erilaiset rajoitukset, joista omistajan on syytä olla tietoinen. Kiinteistöllä voi olla sopimus toisen osapuolen kanssa kiinteistön hallinnasta tai vuokraoikeus, jolla sijaitsee vuokralaisia.

- Tieoikeudet voivat nimestä huolimatta rajoittaa kiinteistön käyttöä, sillä kiinteistöllä sijaitseva tie voi olla myös muiden kiinteistöjen käytössä. Näitä kaikkia oman kiinteistön tietoja voi tutkailla kartasta asiointipalvelussa, Peltola kertoo.

Asiointipalvelusta voi ladata myös kirjaamisasioiden päätösasiakirjat

Asiointipalvelun uudessa versiossa on nyt myös mahdollisuus ladata kirjaamisasioiden päätösasiakirjoja. Lainhuutoon, kiinnitykseen tai erityiseen oikeuteen liittyvää rekisteröintiä koskevat tiedot näytetään asiointipalvelun aloitusnäkymässä. Päätösasiakirja tulee ladattavaksi päätöstä seuraavana päivänä ja on ladattavissa kuuden kuukauden ajan.

Kirjaudu asiointipalveluun ja katso mitä tietoja omista kiinteistöistäsi löytyy:

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Outi Peltola, puh, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Kuvat

Sähköisessä asiointipalvelussa voit tutkia kartan avulla oman kiinteistösi tietoja. Kuvassa esimerkkikohde testijärjestelmästä. Asiointipalvelusta voi ladata myös kirjaamisasioiden
Sähköisessä asiointipalvelussa voit tutkia kartan avulla oman kiinteistösi tietoja. Kuvassa esimerkkikohde testijärjestelmästä. Asiointipalvelusta voi ladata myös kirjaamisasioiden
Lataa

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Tähtitaivaan aiheista ja satelliittipaikanmäärityksestä tuttu tutkija Markku Poutanen jää eläkkeelle Paikkatietokeskuksesta – tervetuloa päätösluennolle to 30.11.30.11.2023 06:48:00 EET | Tiedote

Professori Markku Poutasen ura ulottuu viidelle vuosikymmenelle. Laajalle yleisölle Poutanen on tullut tutuksi Kuukauden tähtitaivas -radio-ohjelmasta Yleltä. Poutanen on jäämässä eläkkeelle työstään Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa ja pitää sen päätteeksi luennon, jossa kuullaan sattumuksista, jotka toivat tähtitieteilijän geodesian pariin, ja mitä kaikkea vuosikymmenten aikana on tapahtunut.

Suomessa tehdään digitaalinen vesistö, joka toimii ruudulla samaan tapaan kuin oikea – päätöksenteon ennakointi helpottuu28.11.2023 06:51:08 EET | Tiedote

Päätösten vaikutusta vesistöihin voidaan tulevaisuudessa ennakoida nykyistä paremmin, kun luonnosta tuotetaan lisää entistä tarkempaa ja ajantasaisempaa digitaalista tietoa sekä tiedon saatavuutta parannetaan. Suomeen perustettava veteen erikoistunut huippuosaamisen keskittymä Digitaaliset vedet -lippulaiva kehittää ratkaisuja vesivarojen turvaamiseen. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI on mukana luomassa vesistöistä digitaalista mallia.

Loska innostaa tutkijoita: itseajava auto voi tunnistaa pian tien liukkaat kohdat15.11.2023 06:36:20 EET | Tiedote

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n itseohjautuva auto kulkee liikenteessä ja kerää tulevalla talvikaudella tietoa haastavista liikenneolosuhteista. Sen avulla tutkijat kouluttavat tekoälyä tunnistamaan esimerkiksi ajoradalla edessä olevat liukkaat kohdat ja muut ajoa hankaloittavat tekijät, jotta autonomiset autot voivat kulkea tulevaisuudessa talvisissakin sääolosuhteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme