Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kouluterveyskyselyn tulokset julki – Helsingin oma raportti ilmestyy lokakuussa

Jaa
Kansallisen Kouluterveyskyselyn vuoden 2023 tulokset on julkaistu. Tulokset ovat avoimesti saatavilla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla. Helsingin tuloksia käsittelevä yhteenvetoraportti ilmestyy viikolla 43.
Kuva: Maija Astikainen/Helsinki Partners
Kuva: Maija Astikainen/Helsinki Partners

Kouluterveyskyselyn indikaattorit on THL:n tulospalvelussa ryhmitelty seitsemään aihealueeseen, kuten hyvinvointiin, osallisuuteen ja vapaa-aikaan, kasvuympäristön turvallisuuteen sekä koulunkäyntiin ja opiskeluun. Tietoa on saatavilla 4. ja 5. luokkalaisista, 8. ja 9. luokkalaisista sekä 1. ja 2. vuosikurssin lukiolaisista ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoista. Tuloksia on mahdollista tarkastella alueittain, koulutusasteittain ja sukupuolen mukaan. Alueiden tilannetta voi verrata muiden kuntien, maakuntien tai koko maan tilanteeseen. Osasta indikaattoreista on tarjolla seurantatietoa vuodesta 1996 alkaen.

Kouluterveyskyselyn tulokset ovat maksutta kaikkien saatavilla sähköisen tulospalvelun kautta THL:n sivuilla. Oppilaitoskohtaiset tulokset ovat salasanalla suojattuja, eli ne eivät ole avoimesti verkosta luettavissa. Linkki ja salasana vuoden 2023 koulukohtaisiin tuloksiin toimitetaan oppilaitoksien rehtoreille syyskuussa.

Helsingin oma yhteenvetoraportti käsittelee kuntakohtaisia tuloksia tarkemmin

Helsingin kaupunki tekee Kouluterveyskyselyn tuloksista erillisen kuntakohtaisen raportin, joka ilmestyy viikolla 43. Kattavassa yhteenvedossa käsitellään tarkemmin esimerkiksi helsinkiläislasten ja -nuorten mielen hyvinvointia, harrastuksia, koulunkäyntiä, koettua kasvuympäristön turvallisuutta ja elintapoja. Julkaisussa nostetaan esille keskeisimmät myönteiset ja huolestuttavat seikat helsinkiläislasten ja -nuorten hyvinvointiin ja terveyteen liittyen. Julkaisu sisältää myös pitkän ajan trenditietoa eri indikaattorien kehityksestä.

Alustavan tulosten tarkastelujen pohjalta voidaan todeta, että suuri osa helsinkiläislapsista ja -nuorista on tyytyväisiä elämäänsä ja viihtyy hyvin kouluympäristössä. Silti mielen hyvinvoinnin haasteet ovat pysyneet yleisinä: jopa yli kolmannes 8.- ja 9.-luokkalaisista tytöistä kokee kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta. Vastaavasti 15 prosenttia 8.- ja 9.-luokkalaisista kokee yksinäisyyttä usein. Kyseinen osuus on edellistä mittauskertaa alhaisempi, mutta kuitenkin korkeampi kuin sitä edellisinä mittauskertoina ennen korona-aikaa. Näitä ja muita lasten ja hyvinvoinnin ilmiöitä tarkastellaan tarkemmin Helsingin tulosjulkaisussa.

Helsingin tuloksia esitellään virtuaaliaamukahveilla

Helsingin tuloksia esitellään ja niistä keskustellaan yhteisesti Helsingin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (HYTE) virtuaaliaamukahveilla 27.10. klo 09–10. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille tuloksista kiinnostuneille. Tilaisuuteen voi osallistua tämän linkin kautta.
    

Yhteyshenkilöt Helsingin kaupungilla:

Suvi Määttä, tutkija
Kaupunginkanslia, kaupunkitietopalvelut
suvi.maatta@hel.fi
Puh. 040 588 7891

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala:

Vesa Nevalainen, oppilaiden hyvinvointipäällikkö, suomenkielinen esi- ja perusopetus
vesa.nevalainen@hel.fi 
Puh. 040 149 0890

Riina Ståhlberg, opiskelijoiden hyvinvointipäällikkö, lukio- ja ammatillinen koulutus
riina.stahlberg@hel.fi    
Puh. 050 567 5436

Niclas Rönnholm, Chef för den grundläggande utbildningen, Svenska servicehelheten
niclas.ronnholm@hel.fi
Puh. 040 187 2659

Moa Thors, chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, Svenska servicehelheten
moa.thors@hel.fi
Puh. 040 334 5110

Viestinnän yhteyshenkilö:

Katri Lehtonen, viestintäasiantuntija
Kaupunginkanslia, ulkoinen viestintä
katri.lehtonen@hel.fi
Puh. 040 167 7302

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Maija Astikainen/Helsinki Partners
Kuva: Maija Astikainen/Helsinki Partners
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Esikuvien ja tiedonsaannin vähäisyys estävät tyttöjä lähtemästä startup-yrittäjäksi29.11.2023 15:00:00 EET | Tiedote

Startup-yrityksistä ylivoimaisesti suurin osa on miesten perustamia. Tähän johtavat asenteet syntyvät usein jo peruskoulun loppuun mennessä. Helsingin kaupungin yritys-, innovaatio-, matkailu- ja työllisyyspalveluista vastaava Business Helsinki on selvittänyt, mikä estää tyttöjä hakeutumasta startup-yrittäjäksi. Tutkimuksessa selvitettiin 9.-luokkalaisten tyttöjen asenteita.

Helsingin ja Slushin yhteistyöllä tavoitellaan osaajia ja uutta yritystoimintaa kaupunkiin29.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote

Helsingin kaupungilla ja kasvuyritysalan tapahtuma Slushilla on edelleen yhteinen tavoite. Kasvuyrityskentän tukemisen lisäksi halutaan lisätä kansainvälisten alan toimijoiden tietoisuutta startup-ekosysteemiltään ja elämänlaadultaan korkealle arvostetusta Helsingistä. Uutta luova, kasvava ja innovatiivinen startup-yhteisö on yksi Helsingin ykkösvalteista tiukassa kaupunkien välisessä kilpailussa.

C21-kaupunkien kaupunginjohtajat: Kuntatalous kaipaa vahvistamista, ei yllätysleikkauksia24.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote

C21-kaupunkien johtajat eivät hyväksy valtiovarainministeriön viime viikolla ilmoittamaa valtionosuuksien lisäleikkausta. Leikkaus asettaa kunnat äärimmäisen vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen. Kaupunginjohtajat vaativat hallitukselta konkreettisia ratkaisuja ja leikkausten pikaista kohtuullistamista, myös vuosien 2025–2027 osalta. On mahdotonta, että sattumanvaraisen yhden vuoden suhdannetilanteen myötä valtiolle syntynyt pienempi veropotti maksatetaan kuntakentällä ja näin heikennetään kuntataloutta pysyvästi. Hallitusohjelman lupaukset on lunastettava ja leikkausten sijaan kuntien toimintaedellytyksiä on vahvistettava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme