Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Tulevaisuuslautakunta päätti turva-auttamispalvelun myöntämisen perusteista

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tulevaisuuslautakunta teki kokouksessaan 20.9. päätöksen turva-auttamispalvelun myöntämisen perusteista. Perusteet tulevat voimaan 1.11.2023 alkaen. Tuolloin myös jo palvelun piirissä oleville asiakkaille aletaan tehdä uudet palvelutarpeen arvioinnit uusien myöntämisen perusteiden mukaan. Näissä arvioinneissa huomioidaan, että Pohteelle on siirtynyt kunnilta ja kuntayhtymiltä vastaavia palveluita koskevia sopimuksia, jotka jatkuvat sellaisenaan sopimuksien päättymiseen saakka tai kunnes ne irtisanotaan. 

Turva-auttamispalvelu tarkoittaa asiakkaan kotiin myönnettävää palvelua, johon kuuluvat turvalaitteisto, hälytysten vastaanotto, hälytyksen takia tehtävä avun tarpeen arviointi sekä asiakkaan tarvitsema apu. Turva-auttamispalvelut ovat sosiaalihuoltolain (sosiaalihuoltolaki 14 §) mukaisia palveluja. Palvelut ovat harkinnanvaraisia eli niistä tehdään palvelutarpeen arviointi. Palvelutarpeen arvioinnissa arvioidaan muun muassa asiakkaan tuen tarpeet ja palvelut, joilla tuen tarpeisiin pystytään vastaamaan parhaiten.  

Turva-auttamispalvelulla vastataan asiakkaan äkilliseen ja ennalta arvaamattomaan avuntarpeeseen. Turva-auttamispalvelu voidaan myöntää määräaikaisesti tai toistaiseksi voimassa olevana. Yleisesti turva-auttamispalvelu voidaan myöntää yksilökohtaisesti, kun asiakkaan toimintakyky mahdollistaa turvalaitteiden käytön ja 

  • asiakkaalla on terveyteen tai toimintakykyyn vaikuttava oire/sairaus, joka vaikeuttaa päivittäistä elämää ja aiheuttaa vaaratilanteita ja läheisten tuki ei ole riittävää 
  • asiakas kaatuilee toistuvasti sisätiloissa 
  • asiakkaan kuntoutumisvaihe on kesken sairaalasta kotiutumisen jälkeen 

Asiakkaalle voidaan myöntää palvelutarpeen arvion perusteella myös erilaisia lisälaitteita, kuten ovihälytin, GPS-laite, palohälytin, kaatumishälytin tai muita lisälaitteita.  

Turva-auttamispalvelun asiakasmaksu on tasasuuruinen, eli se on tuloista riippumaton maksu. Se ei kerrytä maksukattoa. Lopullisen päätöksen turva-auttamispalveluiden asiakasmaksuista tekee Pohteen aluehallitus. 

Tarkemmat perusteet turva-auttamispalveluiden ja lisälaitteiden myöntämiseen löydät täältä: https://tweb.ppshp.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=3&docid=709027 . Tiedot ja ohjeet hakemiseen päivittyvät Pohteen verkkosivuille myöhemmin.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rami Rauhala
Tulevaisuuslautakunnan jäsen
Puh: 044 297 3004
rami.rauhala@sievi.fi

Kirsti ylitalo-Katajisto
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisjohtaja
Puh: 044 703 4007
kirsti.ylitalo-katajisto@pohde.fi

Jaana Isopahkala
Vastuualuepäällikkö
Puh: 040 185 2913
jaana.isopahkala2pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Sosiaalipalvelujen tiedot alkavat näkyä OmaKannassa Pohteen asiakkaille28.11.2023 11:24:41 EET | Tiedote

Aiemmin Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen asiakkaat ovat voineet tarkastella OmaKannasta ainoastaan terveys- ja hyvinvointitietojaan. Tavoitteena on, että sosiaalipalveluissa kirjatut tiedot alkavat näkyä 30.11.2023 alkaen vaiheittain. Tiedot tulevat ensin näkyviin Hailuodossa, Tyrnävällä, Lumijoella, Siikalatvalla ja Kärsämäellä. Lisäksi Pohteen asiakkaille alkaa näkyä OmaKannassa perheoikeudellisten palvelujen ja vammaispalvelujen tietoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme