Suojelualueet eivät yksin riitä turvaamaan luonnon monimuotoisuutta
Luonnonsuojelualueita pidetään keskeisinä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja luontokadon torjunnan välineinä. Mutta kuinka tehokkaita ne oikeastaan ovat? Riittävätkö ne estämään luontokadon? Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että luonnonsuojelualueet vaikuttavat eliölajeihin eri tavoin.

Luonnon monimuotoisuus vähenee nopeasti kaikkialla maailmassa. Luonnonsuojelualueita on pidetty yhtenä keskeisenä ratkaisuna jäljellä olevan luonnon säilyttämiseksi. Vaikka suojelualueet ovat eittämättä hidastaneet luontokatoa, saattaa niiden tehokkuus vaihdella eri eliölajien välillä. Helsingin yliopiston tutkimusryhmä selvitti luonnonsuojelualueiden tehokkuutta tarkastelemalla satojen lajien esiintymisessä havaittuja muutoksia suojelualueilla ja niiden ulkopuolella.
Tutkijat havaitsivat vaihtelevia vaikutuksia lajien esiintymisiin, mistä voidaan päätellä, että nykyiset suojelualueet eivät yksin ratkaise luontokadon pysäyttämistä. Luontokadon torjumisen sijaan nykyisten suojelualueiden tärkein vaikutus ilmenee lajien vähenemisen hidastumisessa. Tällä hetkellä luonnonsuojelualueet antavat meille lisää aikaa vaikuttaa luontokadon perimmäisiin syihin.
– Tuloksemme osoittavat, että eri eliöryhmien välillä on suurta vaihtelua alueen suojelun vaikutuksissa. Hyöty on suurin linnuilla: viidesosa lintulajeista hyötyy suojelusta. Kasveista lämpöä suosivat lajit hyötyvät muita enemmän. Koska tarkasteltuja lajeja on satoja, on hyötyvienkin lajien lukumäärä suuri. Suojelualueet auttavat ennen kaikkea hidastamalla lajin esiintymisen vähenemistä, sanoo apulaisprofessori Marjo Saastamoinen, tutkimuksen johtava kirjoittaja Helsingin yliopistosta.
– Tärkeä havainto oli kuitenkin se, että laajat suojelualueet ja pitkät suojeluajat tehostivat myönteisiä vaikutuksia. Näissä tapauksissa lajien saavuttama hyöty kasvoi, mikä vahvistaa käsitystä suojelun todellisista hyödyistä.
Suojelualue ei yksin pysäytä eliölajien vähenemistä
Paras tapa arvioida luonnonsuojelualueiden tehoa on vertailla lajien tilannetta suojelualueilla ja vastaavilla toistaiseksi suojelemattomilla alueilla. Vaikka menetelmä saattaa kuulostaa itsestään selvältä, sitä käytetään harvoin. Helsingin yliopiston ekologisen muutoksen tutkimuskeskuksen (Research Centre for Ecological Change, REC) tutkijat käyttivät kuitenkin juuri tätä menetelmää tarkastellessaan sadoista lajeista 40 vuoden aikana kerättyjä tietoja.
Tulokset olivat vaihtelevia. Monien lajien tilanne oli samansuuntainen sekä suojelualueilla että niiden ulkopuolella. Tutkijoiden mukaan huomattavaa on, että suojelualueet eivät yksin pysäytä eliölajien esiintymisen vähenemistä. Suojelu hidastaa kehityskulkua, mutta harvoin pysäyttää tai kääntää sen. Siksi luontokadon pysäyttäminen vaatii luonnonsuojelualueiden lisäksi tehokkaita toimia suojelemattomillekin alueille.
Arvokkaita pitkäaikaisaineistoja
Suomalaiset suhtautuvat innokkaasti vuotuisiin lajilaskentoihin. Kerättyjen tietojen ansiosta tuoreessa tutkimuksessa pystyttiin vertailemaan lintujen, nisäkkäiden, kasvien ja järvien kasviplanktonin esiintymistä suojelluilla ja suojelemattomilla alueilla 40 vuoden aikana.
Tutkimuksessa oli mukana 638 lajia. Tulosten mukaan suojelusta hyötyi
- yksi viidestä lintulajista
- yksi kahdeksasta nisäkäslajista ja
- yksi kahdestakymmenestä kasvi- tai kasviplanktonlajista.
– Tuloksemme eivät missään nimessä osoita, että suojelualueita ei pitäisi perustaa, sanoo tutkimuksen johtava kirjoittaja Andrea Santangeli.
– Päinvastoin suojelualueet antavat meille aikaa reagoida lajien taantumiseen. Suojelemalla tietyn alueen hidastamme monen lajin katoamista paikallisesti. Toisaalta lajikadon pysäyttämiseen ei riitä se, että varaamme pieniä maa-alueita sieltä täältä suojelutarkoituksiin.
Tehokkaita suojelusuosituksia
Suojelualueiden vaikutusten tehostamiseksi Santangelilla on selkeä suositus:
– Tärkeintä on, että sopivia elinympäristöjä on saatavilla muuallakin kuin vain suojelualueilla. Suojelualueet voivat toimia ikään kuin pelastusveneinä, mutta pitkällä aikavälillä veneetkin tarvitset turvasataman.
Molemmat tutkijat korostavat, että nykyiset suojelualueisiin perustuvat käytännöt eivät yksin riitä turvaamaan luonnon monimuotoisuutta. Tärkeintä on hoitaa olemassa olevia suojelualueita entistä paremmin ja lisätä niiden välisiä kytköksiä lisäämällä suojeltuja alueita. Meidän tulee kuitenkin myös parantaa suojelualueiden ulkopuolella olevia ympäristöjä niin että ne säilyvät elinkelpoisina. Lajeille täytyy löytyä turvasatamia myös suojelualueiden ulkopuolelta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiEeva KarmitsaViestintä, Helsingin yliopisto
Puh:0294158461Puh:0504150396eeva.karmitsa@helsinki.fiMarjo SaastamoinenApulaisprofessori
Puh:050 448 4471marjo.saastamoinen@helsinki.fiTomas RoslinProfessori
Puh:040 595 8098tomas.roslin@helsinki.fiKuvat

Linkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme