Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin Paavola: Vammaispalvelulain voimaantuloa ei saa lykätä

Jaa

SuPer ei hyväksy vammaispalvelulain voimaantulon lykkäämistä. Lain piti tulla voimaan lokakuun alussa, mutta sitä siirretään vuodella ja kolmella kuukaudella eteenpäin. SuPerin mukaan lykkäämisen vaikutuksia hoitoalan veto- ja pitovoimaan ei ole huomioitu. – SuPerilaiset hoitajat elävät vammaispalvelujen arkea päivittäin ja näkevät uudistuksen tarpeen, joten tuntuu kohtuuttomalta, että välttämätöntä uudistusta siirretään vuoteen 2025, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

"SuPerilaiset hoitajat elävät vammaispalvelujen arkea päivittäin ja näkevät uudistuksen tarpeen, joten tuntuu kohtuuttomalta, että välttämätöntä uudistusta siirretään vuoteen 2025", SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.
"SuPerilaiset hoitajat elävät vammaispalvelujen arkea päivittäin ja näkevät uudistuksen tarpeen, joten tuntuu kohtuuttomalta, että välttämätöntä uudistusta siirretään vuoteen 2025", SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

Voimassa oleva vammaispalvelulainsäädäntö on vanhentunut eikä täytä täysin perustuslain tai YK:n vammaissopimuksen vaatimuksia. Uusi vammaispalvelulaki vahvistaa vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Lailla on pyritty ottamaan huomioon erilaiset toimintarajoitteet nykyistä paremmin, jotta vammaisia henkilöitä ei jäisi väliinputoajiksi palvelujärjestelmässä. – Lain voimaantulon lykkäämiselle ei ole riittäviä perusteluja, Paavola kertoo.

Lain voimaantulon lykkääminen ei poista tai vähennä uuden vammaispalvelunlain piiriin kuuluvien henkilöiden tämänhetkistä palveluntarvetta. Uuden vammaispalvelulain voimaantulo on merkityksellinen myös palvelua toteuttavalle henkilökunnalle.

- SuPer edustaa vammaispalveluiden suurinta työntekijäryhmää, lähihoitajia. Laadukkaiden ja asiakkaiden todellista palveluntarvetta vastaavien palveluiden tuottaminen hyvinvointialueilla edellyttää riittävän määrän sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöitä. Jotta alalle saadaan riittävästi ammattilaisia, on veto- ja pitovoimaa parannettava myös lainsäädännöllä, Paavola muistuttaa.

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

SuPeriin kuuluu 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin puheenjohtaja Paavola 29.11. Kotkassa: Hoitajamitoituksen lykkääminen ei ratkaise vanhustenhuollon hoitajapulaa29.11.2023 11:00:00 EET | Tiedote

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola muistuttaa, että hyvinvointialueilla on mahdollisuus toteuttaa ratkaisuja henkilöstön saatavuuden parantamiseksi, ja että työhyvinvoinnin eteen tulee tehdä pitkäjänteistä työtä. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ja toiminnanjohtaja Tanu Heikkinen vierailivat 29.11. Kotkassa ja tapasivat hyvinvointialueen edustajia sekä SuPerin jäseniä.

SuPer: Palkkojen yhdenmukaistamisesta sovinto Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä – lähihoitajien tehtäväkohtaiset palkat korotetaan vaativuustasojen korkeimpiin tehtäväkohtaisiin palkkoihin29.11.2023 09:02:03 EET | Tiedote

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on yhdessä pääsopijajärjestöjen (Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE ry, Julkisen alan unioni JAU ry ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry) kanssa päässyt sovintoon Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän henkilöstön palkkojen harmonisoinnista eli yhdenmukaistamisesta.

SuPerin edustajisto: Maan hallitus pakottaa hyvinvointialueet rikkomaan lakia24.11.2023 09:29:21 EET | Tiedote

Hyvinvointialueiden säästötoimet ovat mittavia ja supistavat lähipalveluja merkittävästi. Julkista sektoria karsitaan samaan aikaan kun yksityistä palvelutuotantoa tuetaan. SuPerin edustajiston puheenjohtaja Päivi Inberg muistuttaa, että maan hallitus ja jopa eduskunta pakottavat hyvinvointialueet rikkomaan lakia. – Hyvinvointialueet eivät nyt pysty huolehtimaan siitä, että ne järjestäisivät asukkailleen palvelut perustuslain edellyttämällä tavalla.

SuPerin edustajisto: Hallitusohjelma kurittaa palkansaajia – työelämän kehittäminen heitetään romukoppaan23.11.2023 10:51:27 EET | Tiedote

SuPerin edustajisto vastustaa hallitusohjelman työntekijöiden oikeuksiin ja kansalaisten sosiaaliturvaan kohdistamia kohtuuttomia heikennyksiä. Hallitusohjelmassa esitetään merkittäviä rajoituksia neuvottelujärjestelmään, sopimusvapauteen ja lakko-oikeuteen sekä heikennyksiä useisiin työsuhteen ehtoihin. – Vaadimme aitoa neuvottelua, jossa työntekijöiden sana painaa, SuPerin edustajiston puheenjohtaja Päivi Inberg sanoo. – Neuvotteluja ei saa käydä veitsi palkansaajajärjestöjen kurkulla.

SuPerin Silja Paavola Lapsen oikeuksien päivänä: Lapsen kokonaisvaltainen hyvinvointi vaatii myös lääkehoidollista osaamista20.11.2023 05:00:00 EET | Tiedote

Vuoden 2023 Lapsen oikeuksien päivän teemalla ”Jokaisella lapsella on oikeus hyvinvointiin” peräänkuulutetaan lapsille kokonaisvaltaista hyvinvointia. Pedagogiikan lisäksi se tarkoittaa myös lastenhoitajien lääkehoidollisen osaamisen vaalimista osana varhaiskasvatuksen ammatillista työkalupakkia, muistuttaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola. Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20. marraskuuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme