Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Freyr Battery Finland Oy:n Akkukennotehdas Vaasa -hankkeen YVA-selostuksesta (Pohjanmaa)

Jaa

Freyr Battery Finland Oy suunnittelee akkukennotehdasta Vaasan Laajametsän teollisuusalueelle.  Hankealue sijaitsee Vaasan keskustasta noin 8 km etäisyydellä Mustasaaren kunnan rajan läheisyydessä. Tehdas tulee tuottamaan litiumioniakkukennoja.

Tuotanto voidaan toteuttaa eri prosessimenetelmillä: joko 24M-akkukennon valmistusprosessilla tai perinteisellä akkujen valmistusprosessilla. Katodimateriaalina (CAM) tehtaalla käytetään litiumrautafosfaattia (LFP). Prosessissa käytetään raaka-aineina kemikaaleja, joista osa on luokiteltu vaarallisiksi kemikaaleiksi.

Hankkeesta vastaavan laatimasta ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta toimitettiin ELY-keskukselle arviointiselostusta koskevassa kuulemisessa yhteensä 17 lausuntoa ja asiantuntijakommenttia. Mielipiteitä ei jätetty. Lausunnoissa otettiin kantaa mm. liikennejärjestelyihin, hankkeen hulevesien johtamiseen ja onnettomuusriskeihin.

Yhteysviranomainen katsoo hankkeen suurimpien vaikutusten liittyvän onnettomuusriskeihin, sillä alueella tullaan käsittelemään ja varastoimaan erilaisia vaarallisia kemikaaleja. Toiminnan ilmapäästöillä ja melulla voi olla kielteisiä vaikutuksia ympäristöön, ja ne tulee huomioida jatkosuunnittelussa. Liikennemäärät tulevat lisääntymään, millä yhdessä muiden hankkeiden kanssa voi olla vaikutuksia Vaasan keskusta-alueelle asti. Hankealueella on lisäksi potentiaalisia happamia sulfaattimaita, mikä tulee huomioida ensisijaisesti rakentamisvaiheen massansiirroissa sekä hulevesien käsittelyssä.

Arviointiselostus ja ELY-keskuksen perusteltu päätelmä kokonaisuudessaan löytyvät osoitteesta www.ymparisto.fi/freyrakkukennotehdasYVA.

Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan muutosta kohti ekologisesti kestävää taloutta ja kasvua, joka ei perustu luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jutta Lillberg-Puskala, puh. 0295 027 655

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme