Jos avaruudesta löytyy elämää, mitä käy maailmankatsomuksellemme?
Galakseihin kurkottava tietokirja pohtii isoja kysymyksiä: Mikä vaikutus ihmisen itseymmärrykselle olisi sillä, että emme olisikaan yksin kosmoksessa? Millaisia eettisiä kysymyksiä Maan ulkopuoliseen todellisuuteen liittyy? Keille avaruus kuuluu?

Vesa Nissinen: Kosmista kontaktia etsimässä
Ilmestyy 12.10.2023
Mikä voisi kiehtoa ihmisen mieltä enemmän kuin ajatus siitä, että emme ole yksin maailmankaikkeudessa? Voisiko tästä suunnattomasta tähtien ja galaksien valtamerestä löytyä meille kohtalotovereita, jotka ihmisen tavoin ihmettelevät omaa olemassaoloaan? Ajatus siitä, että kosmoksessa olisi muitakin, on yhtä aikaa innostava ja pelottava.
Jos avaruudesta löytyy älyllistä elämää, ihmisten käsitys itsestään ja maailmankaikkeudesta muuttuu. Tämä koskettaa myös uskontoja, etenkin maakeskistä kristinuskoa.
Vesa Nissisen kiehtovassa teoksessa puntaroidaan, millaisia maailmankatsomuksellisia näkökulmia liittyy alati kiihtyvään Maan ulkopuolisen elämän etsintään. Voidaanko avaruuden vieraat nähdä kosmisina sukulaisina? Millaista uskonnollisuutta ja moraalia he edustavat?
Nopeasti kehittyvä tähtitiede ja tehokas avaruustutkimus, esimerkiksi juuri laukaistu James Webb -teleskooppi, voivat ennen pitkää paljastaa uutta tietoa maailmankaikkeudesta.
Populaarikulttuuri on tähän liittyen synnyttänyt monenlaista salaliittoteoriaa ja ufotulkintoja. Monet ovat sitä mieltä, että ihmiskuntaa pitäisi valmistella sen mahdollisen uutisen kohtaamiseen, että emme ole yksin. Haastavin teema on luonnollisesti se, jos vieraiden mikrobien lisäksi löytyisikin myös vierasta älyllistä elämää.
Miten ihminen selviytyisi tästä uutisesta? Miten käsityksemme itsestämme ja meitä ympäröivästä todellisuudesta muuttuisi? Näiden asioiden asioiden selvittelyyn tarvitaan taivaalle tähyävän tutkimusmatkailijan otetta.
Vesa Nissinen on teologian tohtori ja filosofian maisteri. Hänen uskonnonfilosofian alueen väitöskirjansa käsittelee Maan ulkopuolisen elämän etsimistä ja kosmista evoluutiota. Työuransa aikana Nissinen on opettanut lukion lehtorina uskontoa, filosofiaa ja psykologiaa.
Kirjasta ilmestyy painettu, e- ja äänikirja.
Äänikirjan lukija: Simo Häkli
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloMarkkinointi- ja viestintäpäällikkö
Tietokirjat, viihde, käsityöt
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto Magdalena Haille29.11.2023 20:14:35 EET | Tiedote
Voittajateos Sarvijumala on nuorille suunnattua hyytävää kauhua teinipojasta, jonka elämä muuttuu auto-onnettomuuden myötä. Sarvijumala äänestettiin myös yleisön suosikiksi. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle, ja se on arvoltaan 30 000 euroa.
Tarja Halonen ja Pekka Sauri keskustelevat sivistyksestä Kansanvalistusseuran kalenterin julkistamistilaisuudessa. Tervetuloa!29.11.2023 08:32:00 EET | Tiedote
Median edustajat ovat tervetulleita Kansanvalistusseuran kalenterin julkistamistilaisuuteen, jossa arvovaltaisina puhujavieraina kuullaan muun muassa presidentti Tarja Halosta ja Kvs-säätiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Sauria. Kalenterilla juhlitaan 150 vuotta täyttävää Kvs-säätiötä.
Koululaisten Tähtipöllö-lukukilpailussa jo yli 10 miljoonaa luettua sivua27.11.2023 14:37:22 EET | Tiedote
Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Otava Oppimisen palveluiden lukukilpailu käynnistyi syyskuun lopussa. Mukana on yli 400 koulua ympäri Suomen. Tähtipöllö-kilpailun tavoitteena on innostaa koululuokkia lukemaan enemmän.
Magdalena Hain Sarvijumalalle Topelius-kirjallisuuspalkintoehdokkuus26.11.2023 14:50:00 EET | Tiedote
Topelius-palkinto myönnetään korkeatasoiselle nuortenkirjalle ja sen jakaa Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry.
Perttu Pölösen uutuuskirja paljastaa sosiaalisen median kätketyt manipulointimekanismit24.11.2023 08:17:00 EET | Tiedote
Superälyköksi sanottu Perttu Pölönen on keksinyt Sävelkellon, opiskellut tulevaisuuden megatrendejä Piilaaksossa ja nimetty 35 lupaavimman eurooppalaisen innovaattorin listalle. Uutuuskirjassaan "Saisinko huomiosi? Kirja, joka jokaisen somenkäyttäjän pitäisi lukea" Pölönen paljastaa sosiaalisen median kätketyt manipulointimekanismit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme